İngilizce: Sterilisation
Bir ortamın her türlü mikroorganizmadan arındırılması için yapılan uygulama. Materyalin özelliğine göre sterilizasyon ısıl işlem, kimyasal madde, filitrasyon, radyasyon vb. farklı şekillerde yapılabilir. Genel olarak oda sıcaklığında saklanabilen ticari olarak steril bir ürün üretmek amacı ile normal depolama şartlarında bozulmaya neden olacak tüm mikroorganizmaları ve sporlarını yok eden hermetik ambalajlı ürüne, en az 115 oC’de 13 dakika veya 121 oC’de 3 dakika gibi uygun zaman-sıcaklık kombinasyonunda, yüksek sıcaklıkta uzun süreli uygulanan ısıl işlem. Diğer bir ifadeyle, gıdadan ya da ekipmandan gelen bakteriyel sporlar dahil, mikroorganizmaların tüm çeşitlerini yok etmeyi ya da öldürmeyi amaçlayan bir işlemdir.