eng

protestanlık nedir?

protestanlık

On altıncı yüzyılda Martin Luther (ö. 1546) ve Jean Calvin’in(ö. 1564) öncülüğünde Katolik kilisesine ve Papa’nın otoritesine karşı girişilen reform hareketinin sonunda doğan (M. 1529) ve Hristiyanlığın en büyük üç kilisesinden biri.

Protestanlık, XVI. yüzyılda Avrupa ve diğer kıtalarda daha çok Katolikler arasında yayılma imkânı bulmuştur. Papazlara ihtiyaç duyulmaksızın İncil’i okuyabildikleri için Protestanlığa ‘İncil Kilisesi’ de denilmiştir. Protestanlık, Aziz Pavlus’un öğretisine sadık kalarak dinin emir ve yasaklarına aynen uymayı Hristiyanlığın temeli sayar. Protestanlığın temel ilkeleri şunlardır: İman ve kilise düzeni konularında mukaddes metinler üstündür. Her Hristiyan, din adamı sayılır. Dua ve metinler her milletin kendi diliyle yapılabilir.

Günümüzde Protestanlar genellikle Kuzey Amerika’da bulunmaktadır. İngiltere, Almanya, Kanada, Avustralya, Brezilya, Hollanda, İsveç, Danimarka ve Finlandiya’da da Protestanların sayısı çoktur.

Dini Terimler Sözlüğü

protestanlık

16. Yüzyılda Vatikan’ın dini uygulamalarını ve siyasi egemenliğini protesto eden Alman papaz Martin Luther tarafından kurulan mezhebin adıdır. Protestanlığın çıkışı ve yayılmasında Hıristiyanlığın ilk günlerine dönme arzusundan çok kralların Papa’nın siyasi egemenliğini sınırlama arzusu yatmaktadır. Bu yüzden Protestan kiliselerinin çoğu ulusaldır.

Hristiyanlik Terimleri Sözlüğü

protestanlık

XVI. yüzyılda Avrupa'da "Reform?la doğmuş olan, Lüteryan, Kalvinist gibi kolları olan Hıristiyanlık mezhebi.

protestanlık

Martlin Luther önderliğinde, Reform hareketleri ile Protestanlık mezhebi ortaya çıkmıştır.

protestanlık

Papanın dinsel başkanlığını ve katolik kurallarını tanımayan bir Hıristiyan mezhebi.