Karayolları Terimleri Sözlüğü

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Karayolları Terimleri Sözlüğü (En Çok Görüntülenenler)

EX1 rodmiks yaklaşım plağı tünel portalı ricat duvarı aliyman servis alanı (otoyollarda) ofset servis yolu kargo tasnif ve aktarma merkezi trafik yoğunluğu enkesit tırmanma şeridi kamyon rakortman gradasyon yolcu some noktası taşıma irsaliyesi mozeta (mucarta) ayrılma şeridi (yavaşlama şeridi) enleme kirişi verevlik açısı sanat sınıfı personel gido beşinci teker (çeki tablası) transit refakat belgesi yıllık ortalama günlük trafik elevasyon katılma şeridi (hızlanma şeridi) bifuel araç raster harita garguy anroşman ripaj pere ariyet malzemesi figüre devlet yolu ondülasyon kafa hendeği debuşe finansal maliyet nihai proje kabotaj zirve saat faktörü plentmiks temel özmal taşıt tempan (kılıf) duvarı seyir hızı rötret ortofoto kargo işletmecisi yerleşik olunan ülke parlama noktası ortalama seyahat hızı talveg hattı memba kalite planlaması ariyet ocağı şantiye şefi filler malzeme deprem takozu penetrasyon yüksüz ağırlık ekipbaşı cep trafik akım sayımı kontrol mühendisi çevre yolu fren lambası görüş mesafesi indirgeme oranı (i) seçme malzeme topuk (dolgu şev dibi) hendeği koni sed (sedde) duvarı nehir yatağı kurp (yatay ve düşey kurp) kaplama payanda düktilite taşıt katarı yoldan ihdas kemer kilometre eşitliği bowstring köprü brükner alt temel tabakası arşivolt (süs kemeri) sürtünme katsayısı mansap gümrük çıkış beyannamesi sanat yapısı kalite yönetimi uluslararası taşıma silkot pilon kalibrasyon lase

Karayolları Terimleri Sözlüğü Hakkında

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı [https://www.uab.gov.tr]

Kayıt Sayısı: 919 (10 Sayfa)

Sözlükler bir dilin envanteridir. O dilin söz varlığını göstermenin yanında, dili kullanan toplumdaki değişimleri de sözlüklerden izlemek mümkündür. Alan sözlükleri ise o alanda çalışmalar yapanlar için birincil kaynak olma özelliğine sahiptir.

 

Ulaştırmanın tüm alt sektörlerini kapsayacak şekilde hazırlanan “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Terimleri Sözlüğü” çalışmasının, önemli bir ihtiyacı karşılayan bir alan sözlüğü çalışması olacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu çalışma, ulaştırma ve haberleşmenin her dalında gelişimin seyrinin de fotoğrafını vermektedir.

 

Küreselleşme ile birlikte teknolojik gelişme çabaları tüm dünyaya hakim olmaya başlamış; ulaştırma ve haberleşme sektörüyle ilgili pek çok kavram, 21. yüzyılın karakteristiğini oluşturmuştur. Ekonominin can damarı olan ulaştırma ve haberleşme sektöründe yaşanan hızlı değişim çok sayıda yeni kavramın kullanımını da beraberinde getirmiştir.

 

Dilimize eklenen bu yeni kavramlarda anlam birliğini sağlamak, bugüne kadar yapılmış çalışmaları gözden geçirmek ve güncellemek suretiyle hazırlanan bu çalışma için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarının katılımı ile aşağıda isimleri belirtilen sektör çalışma grupları oluşturulmuştur:

 

  • Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü (KUGM)
  • Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM)

Karayolları Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama