eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (4)

A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z
4. Sayfa
Association Of Packaged Dairy Industry Of Turkey :
Süt ve süt ürünleri sanayicileri ile bu sanayiye ham madde üretic ...
Association Of Union For Dairy, Meat, Food Industry And Producers Of Turkey :
Ülkemiz süt, et ve hayvancılık sektörünün ve ona bağlı olan sanay ...
Assorted Cheese :
Karışık, çeşitli, değişik peynir.
Assumption :
Kanıtlanmadan, geçici veya kalıcı olarak benimsenen önerme.
Astringent :
Tadı acımtırak, eksimsi ve buruk olan.
Asud :
Bk. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği.
atmosphere :
Üzerinde yaşadığımız yerküresinin etrafını saran ve bileşiminde ç ...
Atmospheric Pressure :
Havadaki su buharı ve gazların cisimler üzerine uyguladığı ağırlı ...
Atom :
Bir elementin bütün özelliklerini taşıyan en küçük parçası. Molek ...
Atomic Absorption Spectrometer :
Atomik Absorbsiyon Spektrometre cihazı.
Atomic Weight :
Atom çekirdeğindeki proton ve nötronların toplamı, kütle numarası ...
Atomizer :
Aerosol şeklinde püskürtme yapan alet, püskürtücü.
Atpase :
ATP’nin ADP ve fosfata hidrolizini katalizleyen enzim.
Attribute :
Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran öze ...
Audit :
Faaliyetlerin ve ilgili sonuçlarının planlanan düzenlemelere ve b ...
Authorised Laboratory :
Gıda maddelerinin özelliğine ve yapılacak analizin türüne göre ye ...
Authorised Veterinary :
Yetkili otoritede görevli veteriner hekimler dışında, verilecek r ...
Autocataliysis :
Kimyasal bir tepkime sonucunda oluşan bir ürünün kendi oluşum hız ...
Autoclave :
Sterilizasyon için genellikle 121 0C ‘da (15 psi) kullanılan, bas ...
Autolyse :
Kendiliğinden lize olma. Hücre veya dokunun çıkardığı enzimler ne ...
Autotroph :
Kendi besinini kendi yapabilen canlılar.
Autoxidation :
Havada oksitlenme.
Auxiliary Product :
Yarı mamul veya mamul maddeleri elde etmek için kullanılan hammad ...
Average Dose :
Belli kütledeki gıdanın birim hacminde dozimetrelerin yerleştiril ...
Average Value :
Adı geçen gıda maddesinin besin öğelerinin mevsime, tüketim eğili ...
Average Yield :
Bir malın üretilen miktarının, bunu meydana getirmek için gerekli ...
Avirulent :
Kısıtlı patojenik potansiyeli olan mikroorganizma. Zararsız, hast ...
Avitaminosis :
Vücutta vitamin yetersizliği durumu. Hangi vitamin yetersizse o v ...
Avogadro Number :
Bir elementin ya da bir bileşiğin bir molekülünde bulunan 6.02x10 ...
Avogadro’s Law :
Aynı sıcaklık ve basınç altında bulunan eşit hacimdeki değişik ga ...
Axenic :
Yabancı maddelerle bulaşmamış. Mikroorganizmayla bulaşık olmayan ...
Ayran :
Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan süte Streptococcu ...
Ayran With Cucumber Or Lettuce :
Yoğurt, ayran içine hıyar ya da marulun küçük doğranmasıyla yapıl ...
Ayvalık Canned Tulum Cheese :
Anadolu’daki türevlerinden farklı üretilir. Peynir hazırlandıktan ...
Azo Dyes :
Sentetik olarak üretilmiş boyalar. Anilin’den üretilir. Azo boyal ...
B Complex Vitamins :
Fonksiyonları birbirleriyle bağımlı olan, ancak yapıları farklı o ...
Baby Food :
Çocuk ve bebekler için hazırlanan, lapa kıvamında unlu ve çeşitli ...
Baby Foods :
On iki ayın altındaki yaş grubu olarak tanımlanan bebeklerin özel ...
Baby Meal :
Bebek Maması. Uçaklarda kavanoz hazır bebek mamaları istek üzerin ...
Baby Milk :
Tamamen inek sütü proteininden üretilmiş olan bebek formülleri.
Bacillus :
Çubuk şeklindeki bakterilerin genel adı. Örn, Koch basili, koli b ...
Bacillus Cereus :
Doğada yaygın olarak bulunan, havada bulunan sporları bulaşma kay ...
Bacillus Thruringiensis :
Biyolojik olarak tarım alanlarının zararlı böceklerden korunması ...
Bacteria :
Mikroskop kullanmadan görülemeyecek kadar küçük tek hücreli basit ...
Bacteria Spores :
Bazı bakterilerin zor koşullarda canlı kalabilmek için oluşturduk ...
Bacterial :
Bakteri ile ilgili.
Bacterial Toxins :
Gıda maddelerinde belirli koşullar altında bazı bakteriler tarafı ...
Bactericidal :
Bakterisid etkisi olan. Bakterileri öldüren.
Bactericide :
Bakteri öldüren kimyasal maddelerin genel adı. İstenmeyen bakteri ...
Bacteriology :
Mikrobiyolojinin bakterilerle uğraşan bilim dalı.
Bacteriolysis :
Bakterinin parçalanması, erimesi, yok olması.
Bacteriophage :
Bir bakteriye asalak gibi yerleşen ve onu eriterek yok eden çok k ...
Bacteriophagia :
Bakterifojla bakterilerinin yok olması işlemi.
Bacteriosin :
Bakteri öldüren organik madde. Bazı bakteriler tarafından oluştur ...
Bacteriostatic :
Bakterilerin gelişmesini durduran kimyasalların genel adı. Bakter ...
Bactofugation :
Bakteriyel santrifüjleme. Bakterilerin santrifüj yoluyla ayrılmas ...
Bagasse :
Bitkisel kökenli tohumların yağları alındıktan sonra geriye kalan ...
Baking Powder :
Sodyum bikarbonat, yemek sodası, kabartma tozu.
Balance :
Denk olma durumu, eşitlik.
Barn :
İnek, Manda gibi büyükbaş hayvanların barındırıldığı tesis.
barometer :
Hava basıncını ölçerek yer yükseltilerini ve hava değişimlerini t ...
Barophil :
Yüksek hidrostatik basınçta optimum gelişme gösteren mikroorganiz ...
Barophilic :
Yüksek basıncı seven mikroorganizma.
Barotolerant :
Normal hidrostatik basınçta optimum gelişmekle beraber, yüksek ba ...
barrel :
Çoğunlukla sıvı maddeleri koymak için kullanılan, metalden yapılm ...
Basal Energy Expenditure :
Vücudun dinlenme durumundaki enerji harcanması.
Basal Metabolic :
Hayatın devamı için şart olan asgari metabolizma faaliyeti. Vücut ...
Basal Metabolic Rate :
Besin alınması ve hareketsiz durumda vücudu canlı tutmak için ger ...
Basal Ration :
Bakınız: temel rasyon
Bascule :
Çoğunlukla bir kütleyi çok daha küçük kütle yarımı ile tartmaya y ...
base :
1. Alkali. Proton (H+) alan veya çözeltide hidroksil (OH-) iyonla ...
Base Price :
Üreticiye, malını hükümetin tespit edip ilan ettiği fiyattan göre ...
Basic :
Alkali ile ilgili olma.
Basic Hygiene :
Ürünlerin bulaşmaya karşı hassas olmadığı ve paketlenmiş olarak k ...
Basidiospor :
Bazitli mantarların sporları. Karakteristik olarak Basidiomicetes ...
Basis Weight :
Ağırlık ölçüsü, gram.
Batch Number :
Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalajı, ambalaj büyüklüğü, ...
Baume :
Alkol derişim birimi. “Baume´” çözeltilerin katı madde içeriğini ...
Beating Calcined Process. :
Döverek toz haline getirme işlemi.
Bechamel :
Süt, tereyağı ve unla yapılan sos. Un tereyağında pembeleşinceye ...
Becquerel :
Radyoaktif izotopların etkinliğini ölçmede kullanılan birim.
Beestings :
Ağız (sütü), ineğin doğumdan sonraki ilk sütü.
Beikost Baby :
Katı ve yarı katı bebek besinlerine verilen terim.
Benzene :
Aromatik hidrokarbonların en yalını, saydam, renksiz, yanıcı sıvı ...
Benzoate :
Benzoik asitin sodyum, potasyum gibi elementlerle olan tuzu.
Benzoic Acid :
Aromatik yapıda antimikrobiyal yapıda katkı maddesi. Tarçın, Fren ...
Beriberi :
Tiamin (Vitamin B1 )eksikliğinde oluşan bir hastalık.
Beslenme Referans Değerleri :
İngiltere nüfusu içerisinde sağlıklı insanların arasında 71 farkl ...
Beta Carotene :
Vitamin A’nın provitamini (dışarıdan vücuda alınan öncüsü).
Beta-Glucans :
Diyet posasının önemli bileşenlerinden biri.
Beverages :
İçilen her şey. İçmeye elverişli sıvılar.
Biaxially Oriented Poly Poliropylene :
Çift eksenli Polipropilen.
Bicarbonate :
Karbonik asitin çözülmesiyle oluşan iyon, HCO3 , karbonik asit tu ...
Bilateral :
Her iki tarafta da olan, iki taraflı, iki yanlı.
Bilateral Oriantaition :
Plastik filmlerin her iki yönde de iyi dengeli olması için hem ma ...
Bimetal Thermometer :
Değişik iki metalli sıcaklık ölçer.