yoğurt nedir? Yoghurt ne demek?
yoğurt
İngilizce: Yoghurt
1. Fermentasyonda spesifik olarak Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus’un simbiyotik kültürlerinin kullanıldığı fermente süt ürünü.
2. Türklerin tarihte geliştirdiği ve insanlığa armağan ettiği değerli bir probiyotik ürün. İnek, koyun, keçi ve manda sütü veya karışımlarının pastörize edilmesi veya pastörize sütün, gerektiğinde süt tozu ilâvesiyle homojenize edilip veya edilmeden Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptococcus thermophilus bakterilerinin laktik asit fermentasyonu ile meydana gelen koagüle ürün. Sütün yoğurt haline gelmesiyle folik asit miktarında artış olur. Türk mutfağında ve diyetinde yoğurt çoğunlukla dolma, sarma, sebze yemekleri gibi tahıl ve sebze içeren besinlerle tüketilir. Bu nedenle, yoğurt içeren yemeklerde bağırsakta probiyotik mikroorganizmaların çoğalmasını sağlayan prebiyotikler de bulunmaktadır. Bu tür yemekler simbiyotik özelliğe sahip olabilirler.
Düşük asitli yoğurt; Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus dışındaki Lactobacillus ve Streptecoccus thermophilus bakterilerinin fermentasyonu sonucu meydana gelen koagüle ürün.
Süt Terimleri Sözlüğü
yoğurt
Süte genellikle Lactobacillus bulgaricus kültürünün ilavesi ve bu karışımın belli sıcaklıkta bir süre bırakılması sonucu oluşan bir süt fermentasyon ürünü.