en

Fikri Mülkiyet Hakları nedir? Intellectual Property Rights ne demek?

İng. Intellectual Property Rights Fr. Droits de propriété intellectuelle

Aşağıdaki haklar, fikri mülkiyet hakkı olarak kabul edilir: 1. Telif hakkı ve buna ilişkin haklar; 2. ticari markalar: imalatçının ya da ticaret erbabının, eşyasını tanımlamak ve başkalarının imal ettiği ya da sattığı eşyadan ayırt etmek için kullandığı, sözcük, isim, yazı, rakam, simge ve renk kombinasyonlarını içeren her tür işaret ya da bunların kombinasyonları; 3. bir eşyanın menşeinin, eşyanın niteliği, namı ya da diğer özelliğinin esasen coğrafi menşeine dayandırıldığı bir Devletin topraklarında ya da bu topraklardaki bir bölge ya da muhitte olduğunu gösterir coğrafi göstergeler; 4. endüstriyel tasarımlar; 5. yeni olmaları, icat niteliğinde bir adım sayılmaları ve endüstriyel uygulama niteliği taşımaları kaydıyla, ürün ya da süreç olsunlar, teknolojinin tüm alanlarında her tür icada imkan veren patentler; 6. entegre devrelerin yerleşim tasarımı (topoğrafyaları): korumalı bir yerleşim tasarımı ya da korumalı yerleşim tasarımını bünyesinde barındıran entegre devre; 7. ticari sırları ve işle ilgili diğer gizli bilgiler gibi ifşa edilmeyen bilgilerin korunması. Notlar 1. Bu deyim, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından tanımlanmaktadır. 2. Bu genel bir tanım olup, gümrük idarelerinin, fikri mülkiyet haklarıyla ilgili mevzuata müracaat ettiklerinde, sahte eşya da dahil olmak üzere, Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülki,yet Hakları Anlaşması’na (TRIPS) atıfta bulunması gerekmektedir.

Fikri Mülkiyet Hakları nedir? Intellectual Property Rights ne demek?

İng. Intellectual Property Rights

Fikir ve sanat eserleri, patent, faydalı model, tasarım, marka, entegre devre topoğrafyaları gibi fikri mülkiyetin konusunu oluşturan unsurlar üzerindeki mutlak nitelikli haklardır. Fikri mülkiyet hakkı sahibi, rakiplerine karşı inhisari yetkiler elde etmekte, bunun sonucunda sahip oldukları fikri mülkiyet konusunun izinsiz olarak kullanılmasına engel olabilmektedir. Fikri mülkiyet haklarına konu olan bir ürün, benzer ürünlerle birlikte yoğun bir rekabetin hüküm sürdüğü piyasa şartlarında bulunabilir. Bu nedenle, bir teşebbüsün sahip olduğu fikri mülkiyet hakkı sayesinde bir ürünün üretimi ve satışı konusunda tekel olması, rekabet hukukundaki hâkim durum kavramıyla karıştırılmamalıdır. Bu nedenle rekabet hukuku kapsamında hâkim durum analizlerinde yapıldığı üzere pazar tanımlanarak, fikri mülkiyet hakkı sahibi teşebbüsün pazarda hâkim durumda olup olmadığı tespit edilmekte ve bu tespit yapıldıktan sonra anılan teşebbüsün davranışlarının rekabeti sınırlayıcı amaç ve etkileri incelenmektedir.
(Bkz. TEKİNALP (2002) – KAYA (2003), s.3)

Fikri Mülkiyet Hakları ne demek?

Telif haklarına konu olan ve yasalarla korunan düşünce ve sanat ürünlerinin ancak izinle kullanılmasına, alınıp satılmasına olanak veren özel mülkiyet hakları.