İng. ATA Carnet Fr. Carnet ATA
ATA Sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesi koşulları çerçevesinde düzenlenen; uluslararası geçerliliği olan bir teminatı bünyesinde barındıran ve eşyanın geçici kabulünü ve gerekli görülmesi halinde eşyanın transitini kapsayacak şekilde ulusal gümrük belgeleri ve ithalat vergi ve resimlerine sağlanan güvencenin yerine kullanılabilen uluslararası gümrük belgesidir. ATA Karnesi, eşyanın geçici ihracı ve yeniden ithalinin kontrolü amacıyla kabul edilebilir; ancak bu durumda uluslararası teminat geçerli sayılmaz. Notlar 1. ATA karnesi, prensipte, taşıma araçlarının geçici kabulünde kullanılmaz (Bkz. İstanbul Sözleşmesi’nin 1. Maddesi A Eki 2. Yorumu) 2. “İthalat vergi ve resimleri” yerine, ATA Sözleşmesi’nde, Sözlüğün daha önce kullanılan ifadeye karşılık olarak tanımladığı aynı kapsamda olacak şekilde, “ithalat vergileri” deyimi kullanılmaktadır.
İng. ATA Carnet
Gümrük anlaşmaları kapsamında, eşyanın bir ülkeye geçici girişinde gümrük vergilerinden muaf tutulması ve gümrük formalitelerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla üye ülke yetkili makamlarınca verilen anlaşma eki belgedir.
İng. ATA Carnet
Uluslararası ithalat sözleşmesi kapsamında, taraf ülkeler arasında eşyanın gümrük vergisine tabi olmadan geçici kabulüne imkan sağlayan teminat yerine geçen ve beyanname olarak kabul edilen belgedir.
İng. ATA (temporary admission) carnet
Uluslararası ATA sözleşmesi ve eşyanın yurt dışına çıkarılma amacına göre farklılık gösteren ek sözleşmeler kapsamında, taraf ülkeler arasında, başka herhangi bir belgeye gerek duyulmaksızın, eşyanın geçici olarak ithalat ve ihracatını sağlayan gümrük belgeleri.
Geçici dışalımda en geç bir yıl içinde kaynak ülkeye geri gönderilmesi zorunlu olan malların gümrük vergisi ödenmeden veya teminat yatırılmadan dışalımına izin veren belge.