Azerbaycan Türkçesi: fe'l forması ~ şäkil Türkmen Türkçesi: iişlik forması Gagauz Türkçesi: çalım Özbek Türkçesi: mayl Uygur Türkçesi: mäyl Tatar Türkçesi: nakloneniye ~ fiğıl' törkemçäse Başkurt Türkçesi: höykäleşKmk: bagış Krç.-Malk.: turuş Nogay Türkçesi: türkîm Kazak Türkçesi: ray Kırgız Türkçesi: ıngayAlt:: keber Hakas Türkçesi: nakloneniye Tuva Türkçesi: nakloneniye Şor Türkçesi: nakloneniye Rusça: nakloneniye
Kök ve gövde durumundaki fiilin bildirdiği oluş ve kılışın konuşan, dinleyen ya da kendisinden söz edilen şahıslar açısından ne biçimde, ne tarzda yansıtıldığını gösteren bir gramer kalıbı, bir anlatım biçimi. başladım, başlıyorsun, tatlandırmış, yuvarlanacaklar vb. Türkçede kipler bildirme kipleri ve tasarlama kipleri olarak ikiye ayrılır. Bunlara bk.
(Lat. modus = ölçü, kural) : (Klasik mantıkta) Tasımın çıkarım kuralları. // Her tasım belli bir kipe göre kurulmuştur ve tasımın kipi ile -> figürü arasında bir ilgi vardır. 4 tasım figüründe toplam olarak 19 tasım kipi vardır: barbara, celarent vb.
(Derleme.. şekil, çekim örneği) Eylemlerde belirli bir zamanla birlikte konuşanın, dinleyenin ve hakkında konuşulanın tekil ya da çoğul olarak belirtilmiş biçimi: Bildirme kipleri, isteme kipleri vb.
Bir fiile, bildirdiği zaman ve kişi kavramları dışında olarak konuşan tarafından başka düşünce veya duygular katıldığını anlatan türlü çekim şekilleri. bk. Salt kip, Gelişimli kipler, Ulaç,
Tel, yay, kovuk ya da dalgalı akım cevrimi gibi titreşebilen yapıların değişiksıktıkta titreşim biçimleri.
Birbirine karışmadan incelenebilen titreşim ya da devinim biçimlerinden her biri.