eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (F)

A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z
F - 1. Sayfa
Factor :
Etken, etmen.
Facultative :
Bakteriyolojide hem aerobik hem de anaerobik ortamlarda çoğalabil ...
Facultative Aerob :
Aslında anaerob olup, atmosferik oksijen varlığında da gelişebile ...
Facultative Anaerob :
Hem oksijenli hem de oksijensiz ortamda solunum yaparak gelişebil ...
Fahrenheit :
İngiliz sisteminde sıcaklığın ölçüm birimi. Sembolü °F. Suyun don ...
Family :
İlgili cinslerden oluşan biyolojik grup. Canlıların sınıflandırıl ...
Farm Animal :
Et, süt, yumurta dâhil olmak üzere gıda, deri, kürk, yün, tüy vey ...
Farm Cheese :
Geleneksel olarak maya ve tülbent kullanmak suretiyle üretimi yap ...
Farmer :
Mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az ...
Farmer Registration System :
Türkiye’de mevzuatla oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve ...
Fason :
Bir malın ya da hizmetin tümünün veya bir bölümünün bir ana firma ...
Fast Food :
Önceden pişirilmiş veya önceden pişirmeye veya servise hazırlanmı ...
Fat :
Oda sıcaklığında katı halde bulunan yağ.
Fat Corrected Milk :
Yağ miktarı düzeltilmiş süt.
Fat Reduced :
Yağ değerlerinde sağlanan en az % 25’lik azalmalar olan ürün.
Fat Standardisation :
Yağsız süte separatörden ayrılan krema ilave etmek suretiyle stan ...
Fatal :
Öldürücü, ölüme neden olan.
Fat-Soluble Vitamins :
A, D, E, K Vitaminleri.
Fatty Acids :
Genellikle çift sayıda karbon atomu içeren, düz zincirli ve değiş ...
fauna :
Yeryüzünde ekolojik olarak sınırlanabilir bir yaşam mekanında vey ...
Fecal :
Dışkı ile alakalı, dışkı kaynaklı.
Feed :
Hayvan yiyeceği. Hayvanların ağız yoluyla beslenmesi amacıyla kul ...
Feed Grade :
Hayvan tüketimi için uygun olan.
Feeding :
Gıdaların vücuda verilmesi, yedirilmesi, içirilmesi. Vücudun çalı ...
Fehling Test :
Karbonhidratların özellikle şekerlerin indirgeyici özelliğini gös ...
Fermentation :
Fermentasyon. Sıvı ya da hamur durumunda bulunan organik maddeler ...
Fermented :
İçine maya karıştırılmış veya mayalandırılmış olan. Maya etkisiyl ...
Fermented Foods :
Bakteri, küf, maya gibi mikroorganizmaların fermentasyon faaliyet ...
Fermented Milk Product :
Sütün uygun mikroorganizmalar tarafından fermentasyonu ile pH değ ...
Fermented Milk Product Heated After Fermentation :
Fermentasyonu ısıl işlemle durdurulmuş süt ürünü.
Ferric :
Emilimi, iki değerlikli demire göre daha düşük olan demirin üç de ...
Ferritin :
Vücuttaki demirin en önemli depo formu olan demir-apoferritin kom ...
Ferrous :
Fe+2 olarak gösterilen, artı iki değerine indirgenmiş demir.
Ferroxidase :
İki değerlikli ferröz demiri, ferik forma okside eden oksidoredük ...
Fertility Toxicitiy :
Doğurganlık yeteneği, verimlilik üzerine etki.
FI Number :
Avrupa Birliği’nin aroma bilgi sisteminde yer alan numara.
Fiber :
Yenilebilen bitkisel ve hayvansal maddelerin, insanların sindirim ...
fibrous :
Bakınız: Fibröz
filter :
Akışkan olan sıvı ya da gazı süzmeye yarayan gözenekli aygıt. Akı ...
Filtrate :
Süzme ya da süzülme sonucu elde edilen toz.
Filtration :
Süzmek eylemi. Süzülmüş, süzgeçten geçirilmiş süzülerek elde edil ...
Firming :
Sert bir durum alma, katılaşmak.
Firming Agents :
Meyve ve sebzelerin dokularını sert veya gevrek tutan veya mevcut ...
Firmness :
Sert, katı olma durumu.
fixation :
Mikroskopta incelenecek canlı dokunun, zamanla yapı değişimini ön ...
Fizzy Ayran :
Yoğurttan uygun koşullarda üretilen ayrana, ikinci bir fermentasy ...
Flagellum :
Flagellin adı verilen proteinden oluşan bakterilere özgü hareket ...
Flagellum Staining :
Bakteri hareket organı olan flagella varlığının gösterilmesi için ...
Flame Emission Spectroscopy :
Alev Emisyon Spektroskopi cihazı.
Flame Ionisation Dedector :
Alev iyonlaşma dedektörü.
Flaouver :
Gıdanın duyusal muayene sırasında çiğnenirken ağızda bıraktığı ta ...
Flash Evaporator :
Sıvıları ani olarak, çok kısa sürede buharlaştıran alet.
Flavanoid :
Bitkilerin yapısında bulunan renkli fenolik bileşikler. Karotenoi ...
Flavin :
Bitki ve hayvan dokularında yaygın olarak bulunan sarı renkli pig ...
Flavin Nucleotides :
Riboflavinin koenzim olarak görev yapan aktif formları.
Flavoprotein :
Prostetik grup olarak flavin nükleotidlerini içeren enzimler.
Flavour & Extract Manufacturers :
Aroma Maddesi ve Eksrakt Üreticileri Birliği.
Flavour And Extract Manufacturers Number :
Aroma maddelerine Amerika Birleşik Devletleri Aroma Maddesi ve Ek ...
Flavoured Drink :
Su, aroma maddeleri ve/veya diğer bileşenler ile şeker ilave edil ...
Flavoured Drink Powder :
Aroma maddeleri ve/veya diğer bileşenler ile şeker ilave edilerek ...
Flavoured Fermented Milk Products :
Ağırlıkça en fazla % 50’si kadar şeker ve/veya tatlandırıcı, meyv ...
Flavoured Milk :
Sadece Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan aromalar ve renklendiricile ...
Flavouring :
Gıdaya hoş koku kazandırmak veya var olanı güçlendirmek 20 amacıy ...
Flavours, Flavoring Agents :
1. İnsan tüketimine uygun baharatlar, aromatik bitkiler veya bunl ...
Flaw, Defect :
Kusur, özür.
Flexible Package :
Plastik ve benzeri materyalden yapılan esnek ambalaj.
Flora :
Belirli bir coğrafi alanda bulunan bitki türlerinin tümü. Mikrofl ...
Flow :
Akıcı maddelerin belli bir yöne doğru ilerlemesi.
Flow Sheet :
Belirli bir gıda maddesinin hazırlanması, üretimi, işlenmesi, amb ...
Flow/ Stream :
Akma işlemi.
Flue Gases :
Üretim sonucu oluşan ve baca yoluyla atılan işlem artığı duman ve ...
Fluid :
Kendilerine özgü bir biçimleri olmayıp içinde bulundukları kabın ...
Fluorescens Microscope :
Aydınlanmasında güçlü kaynaklar kullanan (ultraviole ışınları yay ...
Fluoridation :
Bir maddeye flor eklenmesi işlemi. Diş çürüklerini azaltmak için ...
Fluoride :
Kemik, diş, troid bezi ve deri gibi insan dokularında bulunan flo ...
Flux :
Herhangi bir kuvvet alanında, belli bir düzlemin belli bir bölümü ...
Foam :
Havanın sıvı içinde dağıldığı kolloid çözelti. Gıda işlemede kıva ...
Foaming :
Üstü köpük bağlamak.
Foaming Agents :
Sıvı veya katı gıdalarda gaz fazının homojen dağılımını sağlayan ...
Foaming Cream :
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r ...
Foil :
Gıdalarla temas etmek üzere ince tabaka haline getirilmiş alüminy ...
Folate :
Suda çözünen B grubu vitaminlerinden B9 vitaminine çoğu zaman fol ...
Folic Acid (Folacin, Piterolmono Glutamic Acid) :
Folatlar doğada hemen hemen tüm bitkisel ve hayvansal kaynaklarda ...
Follicular Hiperkeratosis :
A vitamini yetersizliğinde deride oluşan kuruluk ve pütürler.
Follow-On Formula :
Özel beslenme amacıyla, sadece anne ve çocuk beslenmesi üzerinde ...
Followon Milk :
Bebeklerin tüketimi için tamamen inek sütü proteininden üretilen ...
Fondant :
İçinde tatlı ve hoş kokulu maddeler veya likör bulunan, ağızda ko ...
Food :
Bir kimseye beslenmesi için sağlanan besin maddesi.