DHMİ Havacılık Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler

# A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z

DHMİ Havacılık Terimleri Sözlüğü (En Çok Görüntülenenler)

security restricted area co-mail Air condition unit maintenance organization exposition hold baggage steril area Permability flight duration (block time) co-mat critical facility unaccompanied baggage security commission peak day, peak hour landing card airside ceiling radial ambulift local authority air traffic controller (ATCo) SANA (safety assessment of national aircraft) inspector Gai passenger high loader gradation runway-holding position standard bonding apron identification card heading aerodrome beacon degradation final approach and take-off area landside procedure turn stopway direct flight beam width height tow-car aldis (signalling) lamp nautical mile buffer zone final approach fix airport capacity procedure turn inbound manoeuvring area taxi holding position dolly aircraft security check standard instrument departure aeroplane reference field length test rig component overflight threshold ramp service bit error rate aeronautical fixed telecommunication network (AFTN) balked landing incident runway bore sight flight porosity general air traffic penetration straight-in landing maximum take off weight touchdown zone pilot briefing vibration change over point airborne clearway cabin crew estimated off block time quadrant European Civil Aviation Conference air starter dispenser air traffic flow management trace detector line maintenance restricted area bleeding ductility specific weight Slot Coordination Centre reference point igloo abeam secondary surveillance radar (SSR) departure control system flight plan shoulder displaced threshold holdover time datum precipitation

DHMİ Havacılık Terimleri Sözlüğü Hakkında

Kaynak: Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) [http://www.dhmi.gov.tr]

Kayıt Sayısı: 1332 (13 Sayfa)

Türkiye Havaalanlarının işletilmesi ve Türkiye Hava sahasındaki hava trafiğinin düzenlenmesi ile kontrolü görevini, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü yerine getirmektedir.

Ancak; havacılık camiasının, tam entegre olmuş bir bütün olduğunu düşünecek olursak; bu sektöre hizmet veren tüm tarafların, hizmette herhangi bir yanlış anlama ve aksamaya sebep olunmamasını teminen, ortak havacılık terminolojisine hakim olmaları, tüm sözlü ve yazılı iletişimde uluslararası terminolojinin yanı sıra Türkçe karşılıkları üzerinde de mutabakata varılması ve kullanılması vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.


Bu çerçevede hazırlanan ve üç bölümden meydana gelen bu çalışmanın birinci bölümünde, Türkçe Terimler, İngilizce karşılıkları
ve açıklamaları alfabetik bir sıra izlemektedir. İkinci bölümde ise, İngilizce Terimler ve Türkçe Karşılıkları ile açıklamaları yer almaktadır. Üçüncü bölümümüzde ise havacılıkta olmazsa olmaz uluslararası kısaltmalara yer verilmekte olup; her üç bölüm de ilgili Kurum ve Kuruluşlarla koordinasyon kurulmak suretiyle gerçekleştirilen titiz bir çalışmanın sonucunda derlenmiştir.

Bu gün, basılı ortamda ilk baskısı kullanıma sunulmuş bulunan “Havacılık Terimleri Sözlüğünün”, ayrıca www.tdk.gov.tr ve www.dhmi.gov.tr web sayfalarında da yayınlanması planlanmaktadır. Bu itibarla; bu çalışmaya ilişkin görüş ve önerilerinizin, hem bu çalışmanın kusursuzluğunu ve güncel kalmasını sağlayacağı, hem de gelecek yıllardaki baskılarına altlık oluşturacağı değerlendirilmektedir.


21. Yüzyılın, havacılık açısından da ülkemizde büyük atılımlar sağladığı; havacılığın, modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiği yadsınamaz bir gerçektir. Bu günlere gelirken kat edilen mesafenin büyüklüğü ve zorluklarından yola çıkarsak; bu sözlüğün, Türk Sivil Havacılık Sektörüne ışık tutan, gelecek nesillere güzel bir kültürel miras olacağına inanmaktayız.

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

DHMİ Havacılık Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama