eng

Gastronomi Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (3)

# A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z

Gastronomi Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Gastronomi Terimleri Sözlüğü (3. Sayfa)

Sashimi :
İnce dilimlenmiş çiğ balık, yanında wasabi, soya sos veya turpla ...
Scald :
Sulu yiyecekleri kaynama noktasına getirerek kıvam kazandırmak
Scoring :
Hamur üzerinde ince kesikler atmak.
Scorpion fish :
Bakınız: iskorpit
Scotch bonnet :
Yeşilimsi sarımsı ufak dünyanın en acı biberlerinden biri
Sea bream :
Bakınız: çipura
Seabass :
Bakınız: levrek
Sear :
Eti roast etmeden önce ocakta renginin hafifi karartıp etin suyun ...
Seasoning :
Ürünü tuzlayıp karabiber dökmek
Semolina :
Sarımsı, protein ve gluten oranı yüksek buğday unu.
Shank :
Bakınız: incik
Shrinkage :
Yemeğin hazırlanırken yada depolaması esnasında ağırlık yada haci ...
Shuck :
Yiyeceğin yenilebilir parçalarının kabuğundan ayrılması
Simmer :
Ocağın altının en düşük seviyeye getirmek yani tıngırdatmak
Simple Syrup :
Eşit miktarda su ve şekerin karışımından oluşan şurup
Siu mei :
Çinlilerin buharda pişirdikleri ortasına kıyılmış domuz ya da kar ...
Skewer :
Küçük parçalar halindeki etleri yada diğer yiyecekleri şişe geçir ...
Skillet :
Kızartma tavası
Slurry :
Nişasta ve soğuk su kullanılarak hazırlanan bir çeşit bağlayıcı
Smelt :
Çamaka
Smoking :
Yiyecekleri dumana maruz bırakarak lezzetlendirme ve koruma yönte ...
Soba; Soba noodles :
Karabuğday ve buğday unundan yapılan ince, yassı ve griyimsi kahv ...
Sodium Alginate :
Esmer suyosunundan elde edilen bir çeşit gıda katkı maddesi
Sodium Nitrate :
Genellikle sodyum nitrit ile birlikte gıdalarda koruyucu katkı ma ...
Sole :
Bakınız: dil balığı
Somen :
Buğday unundan yapılan beyaz, ince ve parlak Japon eriştesi. Gene ...
Sorrel :
Karabuğday ailesinden bir çeşit, uzun donuk gri-yeşil yapraklı ek ...
Soubise :
Et yemeklerinin yanında servis edilen genellikle pirinç ile yoğun ...
Sous vide :
Bir yiyecek paketleme tekniği. Taze ürünler çeşitli tabaklar için ...
Spice Parisienne :
İçerisinde beyaz biber, yenibahar, biberiye, adaçayı, defne yapra ...
Spiny lobster :
Bakınız: böcek
Spring Roll :
Egg roll’un daha ufak ve daha narin bir versiyonu. Pirinç kağıdın ...
Stacked ice :
Kalıp buz
Steak :
Bakınız: biftek
Sterilize :
Gıda hazırlanacak ortamın, gıdanın güvenliğini tehdit edebilecek ...
Sterno :
Genellikle yiyeceklerin sıcak tutulmasını sağlamak için isim hakk ...
Sticlebeck :
Bakınız: dikence
Stock :
Et ve kemik suyu
Sturgeon :
Mersin
Sweetbread :
Bakınız: uykuluk
Table d’hote :
Sabit fiyatlı günlük set menü
Taleggio :
Talfino olarak da bilinen İtalya’nın Lombardy bölgesindeki inekle ...
Tandoor :
Fıçı şeklinde topraktan yapılmış ve kömürle 425 C ye kadar ısınab ...
Tapas :
Karışık yada sade olan ayrıca sıcak yada soğuk olarak da servis e ...
TDZ :
Tehlikeli sıcaklık bölgesi
Temper :
Birbirinden farklı ısıdaki sıvının ısılarının birbirlerine ilavel ...
Temperature Danger Zone :
Tehlikeli sıcaklık bölgesi: 5 – 63 C derece.
Tempering :
1. Farklı sıcaklıklardaki sıvıların ortak bir ısıya getirilmesi/ ...
Terrine :
Pate yapımında kullanılan toprak pişirme kabı
Tian :
Yelpaze şekli
Timbale :
Kalıp ile çevrilmiş şekil
to bake :
Fırında pişirmek
to beat :
Çırpmak, vurmak
to blanch :
Beyazlatmak
to boil :
Haşlamak, kaynatmak
to braise :
Kızartmak
to broil :
Ateşte kızartmak ( üstten ızgara)
to chill :
Soğutmak ( hızlı, en soğuk )
to chop :
Doğramak
to cube :
Kuşbaşı doğramak
to cut :
Kesmek
to dissolve :
Suda eritmek
to drain :
Süzmek, boşaltmak
to dust :
Tuz gibi serpmek, ekmek
to flour :
Una batırmak
to fry :
Kızartmak
to garnish :
Süslemek
to glaze :
Fırında üzerini kızartmak
to grate :
Bakınız: rendelemek
to grill :
Izgarada pişirmek (alttan ızgara)
to grind :
Bakınız: öğütmek
to lard :
Yağlamak
to mash :
Ezmek
to mince :
Kıymak
to pare :
Kabuğunu keserek soymak
to peel :
Kabuğunu çekerek soymak
to poach :
Suda pişirmek haşlamak
to puree :
Püre yapmak
to reduce :
Kaynatmak
to reheat :
Yeniden ısıtmak
to roast :
Fırında kızartmak
to roll :
Rulo yapmak
to sear :
Çok kızgın ateşte çevirerek kızartmak
to sift :
Elemek
to skewer :
Şişte pişirmek
to skin :
Derisini soymak
to spice :
Baharatlamak
to spread :
Yaymak
to sprinkle :
Serpmek
to strain :
Süzmek
to taste :
Bakınız: tadına bakmak
to thicken :
Kalınlaştırmak
to toast :
Yüzünü hafifçe kızartmak
to toss :
Kavurmak
to whip :
Telle köpürtmek
Tongue :
Bakınız: Dil