eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler

A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
1. Sayfa
A Kind Of Naylon Film :
Cast naylon film (bkz, naylon). Daha çok sıcaklıkla şekillenebile ...
A Sort Of Cake Made With Ice Cream And Meringue :
Beze ve dondurmayla hazırlanan bir çeşit pasta.
Abbe Refractometer :
Sıvının suda çözünür kurumadde ve indisi tayinininde kullanılan a ...
abiotic :
Bu ekosistemdeki cansız varlıklar, iklim ve toprak faktörlerinin ...
Abnormal Milk :
Usülüne uygun olmayan süt.
absolute humidity :
Belli bir sıcaklık derecesinde 1 m3 havada bulunan su buharının g ...
Absorbed Dose :
İyonlaştırıcı ışınımla maddeye aktarılan ortalama enerji de’nin, ...
absorbed water :
Nişasta, protein ve pektin gibi maddelerin yüzeylerinde absorbe e ...
Absorbent :
Soğurgan. Maddeleri kolayca emen, bünyesine alan.
Absorbtion :
Bir malzemeyi başka bir malzemeye uygun şekilde katma ve ilave et ...
Absorpsiyon :
Besin öğelerinin sindirim kanalında kana ve lenf sistemine geçmes ...
absorption :
1. Emilme. Örn, sindirim, gıdaların bağırsaklarda absorbsiyonu. 2 ...
Acceptability Number :
Bir partinin kabul edilebilmesi için numunede bulunabilecek maksi ...
Acceptable Daily Intake :
İnsan vücut ağırlığının kg’ı başına mg olarak bir ömür boyunca in ...
Accession Partnership :
Avrupa Birliği’ne üyeliğe hazırlanma sürecinde aday ülkenin kısa ...
accreditation :
1. Laboratuvar, belgelendirme veya muayene kuruluşlarının hizmet ...
Accumulation :
Bir yerde toplanıp birikme, yığılma.
Aceptic :
Patojen mikroorganizmaları içermeyen.
Acesulphame K :
Okzatiazinon yapısında enerji vermeyen yapay bir tatlandırıcı. Bu ...
Acetaldehyde :
Formülü H3C-CHO, yoğunluğu 0.784 g/cm3 (20 °C), kaynama noktası 2 ...
Acetat :
Asetik asit tuzu. İnce barsaklarda sindirilemediği ve emilemediği ...
Acetic Acid :
Sirke asidi olarak bilinen, etil alkolün ikinci fermentasyonu ile ...
Acetoacetic Acid :
Oksabütanoik asit olarak bilinen keton cisimciklerinden biri. Tam ...
Acetobacter :
Alkolü asetik asite çeviren bir bakteri türü. Acetobacter pasteur ...
Acetoin :
Formülü CH3COCH(OH)CH3. 3-hidroksi-2-bütanon. Metil asetil karbin ...
Acetone Peroxide :
Aseton peroksit, un ve benzeri maddelere beyazlatma ve olgunlaştı ...
Acetyl Coenzyme A :
Koenzim A ve asetik asidin thiol esteri. Karbonhidratlar, yağ asi ...
Acetylene :
Etin. Alkin sınıfının ilk üyesi, formülü C2H2 ve yoğunluğu 1.1 g/ ...
Acid :
Çözeltilerde H+ iyonu veren, bazlarla olan reaksiyonunda tuz oluş ...
Acid - Base Equilibrium :
Asitbaz dengesi.
Acid Casein :
Bakınız: yenilebilir asit kazein
Acid Cheese :
Sütün kendiliğinden veya laktik kültür ilavesiyle oluşan asitliği ...
Acid Coagulum :
Pıhtı asitliği.
Acid Forming Foods :
Et, balık, tavuk, yumurta, tahıllar ve bazı yağlı tohumlar gibi a ...
Acid Insoluble Ash :
Asitte çözunmeyen kül, külün belli şartlarda % 10’luk (m/m)’lik H ...
Acidity :
Bir maddenin asitlik özelliği veya durumu.
Acidity Regulator, Acidulant :
Gıdaların asitlik veya alkaliliğini değiştiren veya kontrol eden ...
Acido- :
Asit yapı veya ekşi tad anlamı veren ön ek.
Acidophilic :
Optimum olarak asit ortamlarda gelişebilen.
Acidophilus Butter :
Bakınız: bütirik asit
Acidophilus Milk :
Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus acidophilus bakteril ...
Acidotolerant :
Bakınız: aside dirençli
Acquis Communautaire :
Avrupa Birliği’ne üye ülkeleri Birliğe bağlayan ve aday ülkelerle ...
Acrylamide :
Gıdaların kızartma, fırınlama veya kavurma gibi yüksek sıcaklıkla ...
Actinomycetes :
Filaman (flament) yapan, birçok yönleri ile bakterilere bazı yönl ...
Activated carbon :
Karbon elementinin bir allotropu. Sıvılarda renk ve koku yapan bi ...
Activated Charcoal :
Bakınız: Aktif Karbon
Activating Enzymes :
Amino asitlerin nükleotid monofosfatlarının aktivasyonu sırasında ...
Activation :
Etkinleşim. Aminoasitlerin veya nükleotit monofosfatların ATP’ de ...
Activation Energy :
Bir tepkimenin başlayabilmesi için reaksiyona giren bileşenlerin ...
Active :
Etkin, etken, etkili, canlı, hareketli, çalışkan, faal.
Active Center :
Bir enzim molekülünde substratın bağlandığı ve etkileşime girdiği ...
Active Modification :
Ambalaj içine istenilen bileşimde gaz verilerek, modifiye edici k ...
Activity :
Planlanmış aktivitelerin gerçekleştirilme ve planlanan sonuçlara ...
Acute Toxicity :
24 saat içinde alınan bir ve birden fazla dozun oluşturduğu toksi ...
Acyidophil :
Asitli ortamlara ilgi duyan. Optimum gelişmeleri genellikle pH: 6 ...
adaptation :
Değişik veya giderek farklılaşan çevre şartlarına uyabilmek için ...
Adenine :
Adenin-Timin protein çiftinin azotlu bir bileşeni. Nükleik asitle ...
Adenosine Phosphates :
Canlıların doğrudan kullandığı hücre faaliyetleri için gerekli yü ...
Adenosine Triphosphate :
Ribonükleik 5 trifosfat. Hücrede, enerji döngüsünde fosfat grubun ...
Adequate And Balanced Nutrition :
Gıdalardan vücudun gereksinimi kadar enerji, protein, karbonhidra ...
Adme :
İncelenen bir katkının, organizmada Emilimi (kana geçişi), Dağılı ...
Adolescent :
Bulüğ ya da ergenlik çağındaki kimse. Çoçukluk ve erişkinlik aras ...
Adsorbent :
Soğurucu, yüzeyde tutan.
adsorption :
Bakınız: Absorbsiyon
Adsorption Chromatograpgy :
Karışımı oluşturan farklı bileşiklerin sabit faz yüzeyinde değişi ...
Adulteration :
Bir gıdanın saflığını veya doğal halini bozacak şekilde başka şey ...
Advertisement :
Gıda maddelerinin ambalajlanması, etiketlenmesi ve satış noktalar ...
Advertisement Owner :
Ürettiği yada pazarladığı malın/hizmetin tanıtımını yaptırmak, sa ...
Aeration :
Herhangi bir şeyi açık havada bırakma.
Aerator :
Atıksu arıtma tesislerinde havalandırma ve dengeleme havuzlarında ...
Aerob :
Oksijenli ortam.
Aerobic :
Serbest oksijen bulunan ortamda yaşayabilen. Atmosferik hava bulu ...
Aerobic Plate Count :
Bakınız: Aerobik Plaka Sayımı
Aerobiology :
Havada taşınan organizmaları inceleyen bilim dalı.
Aerobiosis :
Oksijen varlığında yaşayan canlı.
Aerogenic :
Gaz oluşturan organizma.
Aerometer :
Sütün yoğunluğunu ölçmeye yarayan areometre.
Aeromonas :
Su kaynaklı gıda patojeni. Gram negatif, isteğe bağlı anaerobik v ...
Aerophil :
Oksijenli ortamı seven.
Aerosol :
Uygun bir çözücüde çözdürülmüş etken maddeyle itici gazdan oluşan ...
Affinity :
Kimyasal bir bileşiğin yada herhangi bir cismin, başka bir cismi ...
Aflatoxin :
Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus nomius t ...
Afyon Cream :
Manda sütünün tekniğine uygun kaynatılarak 92 C’de en az 2 dakika ...
Agar :
Genellikle zor gelişen bakterilerin geliştirilmesi için kullanıla ...
Agar Agar :
Besiyeri bileşimine katılan jelleştirici madde. Nutrient Agar, Ma ...
Agarose :
Elektroforez yönteminde destekleyici tabaka olarak kullanılan, je ...
Agarose Gel :
DNA parçalarını ayırmak için elektroforezde kullanılan jel.
Agarosepectin :
Agar agar bileşiminde olan ve viskoz özellik veren bir madde.
Agent :
Bir iş yapmakta veya sonuçlandırmakta gücünden yararlanılan nesne ...