İngilizce: Gelatine
Kıkırdak, kemik, tendon ve derideki kolojenin kısmi hidrolizi sonucu ortaya çıkan protein. Hayvansal kaynaklı olmasına rağmen biyolojik değeri düşüktür. Triptofan içermez, sistin ve tirozince fakirdir. Bir gıda maddesi olarak jelatin, jellenmiş tatlı ve diğer gıda ürünleri için ana kaynaktır.Meyve ve etlerin korunmasında yüzey kaplama maddesi olarak, süttozu yapımında, pasta beze ve kremalarında, taffy, marşmellov, haribo ve diğer şekerleme türlerinde, şarap ve meyve sularında, dondurmada, yoğurtta, eritme peynirlerinde, besi yerlerini katılaştırmak ve ilaç sanayiinde kapsül ve tabletlerin filim tabakalanmasında kullanılmaktadır.
İngilizce: gelatin
Fotoğrafçılıkta kullanılmakta olan ışığa karşı duyarlı malzemelerde, gümüş tuzlarını tutmak için kullanılan çok ince ve şeffaf (saydam) katman.