Karayolları Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler

# A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z

Karayolları Terimleri Sözlüğü (En Çok Görüntülenenler)

EX1 road mix approach slab tunnel portal return walls alignment service area, rest area service road offset, oblique parallel lines cargo classification & transhipment center traffic density cross section climbing İane transition, taper lorry, truck gradation passenger point of intersection bush hammer deceleration iane transport diaphragm skew angle engineering personnel transit accompanying document fifth wheel annual average daily traffic guide bank elevation bifuel vehicle raster map acceleration lane drainage ditch riprap borrow material relocation riprap state road corrugation, waves windrow intercepting ditch, head ditch debushing financial cost finalproject, as built cabotage peak hour factor plant mix base equity vehicle running speed cargo operator spandrel wall flash point orthophoto top level of foundation country of residence quality planning average travelling speed filler shear key borrow pit site chief engineer kerb - curb weight thalweg line upstream penetration foreman traffic flow count lay-bay control engineer peripherai road brake light sight distance discount rate selected material heel (slope base) ditch cone berm wall river bed curve buttress vehicle series - road train subbase course archivolt downstream station equation ductility bowstring girder bridge mass haul diagram creating parcel from road international transport seal coat coefficient of friction (COF) pylon quality management pavement customs declaration form engineering structure arch calibration shoulder

Karayolları Terimleri Sözlüğü Hakkında

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı [https://www.uab.gov.tr]

Kayıt Sayısı: 919 (10 Sayfa)

Sözlükler bir dilin envanteridir. O dilin söz varlığını göstermenin yanında, dili kullanan toplumdaki değişimleri de sözlüklerden izlemek mümkündür. Alan sözlükleri ise o alanda çalışmalar yapanlar için birincil kaynak olma özelliğine sahiptir.

 

Ulaştırmanın tüm alt sektörlerini kapsayacak şekilde hazırlanan “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Terimleri Sözlüğü” çalışmasının, önemli bir ihtiyacı karşılayan bir alan sözlüğü çalışması olacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu çalışma, ulaştırma ve haberleşmenin her dalında gelişimin seyrinin de fotoğrafını vermektedir.

 

Küreselleşme ile birlikte teknolojik gelişme çabaları tüm dünyaya hakim olmaya başlamış; ulaştırma ve haberleşme sektörüyle ilgili pek çok kavram, 21. yüzyılın karakteristiğini oluşturmuştur. Ekonominin can damarı olan ulaştırma ve haberleşme sektöründe yaşanan hızlı değişim çok sayıda yeni kavramın kullanımını da beraberinde getirmiştir.

 

Dilimize eklenen bu yeni kavramlarda anlam birliğini sağlamak, bugüne kadar yapılmış çalışmaları gözden geçirmek ve güncellemek suretiyle hazırlanan bu çalışma için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarının katılımı ile aşağıda isimleri belirtilen sektör çalışma grupları oluşturulmuştur:

 

  • Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü (KUGM)
  • Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM)

Karayolları Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama