eng

Süt Terimleri Sözlüğü: Kısaltmalar (2)

# A B C D E F G H I İ J K L M N O P R S T U V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (2. Sayfa)

HTST :
Yüksek sıcaklık–Kısa zaman şeklinde uygulanan ısıl işlem tekniği.
IADSA :
Gıda Destek Ürünleri Dernekleri Uluslararası Birliği. Kamuoyunun ...
IAF :
Uluslararası Akreditasyon Forumu.
ICP-MS :
İndüktif Eşleşmiş Plazma – Kütle Spektrometre cihazı.
IDF :
Merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Sütçülük Federasyonu.
IDFA :
Merkezi Washington’da bulunan Uluslararası Süt Ürünleri Derneği.
IFAOM :
1972 yılında kurulan IFOAM, tüm dünyada ekolojik üretime ilişkin ...
IFS :
2000 yılında, Alman ve Fransız Perakendeciler tarafından Global b ...
IG’S :
Bağışıklık sistemi ile ilgili olaylarda rol oynayan 136 protein y ...
IQF :
Gıda ürünlerini çok kısa sürede -40 oC soğukta tek tek donduran y ...
JE :
Jel elektroforezi.
JFC :
Jel Filtrasyon Kromatografisi.
LAKTAZ :
Bir disakkarit olan laktozu monosakkaritlerine yani galaktoz ve g ...
LC :
Bakınız: Sıvı Kromatografisi
LD :
Bakınız: öldürücü doz
LD 50 :
Toplam denek sayısının yarısının ölümüne neden olan doz. LD50 mg ...
LD-50 :
Hedeflenen popülasyonun % 50’sini öldürücek doz miktarı.
LDL :
Düşük yoğunluklu proteinler.
LİVESTOCK :
Et, süt, yumurta dâhil olmak üzere gıda, deri, kürk, yün, tüy vey ...
LLDPE :
Doğrusal düşük yoğunluklu poli etilen.
LOD :
Analitik olarak tespit edilebilen valide edilmiş en düşük limit.
LRMS :
Düşük Çözünürlüklü Kütle Spektrometresi.
LTLT :
Düşük Sıcaklık Uzun Süre tekniği.
MAD COW :
Sığırlarda görülen duruş, hareket, duyu bozuklukları ve beyindeki ...
MAP :
Modifiye atmosfer koşullarında paketleme işlemi. Herhangi bir amb ...
MEQ :
Maddenin solüsyondaki kimyasal birleşme gücünün ölçümü. Maddenin ...
ML :
En fazla izin verilen miktar. Azami seviye.
MLD :
Asgari öldürücü doz.
Mpn :
Bakınız: EMS
MRL :
Bir gıda maddesinde bulunmasına sınırlı olarak izin verilen bitki ...
MRLS :
Bir gıda maddesinde istenmeyen bir veteriner ilaç kalıntısı veya ...
MS :
Kütle Spektrometresi cihazı.
MSC :
Bakınız: MSC
MSG :
Elzem olamayan amino asitlerden glutamik asidin mono sodyum tuzud ...
NADF :
Hücrelerde anabolik tepkimelerde, örneğin, yağ asidi ve nükleik a ...
NETEC :
Enterotoksin oluşturmayan E. coli.
NHDC :
Kimyasal adı Neohesperidinin katalitik hidrojenasyonu ile elde ed ...
NLML :
Süt proteinine alerjisi olan yolcular tarafından tercih edilen bu ...
NPU :
Hayvanlar üzerinde yapılan protein kalitesini saptama yöntemlerin ...
PCB :
PCB’ler transformatörler ve kondansatörler için soğutucu ve yalıt ...
PCDD :
Poliklorlu dibenzo-p-dioksinler.
PCDF :
Klorofenoller, fenoksiasit herbisidleri, klorlanmış bifeniller ve ...
PE :
Bakınız: PE
PER :
Protein Yeterlilik Oranı.
PET :
İçecek şisesi üretiminde kullanılan termoplastik materyal.
PFU :
Plaka Oluşturan Birim.
PHD :
Bilimde Doktora derecesi.
PP :
Bakınız: PP
PPB :
1 mikrogram/kilogram (µg/kg) = 1 ppb, 1 mikrogram/litre (µg/l) = ...
PPM :
1 miligram/kilogram, 1 mikrolitre/litre (µl/l), 1 mikrogram/gram ...
PPT :
1 nanogram/kilogram (ng/kg) = 1 ppt, 1 nanogram/litre (ng/l) = 1 ...
PS :
Polisitrien.
PVA :
Bakınız: polivinil alkol
Pvc :
Başta yapı sektöründe olmak üzere çeşitli ürünlerde yaygın kullan ...
PVDC :
Yapısında PVC’den farklı olarak iki tane simetrik klor atomu içer ...
PYRİDOXİNE :
Pridoksin, pridoksal ve pridoksamin bileşikleri Vitamin B6 aktivi ...
RAD :
Riboflavinin metabolizmada etkin şekli, yardımcı enzimi.
RENNET :
1. Buzağının işkembesinden / şirdeninden yapılan peynir mayası. 2 ...
RPM :
Birbirinin aynı olan ve bir dakikada yapılan seri dönme hareketi.
RT-PCR :
Gerçek zamanlı Polimeraz zincir reaksiyonu.
SD :
Ana kitleden çekilen örnek birimlerinin ortalamadan farklarının o ...
SELOFAN :
Mutfaklarda, yiyecekleri sararak korumak için kullanılan rulo şek ...
SET-BİR :
Ülkemiz süt, et ve hayvancılık sektörünün ve ona bağlı olan sanay ...
SI :
Uluslararası system.
SIP :
Yüksek seviyede hijyen, sterilite ve otomasyon için standard uygu ...
SİP :
Üretim hattı veya ekipman sökülmeden yapılan sterilizasyon. Bkz. ...
SKU :
Depo Takip Kodu.
SSOP :
Sanitasyon Standard Çalışma Prosedürleri.
TASTE :
Isıl hızlandırılmış kısa zaman evaporatörü.
TBA :
C4H4O2N2S kimyasal formülü ile gösterilen bir barbitürik asit tür ...
TCDD :
Tetraklorodibenzodioksin.
TDSYMB :
Ülke genelinde Sığırlarda soykütüğü sisteminin yürütülmesi, pedig ...
TEM :
Geçirimli Elektron Mikroskobu.
TİKAS :
Tarımsal işletmelerin (hanehalkı ve kurumsal) adres ve kimlik bil ...
TM :
Tescilli ticari marka, simgesi ®.
TMD :
Sıcaklık Ölçme Cihazı.
TSE BELGESİ :
Türk Standardları Enstitüsü ve marka almak isteyen firma arasında ...
TSEK MARKASI :
TSEK Markası, üzerine veya ambalajına konulduğu malların henüz Tü ...
TÜDKİYEB :
Üstün verimli küçükbaş hayvanların yetiştirmesi için ithal veya y ...
TÜSEDAD :
Ülke hayvancılığının geliştiği ve sektörleşmeye çalıştığı günümüz ...
UGKK :
Gıda Kodeksinin hazırlanması ve denetlenmesi ile görevli olan kom ...
UHT :
Oda sıcaklığında saklanabilen ticari olarak steril bir ürün üretm ...
UNICEF :
Dünyadaki çocukların sağlıklarının ve durumlarının geliştirilmesi ...
USDA :
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı.
UV :
Bakınız: Mor ötesi ışınlar
VLML :
Et, balık, deniz ürünleri içermeyen ancak içeriğinde süt tereyağı ...
WFC :
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Konseyi.
WHO :
Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde olan Birleşmiş Milletlere ba ...
YGDS :
Yağ miktarı düzeltilmiş süt.