eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: Kısaltmalar (2)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (2. Sayfa)
HTST
:
Yüksek sıcaklık–Kısa zaman şeklinde uygulanan ısıl işlem tekniği.
IADSA
:
Gıda Destek Ürünleri Dernekleri Uluslararası Birliği. Kamuoyunun
...
IAF
:
Uluslararası Akreditasyon Forumu.
ICP-MS
:
İndüktif Eşleşmiş Plazma – Kütle Spektrometre cihazı.
IDF
:
Merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Sütçülük Federasyonu.
IDFA
:
Merkezi Washington’da bulunan Uluslararası Süt Ürünleri Derneği.
IFAOM
:
1972 yılında kurulan IFOAM, tüm dünyada ekolojik üretime ilişkin
...
IFS
:
2000 yılında, Alman ve Fransız Perakendeciler tarafından Global b
...
IG’S
:
Bağışıklık sistemi ile ilgili olaylarda rol oynayan 136 protein y
...
IQF
:
Gıda ürünlerini çok kısa sürede -40 oC soğukta tek tek donduran y
...
JE
:
Jel elektroforezi.
JFC
:
Jel Filtrasyon Kromatografisi.
LAKTAZ
:
Bir disakkarit olan laktozu monosakkaritlerine yani galaktoz ve g
...
LC
:
Bakınız: Sıvı Kromatografisi
LD
:
Bakınız: öldürücü doz
LD 50
:
Toplam denek sayısının yarısının ölümüne neden olan doz. LD50 mg
...
LD-50
:
Hedeflenen popülasyonun % 50’sini öldürücek doz miktarı.
LDL
:
Düşük yoğunluklu proteinler.
LİVESTOCK
:
Et, süt, yumurta dâhil olmak üzere gıda, deri, kürk, yün, tüy vey
...
LLDPE
:
Doğrusal düşük yoğunluklu poli etilen.
LOD
:
Analitik olarak tespit edilebilen valide edilmiş en düşük limit.
LRMS
:
Düşük Çözünürlüklü Kütle Spektrometresi.
LTLT
:
Düşük Sıcaklık Uzun Süre tekniği.
MAD COW
:
Sığırlarda görülen duruş, hareket, duyu bozuklukları ve beyindeki
...
MAP
:
Modifiye atmosfer koşullarında paketleme işlemi. Herhangi bir amb
...
MEQ
:
Maddenin solüsyondaki kimyasal birleşme gücünün ölçümü. Maddenin
...
ML
:
En fazla izin verilen miktar. Azami seviye.
MLD
:
Asgari öldürücü doz.
Mpn
:
Bakınız: EMS
MRL
:
Bir gıda maddesinde bulunmasına sınırlı olarak izin verilen bitki
...
MRLS
:
Bir gıda maddesinde istenmeyen bir veteriner ilaç kalıntısı veya
...
MS
:
Kütle Spektrometresi cihazı.
MSC
:
Bakınız: MSC
MSG
:
Elzem olamayan amino asitlerden glutamik asidin mono sodyum tuzud
...
NADF
:
Hücrelerde anabolik tepkimelerde, örneğin, yağ asidi ve nükleik a
...
NETEC
:
Enterotoksin oluşturmayan E. coli.
NHDC
:
Kimyasal adı Neohesperidinin katalitik hidrojenasyonu ile elde ed
...
NLML
:
Süt proteinine alerjisi olan yolcular tarafından tercih edilen bu
...
NPU
:
Hayvanlar üzerinde yapılan protein kalitesini saptama yöntemlerin
...
PCB
:
PCB’ler transformatörler ve kondansatörler için soğutucu ve yalıt
...
PCDD
:
Poliklorlu dibenzo-p-dioksinler.
PCDF
:
Klorofenoller, fenoksiasit herbisidleri, klorlanmış bifeniller ve
...
PE
:
Bakınız: PE
PER
:
Protein Yeterlilik Oranı.
PET
:
İçecek şisesi üretiminde kullanılan termoplastik materyal.
PFU
:
Plaka Oluşturan Birim.
PHD
:
Bilimde Doktora derecesi.
PP
:
Bakınız: PP
PPB
:
1 mikrogram/kilogram (µg/kg) = 1 ppb, 1 mikrogram/litre (µg/l) =
...
PPM
:
1 miligram/kilogram, 1 mikrolitre/litre (µl/l), 1 mikrogram/gram
...
PPT
:
1 nanogram/kilogram (ng/kg) = 1 ppt, 1 nanogram/litre (ng/l) = 1
...
PS
:
Polisitrien.
PVA
:
Bakınız: polivinil alkol
Pvc
:
Başta yapı sektöründe olmak üzere çeşitli ürünlerde yaygın kullan
...
PVDC
:
Yapısında PVC’den farklı olarak iki tane simetrik klor atomu içer
...
PYRİDOXİNE
:
Pridoksin, pridoksal ve pridoksamin bileşikleri Vitamin B6 aktivi
...
RAD
:
Riboflavinin metabolizmada etkin şekli, yardımcı enzimi.
RENNET
:
1. Buzağının işkembesinden / şirdeninden yapılan peynir mayası. 2
...
RPM
:
Birbirinin aynı olan ve bir dakikada yapılan seri dönme hareketi.
RT-PCR
:
Gerçek zamanlı Polimeraz zincir reaksiyonu.
SD
:
Ana kitleden çekilen örnek birimlerinin ortalamadan farklarının o
...
SELOFAN
:
Mutfaklarda, yiyecekleri sararak korumak için kullanılan rulo şek
...
SET-BİR
:
Ülkemiz süt, et ve hayvancılık sektörünün ve ona bağlı olan sanay
...
SI
:
Uluslararası system.
SIP
:
Yüksek seviyede hijyen, sterilite ve otomasyon için standard uygu
...
SİP
:
Üretim hattı veya ekipman sökülmeden yapılan sterilizasyon. Bkz.
...
SKU
:
Depo Takip Kodu.
SSOP
:
Sanitasyon Standard Çalışma Prosedürleri.
TASTE
:
Isıl hızlandırılmış kısa zaman evaporatörü.
TBA
:
C4H4O2N2S kimyasal formülü ile gösterilen bir barbitürik asit tür
...
TCDD
:
Tetraklorodibenzodioksin.
TDSYMB
:
Ülke genelinde Sığırlarda soykütüğü sisteminin yürütülmesi, pedig
...
TEM
:
Geçirimli Elektron Mikroskobu.
TİKAS
:
Tarımsal işletmelerin (hanehalkı ve kurumsal) adres ve kimlik bil
...
TM
:
Tescilli ticari marka, simgesi ®.
TMD
:
Sıcaklık Ölçme Cihazı.
TSE BELGESİ
:
Türk Standardları Enstitüsü ve marka almak isteyen firma arasında
...
TSEK MARKASI
:
TSEK Markası, üzerine veya ambalajına konulduğu malların henüz Tü
...
TÜDKİYEB
:
Üstün verimli küçükbaş hayvanların yetiştirmesi için ithal veya y
...
TÜSEDAD
:
Ülke hayvancılığının geliştiği ve sektörleşmeye çalıştığı günümüz
...
UGKK
:
Gıda Kodeksinin hazırlanması ve denetlenmesi ile görevli olan kom
...
UHT
:
Oda sıcaklığında saklanabilen ticari olarak steril bir ürün üretm
...
UNICEF
:
Dünyadaki çocukların sağlıklarının ve durumlarının geliştirilmesi
...
USDA
:
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı.
UV
:
Bakınız: Mor ötesi ışınlar
VLML
:
Et, balık, deniz ürünleri içermeyen ancak içeriğinde süt tereyağı
...
WFC
:
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Konseyi.
WHO
:
Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde olan Birleşmiş Milletlere ba
...
YGDS
:
Yağ miktarı düzeltilmiş süt.