DHMİ Havacılık Terimleri Sözlüğü

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

DHMİ Havacılık Terimleri Sözlüğü (En Çok Görüntülenenler)

güvenlik tahditli alan co-mail havalandırma aracı lisansın çevrilmesi uçak altı bagaj Permabilite bakım kuruluşu el kitabı arındırılmış (steril) alan co-mat uçuş süresi (blok süre) hassas tesis pik gün, pik saat refakatsiz bagaj hava tarafı güvenlik komisyonu radyal hasta/engelli/yaşlı nakil aracı bulut tavanı yerel otorite hava trafik kontrolörü uçak mürettabatı belgesi Gai SANA denetçisi Yolcu gradasyon high loader aracı pist bekleme pozisyonu apron kartı standart topraklama havaalanı bikını Pist uçuş başı degradasyon kara tarafı durma uzantısı son yaklaşma ve kalkış alanı (FATO) kaide dönüşü direkt uçuş kalkış yükseklik hüzme genişliği deniz mili kaide dönüşünde inbound aldis (sinyal) lambası uçak itme/çekme aracı son yaklaşma fiksi tampon bölge havaalanı kapasitesi manevra sahası taksi bekleme pozisyonu hava aracı güvenlik kontrolü test rig standart aletli kalkış dolly SHY-66 SHD-T 35 transit (üst geçiş) uçuş direkt iniş iz dedektörü komponent Eşik zorunlu olarak vazgeçilen (balked) iniş bit hata oranı uçak referans baz uzunluğu tarifesiz sefer pas görev süresi olay havacılık sabit iletişim ağı takoz çekme zamanı penetrasyon değiştirme noktası genel hava trafiği uçuş porozite ramp hizmeti hat bakımı görüş açısı çeyrek çember azami kalkış ağırlığı vibrasyon kabin ekibi pilota verilen brifing aşma sahası teker koyma bölgesi hava trafik akış yönetimi regülatör binası Avrupa Sivil Havacılık Konferansı air starter aracı akaryakıt hidrant aracı Slot Koordinasyon Merkezi negatif tahditli saha iglo düktilite beton suyunun yüzeye çıkması (kusma) özgül ağırlık kerteriz kontrolsüz havaalanı yağış

DHMİ Havacılık Terimleri Sözlüğü Hakkında

Kaynak: Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) [http://www.dhmi.gov.tr]

Kayıt Sayısı: 1332 (14 Sayfa)

Türkiye Havaalanlarının işletilmesi ve Türkiye Hava sahasındaki hava trafiğinin düzenlenmesi ile kontrolü görevini, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü yerine getirmektedir.

Ancak; havacılık camiasının, tam entegre olmuş bir bütün olduğunu düşünecek olursak; bu sektöre hizmet veren tüm tarafların, hizmette herhangi bir yanlış anlama ve aksamaya sebep olunmamasını teminen, ortak havacılık terminolojisine hakim olmaları, tüm sözlü ve yazılı iletişimde uluslararası terminolojinin yanı sıra Türkçe karşılıkları üzerinde de mutabakata varılması ve kullanılması vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.


Bu çerçevede hazırlanan ve üç bölümden meydana gelen bu çalışmanın birinci bölümünde, Türkçe Terimler, İngilizce karşılıkları
ve açıklamaları alfabetik bir sıra izlemektedir. İkinci bölümde ise, İngilizce Terimler ve Türkçe Karşılıkları ile açıklamaları yer almaktadır. Üçüncü bölümümüzde ise havacılıkta olmazsa olmaz uluslararası kısaltmalara yer verilmekte olup; her üç bölüm de ilgili Kurum ve Kuruluşlarla koordinasyon kurulmak suretiyle gerçekleştirilen titiz bir çalışmanın sonucunda derlenmiştir.

Bu gün, basılı ortamda ilk baskısı kullanıma sunulmuş bulunan “Havacılık Terimleri Sözlüğünün”, ayrıca www.tdk.gov.tr ve www.dhmi.gov.tr web sayfalarında da yayınlanması planlanmaktadır. Bu itibarla; bu çalışmaya ilişkin görüş ve önerilerinizin, hem bu çalışmanın kusursuzluğunu ve güncel kalmasını sağlayacağı, hem de gelecek yıllardaki baskılarına altlık oluşturacağı değerlendirilmektedir.


21. Yüzyılın, havacılık açısından da ülkemizde büyük atılımlar sağladığı; havacılığın, modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiği yadsınamaz bir gerçektir. Bu günlere gelirken kat edilen mesafenin büyüklüğü ve zorluklarından yola çıkarsak; bu sözlüğün, Türk Sivil Havacılık Sektörüne ışık tutan, gelecek nesillere güzel bir kültürel miras olacağına inanmaktayız.

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

DHMİ Havacılık Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama