İng. Kumis
1. Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Kluyveromyces marxianus kültürlerinin kullanıldığı fermente süt ürünü.
2. Orta Asya’da, özellikle Kazak ve Kırgızlarda kısrak sütünün Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Kluyveromyces marxianus mikroorganizmalarının fermentasyonu ile elde edilen ve içerisinde % 1-3 oranında alkol bulunan içilebilir kıvamdaki köpüren bir süt içeceği.
Orta Asya'da, özellikle Kazak ve Kırgızlarda kısrak sütünün ekşitilmesiyle yapılan günlük beslenmede, bayramlarda, şölenlerde ve veremin sağaltılmasında kullanılan içki.
Kısrak sütünün mayalanmasıyla yapılan ve içerisinde % 1-3 oranında alkol bulunan, asidik, hafif maya lezzetinde köpüren bir içecek.
Genellikle güzün yenen sütlü ve yoğurtlu bir yemek türü. (Saçıkaralı ve Sarı keçili boyları -Adana)