eng

Kervansaray ne demek?

kervansaray

Büyük şehir ve kasabalar arasında kervanların konaklayıp kendi ve hayvanlarının dinlenmesi için mermerden yapılan binalardır. Yolcular memleketin dört tarafını birbirine bağlayan bu saraylarda tam bir emniyet içinde konaklardı. Kervansaraylar gayet muhkem bir tarzda yapılmış birer sanat abidesi halinde idi. Üzerlerinden asırlar geçtiği halde bazıları halen eski şekil ve metanetini muhafaza etmekte ve bazıları harab olup burada kuşlar barınmaktadır. Selçukîler memlekette seyr ü seferi kolaylaştıran kervansaraylara gereği gibi ehemmiyet verdikleri gibi Osmanlılar da fevkalade ehemmiyet vermiş ve yer yer kervansaraylar vücuda getirmişlerdir. Bunların ekserisi vakıftı. Bu yerlere inenler burada meccanen barınırlar, ücret vermezlerdi. Vakfı ve vâridâtı (geliri) olmayan kervansaraylarda konaklayanlardan cüz'î bir para alınırdı. Misafirlerin her türlü ihtiyaçları düşünülmüştü. Kervansaraylar yalnız yol üzerinde değil büyük şehirlerin transit merkezlerinde de vardı. Kıymetli araştırıcı Zeki Pakalın tarih deyim ve terimlerine dair yazdığı eserde kervansaraylara dair etraflı malumat vermiştir. Bkz.Pakalın, II, s.245 

Vakıf Terimleri Sözlüğü

kervansaray

(Mimarlık) Ticaret yolları üzerine kurulmuş, dış çevresindeki yüksek duvarlarla dış saldırılardan korunan, içinde yolcuların at ve arabalarını alacak yerleri, ahırları, geniş avlusu, yatma yerleri, nalbant dükkanı, eşyaların saklanacağı ambarları bulunan büyük yapı.

kervansaray

Kentler arasındaki ulaşımın hayvanla sağlandığı çağlardan kalma, kentler arasındaki yollar üzerinde kurulmuş, yolcuların geceyi geçirmek için konakladıkları yapı.

kervansaray

işlek ticaret yollan üzerinde, kervanların konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılmış büyük hanlar.

kervansaray

Eskiden ana yollarda kervanların konaklaması için yapılan büyük han, sultan hanı.

kervansaray

Kervanların konaklamaları için anayollar üzerinde yapılmış büyük konuk evi.