eng

Mastar ne demek?

mastar

Fiil kök ve gövdelerinin karşıladıkları oluş, kılış ve durumları şahıs ve zamana bağlı olmadan göstermek üzere -mAk, -mA ve -Iş / -Uş ekleri ile kurulan fiil adı: Otur-mak, incele-mek, bilme-mek, birik-me, yorul-ma, dinle-me, anlama-ma, bekle-y-iş, gid-iş, dur-uş, görme-y-iş vb. Örnekler: Ona gidip her şeyi anlatmak ve sormak: "Bu paralar benim hakkım mı, alayım mı?" demek istiyordum (P. Safa, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu, s. 131). Onunla göz göze gelmek istemedi (P. Safa, göst. e., s. 80). Bülent'i asker yapmağa kalkar, sonra askerlerin şehit olduklarını hatırlayarak fikrinden cayardı (R. N. Güntekin, Kızılcık Dalları, s. 151). İkisi de, üç aydır, sevdikleri birkaç oyun vardı ki, her tekrarında kaçırmak istemezler, gündüz en önde biletlerini alarak akşam tam dokuzda yerlerine gelirlerdi (R. H. Karay, Memleket Hikâyeleri: Hakkı Sükût, s. 118). Baktım, sizin soydan gelme ve kalma günahlarınız da yok (Tarık Buğra, Gençliğim Eyvah, s. 365). Bugün, seni görmeye gelmişti. Kaçmaktan kovalamaya vakit olmadı. Onun böyle ansızın gelişine bir anlam verilemedi. Geniş dünyada, kendi hayatını yaşamak, günlerin çıkrığını kendi ruhunun ikramlarıyla çevirmek (A. H. Tanpınar, Abdullah Efendinin Rüyaları: Geçmiş Zaman Elbiseleri, s. 98) vb. Bunlardan -mA ekiyle kurulanlar hafif mastar diye adlandırılır. Buna bk.

Gramer Terimleri Sözlüğü

mastar

Azerbaycan Türkçesi: mäsdär Türkmen Türkçesi: infinitiv ~ iiş aatları Gagauz Türkçesi: infinitiv ~ işlimsözlük forması ~ işliktän adlık Özbek Türkçesi: masdar ~ infinitiv ~ harakat nomi Uygur Türkçesi: härikatnam ~ isimdaş Tatar Türkçesi: infinitiv Başkurt Türkçesi: infinitiv Kmk: infinitiv ~ belgisiz işlik ~ işlikni belgisiz kalibi Krç.-Malk.: infinitiv Nogay Türkçesi: bas glagol ~ masdar ~ infinitif Kazak Türkçesi: tuyık etistik - kıymıl esimi Kırgız Türkçesi: kıymıl atooç ~ infinitiv Alt:: infinitiv ~ t'artı t'ok glagol Hakas Türkçesi: infinitiv ~ idîg adı ~ glagolmn île nimes formazı Tuva Türkçesi: infinitiv (-mak hevir) Şor Türkçesi: infinitiv ~ glagoldıň temi çok formazı ~ *iş adı Rusça: infinitiv ~ imya deystviya~

Türk Dünyası Gramer Terimleri Sözlüğü

mastar

1. bk. Eylemlik.
2. Bazı dillerde mastar çatı göstermez, bazı dillerde ise zaman da gösterir. bk. Amaçlık, Betimleme, Edilgen, Etken, Geçmişlik, Geleceklik, Haykırı, Hikâyelik, Şimdikilik mastarı.

mastar

(I)
1. bk. masdar
2. Marangoz cedveli. (Nefsiköseli *Eynesil -Giresun)
(II) Halı tezgahında ileri-geri oynatılan kısım. (*Bünyan -Kayseri)

mastar

(Mimarlık) Kaba sıvanın yüzeyini düzlemek ve fazlalıklarını almak için kullanılan uzun, düz tahta.

mastar

Sıvacı, duvarcı, lağımcı vb. işçilerin cetvel gibi kullandıkları ensiz, uzun ve düz tahta veya

mastar