İng. precipitation
Hava tabakasının yükselmesi ve soğuması sonucu içindeki nemin yoğunlaşıp, kar ve dolu gibi sıvı veya katı olarak yeryüzüne düşmesi. Yağışlar üç grupta sınıflandırılabilir: (i) Konveksiyonel yağışlar; (ii) Orografik yağışlar; (iii) Cephe (siklonik) yağışlar. Karasal bölgelerde özellikle ilkbahar sonu ve yaz başlarında zemin üzerinde ısınan havanın yükselmesi ve genişleyerek soğuması ile meydana gelen yağışa “Konveksiyonel Yağış”, nemli hava kitlesinin bir dağa çarpıp yükselerek soğuması ile oluşan yağışa “Orografik Yağış”, iki farklı hava kütlesinin alçak basınç merkezinde karşılaşmasıyla oluşan yağışa “Cephe Yağışı” denir. Doğu Anadolu ve İç Anadolu’da yaz başlarında oluşan yağış konveksiyonel özelliktedir, bu yağışa halk “Kırkikindi yağışı” demektedir. Kışın çoğunlukla kıyı bölgelerinde oluşan yağış kuzeyden gelen soğuk hava ile güneyden gelen sıcak havanın karşılaşmasıyla meydana gelen cephe yağışıdır. Yazın özellikle Karadeniz kıyı dağlarındaki yağış ise orografik özelliktedir.
İng. precipitation Fr. Précipitation (1); Hauteur De Précipitation (2) Alm. Niederschlag
1) Bulutlardan düşerek veya havadan gelerek yeryüzü üzerinde biriken ve su buharının yoğunlaşmasıyla ortaya çıkan sıvı ve katı ürünler.
2) Birim zamanda birim yatay yüzey alanı üzerine gelen yağış (1 no’lu tanımdaki anlamıyla) miktarı.
İng. precipitation
Atmosferden yeryüzüne düşen sulu bütün yağışları (yağmur, dolu, kar) ifade eder.
Hava tabakasının yükselmesi ve soğuması sonucu içindeki nemin yoğunlaşıp, kar ve dolu gibi sıvı veya katı olarak yeryüzüne düşmesi.
Havadaki su buğusunun yoğunlaşma sonunda sıvı ya da katı durumda yere düşmesi, bk. yağmur, kar, dolu.