tütsüleme nedir? Smoking ne demek?
tütsüleme
İngilizce: Smoking
1. Tütsü kaynağından elde edilen tütsünün tekniğine uygun olarak farklı sıcaklık ve sürelerde ürün yüzeyine uygulanması işlemi.
2. Yanan bitkisel materyalden dumanın belli sıcaklık ve nem içerikli olarak gıda maddesi üzerine gönderilmesiyle gıda maddesinin dayanıklılığının artırılmasının yanı sıra dış görünüş, tat ve kokusunun da değiştirilmesi işlemi. Daha çok et ve süt ürünlerini korumak rengi ve tadı geliştirmek, antimikrobiyal ve antioksidan etki sağlamak için belli bir süre duman altında bırakılması işlemi.
Süt Terimleri Sözlüğü
tütsüleme
Çoğunlukla et ve balık gibi ürünlerin korumasını sağlamak, rengini ve tadını geliştirmek, antimikrobiyal ve antioksidan etki sağlamak için odun dumanından yararlanılarak uygulanan işlem, dumanlama, isleme.
tütsüleme
Birini kötülüklerden arıtma, büyüden kurtarma ya da kimi sayrılıklardan sağaltma amacıyla içinde etkili güç bulunduğuna inanılan otları, yaprakları ateş üzerine atarak yakma, duman çıkarma.