eng

evrim nedir? Evolution ne demek?

evrim

İngilizce: Evolution

1) Türlerin karakteri üzerinde uzun bir zaman sürecinde meydana gelen gelişme ve değişim. Canlıların zamana bağlı olarak bir değişim sürecinde olduğu ve bunların bazılarının rekabet sonucu yaşamlarını sürdürürken bazılarının yok olduğu belirtilmektedir. Evrim sonucu bazı canlılar: (i) küçük ölçüde morfolojik ve davranış değişikliğine uğrar; (ii) hayatta kalabilmek için ortama uyum sağlarlar; (iii) çevre koşullarına göre kısmi bir adaptasyona (değişime) uğrarlar.
2) Canlı varlıkların, jeolojik devirdeki gelişimini ve birbirlerini izleyen popülasyonların kalıtım özelliklerinde meydana gelen genetik değişim süreçleri.

Kuraklıkla Mücadele Terimleri Sözlüğü

evrim

1. Olanakların içten dışa doğru gerçekleşmesi.
2. Başlangıçta belirtisiz olarak bulunan bir ilkenin yavaş yavaş kendini gerçekleştirip gelişmesi ve sonunda oluşarak ortaya çıkması.
3. Bir ereğe doğru sürekli olarak adım adım ilerleyen ve kendi içinden oluşan değişme. (Dış nedenlerle belirlenmiş bir değişmenin karşıtı.)
4. Ne belli bir anlamla belirlenmiş olarak, ne de bir ereğe yönelmiş olarak yavaş ve basamak basamak oluşan (değişim, dönüşüm).
5. Biçim almamıştan, az belirgin olandan biçim almışa, tam belirgin olana giden değişim.
6. Yavaş ve sürekli ya da sıçramalı, atılımlı olarak bir biçimden öbür biçime, bir türden öbür türe giden değişim (dönüşüm).
7. (Fizikötesinde) a. Tanrı'nın kendisini dünya olarak gerçekleştirmesi (Nikolaus Cusannus'ta, panteismde). b. Oluşan, değişen gerçeklikler olarak ide ve tin. Bunlar oluş sürecine girmeleriyle değerden düşmezler, tersine daha zenginleşirler, somut, canlı bir gerçeklik kazanırlar. (Alman idealizminde olduğu gibi.) 8- (insan yaşamı ve tarihinde) a. Belirsiz nedenlerden çıkan bireysel, organik bir gelişme. (Aydınlanmanın karşıtı olarak romantizmde görülür.) b. Birliğin, birbirlerini dışarda bırakan karşıtlara bölünmesi yoluyla kendiliğinden oluşan eytişimsel bir devinim bu karşıtlar daha yüksek bir birlikte ortadan kaldırılarak birleştirilirler bu birlikten de yeni yeni karşıtlar çıkar. (Alman İdealizminde, özellikle Hegel'de ve eytişimsel özdekçilikte böyledir, bk. eytişim, c. Gelecekteki bir ereğe doğru usa uygun ilerleme süreci, d. Bulucu, sınayıcı, yeniyi yaratıcı oluş (Nietzsche ve Bergson'da). 9- Gelişme: a. Zaman dışı, matematiksel ilişkilerde. (Ör. Noktanın gelişmesi olarak çizgi.) b. Düşünce alanında bir çözümleme anlamında: açarak ortaya koyma = bir düşüncenin mantıksal olarak geliştirilmesi.

TDK Felsefe Terimleri Sözlüğü

evrim

Türlerin karakteri üzerinde uzun bir zaman sürecinde meydana gelen gelişme ve değişim. Canlıların zamana bağlı olarak bir değişim sürecinde olduğu ve bunların bazılarının rekabet sonucu yaşamlarını sürdürürken bazılarının yok olduğu belirtilmektedir. Evrim sonucu bazı canlılar; (i) küçük ölçüde morfolojik ve davranış değişikliğine uğrar; (ii) hayatta kalabilmek için ortama uyum sağlar; (iii) çevre koşullarına göre kısmi bir adaptasyona (değişime) uğrar.

Ekoloji Terimleri Sözlüğü

evrim

Canlının tür olarak gelişmesi, bir canlıyı diğerlerinden ayırt eden morfolojik ve fizyolojik karakterlerin gelişmesi yolunda geçirilen bir seri değişme olayları. Evolüsyon.

evrim

1. Basamak basamak oluşan ya da art arda ve sürekli olarak gerçekleşen değişme.
2. Bir yasaya uygun olarak doğada ya da toplumda görülen dönüşüm.

evrim

1. Bir olgunun gelişmesindeki niceliksel değişmeler.
2. Hem niceliksel hem de niteliksel değişmeleri içine alan devinim olgusu, bk. gelişme.

evrim

Belli bir doğrultuda gelişip ilerleme canlıların, yıldızların gelişimi.

evrim

Karmaşık canlı türlerinin,ilkel türlerden gelişme süreci.

evrim

Aşamalı, oldukça yavaş, bir yönlü dönüşümler dizisi.