İng. Cholesterol
Vücudun bütün dokularında özellikle beyin, sinir, adrenal korteks ve karaciğerde bulunan ana sterol. Kolesterol aynı zamanda safranın bir parçası ve vitamin D’nin ön maddesi. Hayvansal gıdalardaki yağlarda bulunan lipit özelliğinde bulunan bir madde. Vücuda gıdalarla alınır, vücutta da sentezlenir. Kanda normalden yüksek olması sakıncalıdır. Kan kolesterol seviyesinin 200 mg/100 ml’nin üzerinde olması damar sertliği için risk olarak kabul edilmektedir.
Dört hidrokarbon halkasından oluşan steran halkasına sahip,
3. karbon atomunda hidroksil grubu, 5 ve
6. karbon atomları arasında bir çift bağ, 17. karbon atomunda 8 karbonluk yan zinciri olan 27 karbonlu amfipatik özellik gösteren bir molekül. Hayvan hücr
Dört hidrokarbon halkasından oluşan, bir ucunda OH, diğer ucunda hidrakarbon zinciriyle amfipatik özellik gösteren, hayvan hücre zarlarında bulunan, zarın tabaka şeklindeki yapısının korunmasını sağlayan, vücut sıvılarında düşük yoğunluklu lipoproteinlerl
Hayvansal ve bitkisel yağların içerisinde bulunan, karaciğer tarafından sentez edilen bir maddedir. Kanda normalden fazla bulunması halinde, damar sertliğine neden olur, ve bazanda safra pigmentleri ile birleşerek safra taşlarının oluşumunda rol oynar.
(Yun. khole = safra, Yun.stereos = katı) Öd, vitellüs maddesi ve protoplâzmada bulunan ak yağlı bir alkol.
Normal olarak hayvansal sıvı ve katı yağlarda bulunan kimyasal bir bileşen.