eng

Faiz nedir?

faiz

1. Fazlalık, artma, çoğalma, nema, riba.
2. Hizmet ve emek karşılığı olmaksızın paranın kullanılmasına karşılık olarak elde edilen dinen uygun görülmeyen kazanç.
”...Allah, alımsatımı helal, faizi haram kılmıştır...” (Kur'an-ı Kerim 2/275)
3. Borç alacak ilişkisinde borçlunun, süresi dolan borcunu ödeyememesi durumunda sürenin uzatılmasına karşılık ödemeyi garanti ettiği fazlalık, para.
4. Bankaların tasarruf sahiplerinden vadesiz olarak veya belirli vadelerle topladığı paralar karşılığında belirlenen süre sonunda ana paraya ek olarak ödemeyi garanti ettiği miktar.
5. Kapitalist ekonomide, artık değerin değişikliğe uğramış biçimi olan paranın fiyatı, kiralanan paranın kira bedeli. İslam dini ayet ve hadislerle faizin her türlüsünü haram kılmıştır. Hz. Peygamber, bu yasağı Veda Haccı’nda bir kez daha vurgulamış ve faizi cahiliye âdeti olarak kabul etmiştir. Hz. Peygamber faizle beraber faiz şüphesi olan tüm alışverişleri yasaklamıştır.
”Ey iman edenler! Gerçekten iman etmişseniz Allah’tan korkun ve alacaklı olduğunuz faizi, insanlardan almayın. Eğer böyle yapmazsanız, Allah ve Resulü tarafından size savaş açılacağını bilin. Eğer tevbe eder (faizi bırakırsanız) sermayeniz sizindir. Ne haksızlık yapın ne de haksızlığa uğrayın.” (Kur'an-ı Kerim 2/278-279)

Dini Terimler Sözlüğü

faiz

Kapitalist öğretiye göre, üretim faktörlerinden biri olan sermayeyi belirli bir dönemde kullanmanın fiyatıdır. Hiçbir şey karşılığında alınıp verilen bir şeydir (riba). Alın teri harcamadan elde edilen fazlalıktır.

faiz

1. Üretim faktörlerinden sermayenin getirisi.
2. Fon istem ve sunumunun karşılaşması sonucu oluşmuş fon fiyatı.

faiz

Üretim faktörlerinden sermayenin elde ettiği getiridir. Diğer bir ifade ile paranın kullanım bedelidir.

faiz 

Borçlanma maliyeti. İşletmelerin, bir kredi veya çerçeve kredi üzerinden faiz ödemesi gerekebilir.