eng

bağlaç ne demek?

bağlaç

Söz içinde birden çok kelimeyi kelime grubunu veya cümleyi birbirine bağlayarak aralarında çeşitli yönlerden ilgiler kuran görevli kelimeler. Bazı bağlaçlar, bağladıkları ögelerden önce veya sonra tekrarlanarak da kulanılırlar: ile, ve, de, hem... hem, ne... ne, de... de, gerek... gerekse, olsun... olsun ya, yahut, ya da, veya, ya...ya, mi...mi, ister...ister, ama, fakat, lakin, yalnız, ancak, bununla birlikte, şu var ki, yine de, bir...bir, kimi...kimi, bazen...bazen, kâh...kâh..., hatta, bile, üstelik yani, demek ki, böyle ki, başka bir deyimle ki, kim gerçekten, nitekim, hâlbuki, oysa çünkü, zira buna göre, bundan dolayı, bu sebeple, bunun üzerine bunun için öyleyse taki, diye eğer, şayet, yoksa, illa, o takdirde aksi hâlde vb. örnekler: Biz de güçsüzüz ama iyimseriz (Kemal Tahir, Yol Ayrımı, s. 235). Arkası bana dönük olduğu için göremem ama budala gülme hep dudağındadır. (S. F. Abasıyanık, Bütün Eserleri 2, s. 232) Ya devlet başa ya kuzgun leşe. Anlayışlı fakat hazırlıksız bir kimse. Hem kel hem fodul. Ya anlat yahut da yazılı olarak getir. Demek ki, senin anlattığın kadarından da fazlaymış. Teşrinler geldi, lüfer mevsimi başlayacak yahut nisandayız. Boğaz sırtlarında erguvanlar açmıştır, diye düşünmek, yaşadığımız anı efsaneleştirmeye yetişir. (A. H. Tanpınar, Beş Şehir, s. 145). "Ne bir ayak sesi hanın boş, loş, sessiz, ölü sofalarında gezindi, ne de bir kapı gıcırtısı duydum" (S. F. Abasıyanık, Bütün Eserleri, s. 181). Zengin mi fakir mi bilmiyorum o mu yoksa öteki mi gelecek "On yedisinde ya var, ya yoktu". (Y. Kemal, Ortadirek, s. 358).

Gramer Terimleri Sözlüğü

bağlaç

Azerbaycan Türkçesi: bağlayıcı Türkmen Türkçesi: soyuz ~ baaglayıcı Gagauz Türkçesi: baalaycı Özbek Türkçesi: bόğlόvçi Uygur Türkçesi: bağliğuçi Tatar Türkçesi: terkägeç Başkurt Türkçesi: terkäwes Kmk: baylawuçKrç.-Malk,: baylaw ~ baylam Nogay Türkçesi: tîrkewîş Kazak Türkçesi: şılaw ~ jalgawlık sılaw ~jalgaw Kırgız Türkçesi: baylamta Alt:: kolbooçı Hakas Türkçesi: palgandı Tuva Türkçesi: evilel Şor Türkçesi: *soyuz ~ paglaş Rusça: soyuz

Türk Dünyası Gramer Terimleri Sözlüğü

bağlaç

İki kelime veya cümlenin arasındaki ortaklık, beraberlik, ikircillik, karşmlık gibi ilgileri anlatarak onları birbirine bağhyan edat. Fakat .KARŞINLIK BAĞLACI (Conj. adversative), Hattâ PEKİTME BAĞLACI (C. asséver'ative) Ve KOŞAÇLIK BAĞLACI (C. copulative), ya. ya ÇATALLI BAĞLAÇ (C. disjunctive) dir. Bunlardan başka SIRADAŞLIK ve UYRUM BAĞLAÇLARI (C. de coordination et C. de subordination) da vardır.

Dilbilim Terimleri Sözlüğü

bağlaç 

(Alm. Konnektor, m; Fr. connecteur logique, m; opérateur logique, m; İng. connector; logical connector; logical operator) 

mat. Önermeleri birbirlerine bağlayan "ya da", "ve", "ise", "ancak ve ancak", "değil" gibi sözcüklerden her biri ya da bu sözcükler yerine geçen simgelerden her biri.

TUBA Matematik Terimleri Sözlüğü

bağlaç

(Derleme bağ, bağlama) Eş görevli sözcükleri veya tümceleri birbirine bağlayan sözcük: Ve, veyo, veyahut, ile, bile, fakat, çünkü, madem, ya..... ya, gerek....gerek, ne ......ne, hem de, ya da, ki vb.

bağlaç

Başka bir yerde sürecek bir akış çizgisi'ndeki kesilmeyi gösteren bir akış çizeneği simgesi.

bağlaç

İletkenler arasında elektriksel bağıntıyı sağlayan gereç.