AFAD Radyolojik ve Nükleer Terimler Sözlüğü

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

AFAD Radyolojik ve Nükleer Terimler Sözlüğü (En Çok Görüntülenenler)

tampon bölge Relatif Biyolojik Etkinlik (RBE) Ulaşılabilecek En Düşük Seviye Prensibi (ALARA) Radyasyon Türetilmiş Hava Konsantrasyonu Kerma Güvenilirlik İyon Çifti Termal Radyasyon Çalışma Durumu A Radyoaktif Madde ve Radyasyon Uyarı İşareti Nüklit Çekirdek Kaynaşması Zincirleme Reaksiyon Aktiflik Rem Eşdeğer Doz Gray Filtre Etkin Eşdeğer Doz Atom Soğurma Güvenlik Kayıt Düzeyi Film Dozimetresi Deterministik Sağlık Etkileri Bağıl Risk Savaş Başlığı Endüstriyel Radyografi Stokastik Etkiler Aktivite Gözetim Aktivasyon Kaynak Terim Ateş Topu Standart-İnsan İnsan-Sv Flaş Yanma Nükleer Madde Elektronvolt (eV) Rad Sievert Dozimetre Kollektif Eşdeğer Doz Çekirdek Bölünmesi Kuluçka Süresi iyileştirme Ağırlık Faktör Röntgen Kütle numarası Becquerel (Bq) Zırhlama İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyon Sayım Kayıtları Nükleer Silah Emniyet Anahtarı Doğal Uranyum Elektromanyetik Radyasyon Alarm Denetimli Alan Artık Isı Bağlanma Enerjisi Işınlama Araştırma Düzeyi Ağır Metal Alfa Aktif Artık Doku Arası Tedavi Beklenebilen Olağandışı İşletme Olayları Curie (Ci) Çoklu Engel Eşdeğer Doz İndisleri Atom Enerjisi Beta Parçacıkları Etkin Yarılanma Süresi Doğurgan Madde Doku İçi Tedavi Doz Sınırları Birincil Doz Sınırları Alfa Parçacıkları Araştırma Reaktörü Çalışma Durumu B Kil Doğal Radyasyon Işınlanması Doğrusal Enerji Aktarılması Eşdeğer Doz Şiddeti Düşük Zenginlikte Uranyum Etkin Eşdeğer Doz Yükü Akut Radyasyon Işınlanması Biyolojik Yarılanma Süresi Dış Bölge Doz Hızı El Ayak Radyoaktif Kirlenme Ölçüm Cihazı Anne Çekirdek Bozunum Sabiti Etkin Kilogram Akut Radyasyon Sağlık Etkileri Akut Radyasyon Sendromu Dış Koruma Kabı Alüminyum Eşdeğeri Atmosferik Ulaşım Yolu

AFAD Radyolojik ve Nükleer Terimler Sözlüğü Hakkında

Kaynak: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) [https://www.afad.gov.tr]

Kayıt Sayısı: 290 (3 Sayfa)

Radyolojik olaylar belli sebeplerle halkın radyasyona veya radyoaktif maddeye maruz kaldığı olaylardır. Radyasyon kaynaklarının taşınması ve uygulamalarda kullanılması sırasındaki kazalar, kayıp ve çalıntı kaynaklar, hurdalardaki olası kaynaklar, donanım ve planlama hataları ile yangın, deprem gibi afetler radyolojik olaylara sebebiyet verebilir.

Radyolojik olaylar ve Nükleer tesislerle/santrallerle ilgili olaylar halk için radyasyon tehdidi oluşturan olaylardır. Radyolojik olayların görülme sıklığı ve olasılığı nükleer kaza olma olasılığından daha yüksektir fakat etkileri nükleer kazalara ve olaylara göre daha yereldir.

Nükleer güç santralleri, nükleer fisyondan üretilen ısı enerjisini elektrik enerjisine çevirmek için kullanır. İnşası ve operasyonu detaylı şekilde takip edilen bu tesislerde kazalara karşı hazırlıklı olunmalıdır. Olası bir kaza nükleer santral yakınında yaşayan halkın sağlığını ve güvenliğini tehdit edebilecek boyutlarda radyasyona sebep olabilir.

Nükleer santraldeki kaza sonucu potansiyel tehlike radyasyona maruz kalmaktır. Radyoaktif maddenin santralden çevreye yayılması böylesi bir tehlikeye yol açabilir. Bu yayılım, genellikle radyoaktif gaz ve parçacık bulutları ile karakterize edilir. En büyük tehdit radyasyon bulutunun civarındaki insanların vücutlarının maruz kaldığı radyasyondur. Bu ışınlanma bulutta bulunan veya yerde biriken radyoaktif parçacıklardan kaynaklanabilir; her iki durumda da radyoaktif maddeler solunabilir ve besinlere karışmış olarak tüketilebilir.

Nükleer santrallerle ilgili olayların görülme sıklığı ve olasılığı radyolojik olaylardan çok daha düşüktür, fakat etkileri çok daha büyük coğrafyada görülebilir.

AFAD Radyolojik ve Nükleer Terimler Sözlüğü İçerisinde Arama