eng

Süt Terimleri Sözlüğü: Kısaltmalar

A B C D E F G H I İ J K L M N O P R S T U V Y Z
1. Sayfa
A :
Ekstensogramın cm2 olarak ölçülen alanı.
AAS :
Atomik Absorbsiyon Spektrometre cihazı.
ABGS :
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine hazırlanmasına yönelik çalış ...
ADI :
İnsan vücut ağırlığının kg’ı başına mg olarak bir ömür boyunca in ...
AOAC :
Analiz metodları yayınlayan uluslararası kuruluş.
APC :
Bakınız: Aerobik Plaka Sayımı
ATP :
Ribonükleik 5 trifosfat. Hücrede, enerji döngüsünde fosfat grubun ...
AW :
Gıda maddesindeki mikroorganizmaların yararlanabildiği su olup bi ...
Bod :
Biyolojik Oksijen İhtiyacı.
BOPP :
Çift eksenli Polipropilen.
BSE :
Sığırlarda görülen duruş, hareket, duyu bozuklukları ve beyindeki ...
BT :
Biyolojik olarak tarım alanlarının zararlı böceklerden korunması ...
C :
Sıcaklık ölçmede kullanılan santigrat derecesi.
CAC :
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Sağlık Örgütünün müş ...
CAPP :
Cast Poli Propilen film (bkz, PP). Oriente Poli Propilen (OPP)’de ...
CCC :
Dünya Gıda Kodeks Komisyonu altında görev yapan ve bulaşanları ça ...
CCCF :
Bakınız: Kontaminantlar Kodeks Komitesi
CCFA :
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında gıda katkı maddel ...
CCFAC :
Gıda Kodeks Alimentarius Komisyonu altında görev yapan ancak 2007 ...
CCFO :
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında katı ve sıvı yağl ...
CCIE :
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında yenilebilir buzla ...
CCMMP :
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında süt ve süt ürünle ...
CCN :
Kritik kontrol noktası. HACCP planı içerisinde bir sağlık ve gıda ...
CCP :
HACCP planı içerisinde bir sağlık ve gıda güvenilirliği riskinin ...
CFU :
Bir materyalde katı besiyeri kullanarak mikroorganizma sayımı yap ...
CGECPMMP :
Süt ve Ürünleri Uygulama Prensipleri ile ilgili Ülke Uzmanları FA ...
CIP :
Bir gıda üretim bandının veya kapalı devredeki tek bir ekipmanın ...
CLSM :
Tuzlu beyaz peynirin yapısı hakkındaki çalışmayı ortak odaklı laz ...
COBALAMİN :
Koenzim olarak pek çok enzim tarafından aktiviteleri için gereksi ...
COD :
Bakınız: Kimyasal Oksijen İhtiyacı
COE NO :
Gıda aroma maddelerine Avrupa Birliği tarafından verilen numarala ...
CoF :
Plastik filmlerin ve laminatların “kayganlık” ölçüsü olan sürtünm ...
COP :
Yerleşim dışında temizlik. Parçalara ayrılmış ekipmanın elle temi ...
CPA :
A. flavus, A. tamarii, P. comnue tarafından oluşturulan mikotoksi ...
ÇKS :
Türkiye’de mevzuatla oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve ...
DDL :
Düşük dansite liporotein.
DDT :
Çok zehirli ve inatçı bir böcek öldürücü. Kolayca vücut dokusunda ...
DMYMB :
Manda populasyonunun ıslah edilerek sayısının arttırılması, birim ...
DNA :
Canlı vücudunda genetik bilgilerin taşıyıcısı yönetici molekül. T ...
DRV :
Sağlıklı yetişkinler için günlük olarak alınması tavsiye edilen b ...
DSÖ :
Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde olan, dünyadaki hastalıklarl ...
EAA :
Alüminyum folyoya mükemmel yapışma özelliği sayesinde daha çok fo ...
EAGGF :
Ortak Tarım Politikalarının finansal aracı olup, tarım piyasasını ...
ECD :
Gaz kromatografisinde kullanılan elektron tutma dedektörü.
ECM :
Benzer (karşılaştırılabilir) masraflar miktarını gösterebilmek iç ...
EDTA :
Birçok katyon ile sağlam kompleksler veren, analitik ve tıbbi ama ...
EFSA :
AB tarafından 2002 yılında kurulmuş ve merkezi Parma’da (İtalya) ...
EIEC :
Bacillary dizanteri olarak bilinen hastalığa neden olan bakteri.
ELISA :
Enzimle işaretli antikorlar aracılığı ile antikor ve antijen tesp ...
EMB :
Yoğun tereyağı aroması elde etmek amacıyla, tereyağı bazı içerisi ...
EMC :
Yoğun peynir aroması elde etmek amacıyla, peynir bazının farklı e ...
EPEC :
E. Coli’nin epidemiyolojik olarak serogrubuna ait, patojenler tar ...
ETANOL :
Şeker ve nişasta ihtiva eden maddelerin alkol fermantasyonu ve ta ...
EVA :
Düşük yoğunluklu Poli Etilen (LDPE) ve Lineer düşük yoğunluklu Po ...
EVOH :
Koekstrüzyonlu plastik filmlerde oksijen (bariyer) engelleme özel ...
FAO :
Bakınız: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
FDA :
Amerika Birleşik Devletleri’nde gıda ve ilaçların izin ve denetim ...
FEMA :
Aroma Maddesi ve Eksrakt Üreticileri Birliği.
FES :
Alev Emisyon Spektroskopi cihazı.
FFA :
Serbest yağ asit(ler)i.
FID :
Alev iyonlaşma dedektörü.
G+C ORANI :
Her canlı türünde DNA ya da RNA’daki toplam nükleik asit içinde G ...
GAP :
Uygulamanın yapıldığı iklim bölgesinde, ruhsatlı bitki koruma ürü ...
GC :
Gaz Kromatografisi cihazı.
GC-MS :
Gaz Kromatografisi – Kütle Spektrometre cihazı.
GDO :
105 Genetik yapısı, genetik mühendisliği metodları ile modifiye e ...
GI :
Besinlerdeki karbonhidrat miktarını gösteren değer. GI, test gıda ...
GKO :
Gıdanın bir porsiyonunun enerji ve şeker, toplam yağ, doymuş yağ ...
GLC :
Gaz-Sıvı Kromatografi cihazı.
GLC-MS :
Gaz-Sıvı Kromatografi – Kütle Spektrometre cihazı.
GLP :
Klinik çalışmalar dışındaki sağlık ve çevre güvenliği çalışmaları ...
GMO :
Bakınız: Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
GMP :
Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin, öngörülen kullanım koş ...
GRAS :
Uzun yıllardır bilinen ve yaygın kullanıldıkları halde toksik etk ...
GTİP :
Uluslararası ürün ticaretinde her bir ürünün tanımını ve ayrımını ...
HACCP :
HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli ol ...
HDL :
Yüksek yoğunluklu lipoproteinler.
HIV :
İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü. Örn, AİDS.
HMF :
Özellikle bal ve pekmez gibi gıdaların ısıl işlem uygulanması son ...
HPLC :
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi cihazı.
HRMS :
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi cihazı.