eng

jelatin nedir? Gelatine ne demek?

jelatin

İngilizce: Gelatine

Kıkırdak, kemik, tendon ve derideki kolojenin kısmi hidrolizi sonucu ortaya çıkan protein. Hayvansal kaynaklı olmasına rağmen biyolojik değeri düşüktür. Triptofan içermez, sistin ve tirozince fakirdir. Bir gıda maddesi olarak jelatin, jellenmiş tatlı ve diğer gıda ürünleri için ana kaynaktır.

Meyve ve etlerin korunmasında yüzey kaplama maddesi olarak, süttozu yapımında, pasta beze ve kremalarında, taffy, marşmellov, haribo ve diğer şekerleme türlerinde, şarap ve meyve sularında, dondurmada, yoğurtta, eritme peynirlerinde, besi yerlerini katılaştırmak ve ilaç sanayiinde kapsül ve tabletlerin filim tabakalanmasında kullanılmaktadır.

Süt Terimleri Sözlüğü

jelatin

İngilizce: gelatin

Fotoğrafçılıkta kullanılmakta olan ışığa karşı duyarlı malzemelerde, gümüş tuzlarını tutmak için kullanılan çok ince ve şeffaf (saydam) katman.

jelatin

1. Hayvanların kemik, kıkırdak vb. dokularından veya bitkisel yosunlardan elde edilen saydam, renksiz, kokusuz bir madde.
2. Jelleştirici, kıvam artırıcı gıda katkı maddesi.
3. Ambalaj için kullanılan ince, parlak madde.

jelatin

Renksiz, kokusuz, tatsız, hayvan iliklerinden elde edilen ve suda ısıtıldığında sıvı halini alan, tekrar soğutulduğunda koyulaşan madde. Pastane ürünlerinde çok kullanılır. Yaprak, toz ve pul halinde bulunabiliyor.

jelatin

Açık sarı, suda çözünebilen ve hayvanlardan elde edilebilen pelte kıvamında, suda kaynatıldığı zaman çözünen, oda sıcaklığında katı hâle geçen bir protein. Denatüre olmuş kollagen.

jelatin

Hayvanların kemik ve deri kalıntılarının, sulandırılmış asitte kaynatılmasıyla elde edilen, suda eriyebilen, duyarkat yapımında, ayrıca ışık süzgeçlerinde önemli yeri olan protein.

jelatin

Nitroselüloz katılmasıyla jelatin kıvamına getirilmiş, ana maddesi nitrogliserin olan pat- layıcı madde.