İng. Respiration
1) Karasal bitkilerde fotosentezin aksine dönüşüm olayı, döngüsü. Bitkiler solunum yaparak hücre moleküllerindeki birikmiş enerjiyi açığa çıkarır. Solunum sırasında karbondioksit ve su açığa çıkar. Bitkiler genel olarak fotosentezle ürettikleri enerjinin yaklaşık yarısını solunumla harcar. Karanlık bir yerde bırakılan bir bitkinin kısa sürede ölmesi, besin maddesini solunumla tüketmesi ile ilgilidir. Solunum aynı zamanda biyokütle tüketimidir.
2) Bitkilerin oksijen absorbe edip karbondioksit çıkardıkları hava ile aralarındaki gaz değişimi.
1. Bir organizma ile çevresi arasında gaz alış verişi havanın solunum organlarına çekilerek temizlenmesinden sonra kirlenen havanın dışarı verilmesi. Organizma ile çevresi arasında oksijen ve karbondioksit değişimi. Respirasyon, dış solunum.
2. Bir organi
Akciğerlerde havanın yenilenmesi, akciğer alveol havasıyla kan arasında gaz alışverişi, gazların kanda taşınması, kanla hücreler arasındaki gaz alışverişi ve hücrelerin oksijen kullanması karbondioksit üretmesi olayları içeren süreç, respirasyon. Dış solu
(karşılık: respirasyon), (Lat. re = tekrar anlatan ön ek, Lât.spirare=solumak): Bir organizma ile çevresinde meydana gelen gaz alış verişi havanın solunum organlarına çekilerek kanın temizlenmesinden sonra kirlenen havanın dışarı atılması.
Bütün canlılarda görülen oksijen alınıp karbondioksit atma şeklinde seyreden, biyolojik bir fonksiyondur.