İng. Glycemic Index Ks. GI
Besinlerdeki karbonhidrat miktarını gösteren değer. GI, test gıda maddesinden sonraki artımlı kan şekeri alanı olarak tanımlanır ve bir referans ürünün denk karbonhidrat yüklemesinden sonra ilgili alanın yüzdesi olarak ifade edilir.
Kısacası gıdalarda bulunan karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızı olarak da ifade edilir. Referans olarak beyaz ekmek kullanıldığında, GI’lar % 20’nin altı ile yaklaşık %120 arasında değere sahiptirler. GI’daki bu büyük farklılıkların ana nedeni karbonhidratların sindirim veya emilim hızındaki farklılıklardır; bu nedenle düşük GI’lı gıda maddeleri kana daha düşük hızda glikoz salarlar. Başlangıçta düşük GI karakterine sahip gıda maddeleri genellikle şeker hastalarında dikkate alınırken, kavram hem şeker hastalarında hem de şeker hastası olmayan kişilerde bu gıda maddelerinin aynı şekilde etkili olduğunu göstermektedir. Günümüzde, düşük GI diyetlerinin sadece şeker hastalarında değil, dislipidemi rahatsızlığı olan deneklerde de bir terapötik potansiyele sahip olduğunu kanıtlayan birçok kanıt mevcuttur. Genel olarak, Gİ’si düşük olan karbonhidratlı gıdalar mercimek, kurufasülye, nohut gibi kurubaklagillerdir. Glisemik indeksi yüksek besinler zayıflamaya engel olur. Bunlar kan şekerini hızla yükseltir, insülin salgılanır sonra da şeker hızla düşer. Bu da insanı daha çok acıktırır.