eng

Soru ne demek?

soru

Cevap almak üzere söylenilen cümle şekli, kicümleyi meydana getiren öğelerden her hangibirine "mi" edatının katılmasıyla veya kim, ne, hangi, ne zaman, nasıl gibi bir takım kelimeler kullanılmasiyle olur. Soru fiilde olup cümlenin bütün öteki öğelerim de kapsarsa "buna TÜM SORU ( Int. totale, absolue ou primaire ) denir cümlenin yalnız bazı öğelerine değgin olursa KIŞIMLI SORU ( Int. partielle, relative, secondaire ou mediate ) adını alır. Sorular "Şunu mu, bunu mu, yoksa ötekini mi" gibi ÇATALLI ( Int. disjunctive ) veya "Kim neyi nasıl anladı" gibi KATMERLİ ( Int. multiple ) olabilir. Soru tümleç durumundaki uyramlu bir tümcede olursa DOLAYLI SORU |Int. indirecte ) adını alır. "Onun ne söylemek istediğini çok düşündüm" gibi. Dilimizde ha, demek gibi kelimelerle de soru cümleleri kurulur. Sen bu işi yaptın ha? Sen oraya gittin deme? gibi. Cevap almak üzere söylenilen bu cümle çeşitlerinden başka soru kılığında oldukları halde gerçekten soru olmıyan cümleler de vardır: ŞARTLI SORU ( Int. conditionelle ) "Bilmiş ol, sen oraya geldin mi ben durmam" gibi, SEBEPLİK SORU ( Int. caus sale ) "Çocuk biraz geç kaldı mı annesini bir üzüntüdür alır" gibi, ARTLANMALIK SORU (Int. de consecution ) "Saat dokuz oldu mu işe başlanır" gibi, HİKAYE SORUSU ( Int. narrative ) "Bugün yolda falana rasgelmez miyim!" gibi, PEKİTMELİ SORU ( Int. assé-Trérative ) "Olur mu olur!", "Zengin mi zengin!" "Hiç mi hiç görmedim!" gibi. Şimdiye kadar sayılan bu soru çeşitlerinden başka söz sanatında OYLAŞIMLI SORU ( Int. deliberative ) ve AYTA SORUSU ( Int. oratoire ) davardır.

Dilbilim Terimleri Sözlüğü

soru

1. Bütün öğeleri tam olarak verilmeyen bir düşüncenin, bir görüşün tamamlanmasına, yorumlanmasına ve eksiksiz bir anlatım biçiminde belirlenmesine yardımcı olan söz.
2. Topluca ortaya atılan birkaç düşünce ya da görüşten en doğru olanını seçmek için insan

soru

(Söz Sanatı) Dikkati daha çok çekmek için, anlatılmak istenen fikri soru halinde ortaya koyma. "Hak güneşi midir karşımda batan, Sen misin, sen misin ey garip vatan." - Aka Gündüz.

soru

Toplumbilimde başlıca bilgi sağlama aracı olan ve olgu, davranış, kanı, tutum, görüş gibi konularda bireylerden yanıt almak üzere başvurulan ölçünlü sınar.

soru

Başbakan veya bir bakandan açık ve belli bir konuda bir önergeyle yazılı veya sözlü olarak cevaplandırılmak üzere bilgi istemektir.