eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (F - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (F - 1. Sayfa)
Factor
:
Etken, etmen.
Facultative
:
Bakteriyolojide hem aerobik hem de anaerobik ortamlarda çoğalabil
...
Facultative Aerob
:
Aslında anaerob olup, atmosferik oksijen varlığında da gelişebile
...
Facultative Anaerob
:
Hem oksijenli hem de oksijensiz ortamda solunum yaparak gelişebil
...
Fahrenheit
:
İngiliz sisteminde sıcaklığın ölçüm birimi. Sembolü °F. Suyun don
...
Family
:
İlgili cinslerden oluşan biyolojik grup. Canlıların sınıflandırıl
...
Farm Animal
:
Et, süt, yumurta dâhil olmak üzere gıda, deri, kürk, yün, tüy vey
...
Farm Cheese
:
Geleneksel olarak maya ve tülbent kullanmak suretiyle üretimi yap
...
Farmer
:
Mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az
...
Farmer Registration System
:
Türkiye’de mevzuatla oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve
...
Fason
:
Bir malın ya da hizmetin tümünün veya bir bölümünün bir ana firma
...
Fast Food
:
Önceden pişirilmiş veya önceden pişirmeye veya servise hazırlanmı
...
Fat
:
Oda sıcaklığında katı halde bulunan yağ.
Fat Corrected Milk
:
Yağ miktarı düzeltilmiş süt.
Fat Reduced
:
Yağ değerlerinde sağlanan en az % 25’lik azalmalar olan ürün.
Fat Standardisation
:
Yağsız süte separatörden ayrılan krema ilave etmek suretiyle stan
...
Fatal
:
Öldürücü, ölüme neden olan.
Fat-Soluble Vitamins
:
A, D, E, K Vitaminleri.
Fatty Acids
:
Genellikle çift sayıda karbon atomu içeren, düz zincirli ve değiş
...
fauna
:
Yeryüzünde ekolojik olarak sınırlanabilir bir yaşam mekanında vey
...
Fecal
:
Dışkı ile alakalı, dışkı kaynaklı.
Feed
:
Hayvan yiyeceği. Hayvanların ağız yoluyla beslenmesi amacıyla kul
...
Feed Grade
:
Hayvan tüketimi için uygun olan.
Feeding
:
Gıdaların vücuda verilmesi, yedirilmesi, içirilmesi. Vücudun çalı
...
Fehling Test
:
Karbonhidratların özellikle şekerlerin indirgeyici özelliğini gös
...
Fermentation
:
Fermentasyon. Sıvı ya da hamur durumunda bulunan organik maddeler
...
Fermented
:
İçine maya karıştırılmış veya mayalandırılmış olan. Maya etkisiyl
...
Fermented Foods
:
Bakteri, küf, maya gibi mikroorganizmaların fermentasyon faaliyet
...
Fermented Milk Product
:
Sütün uygun mikroorganizmalar tarafından fermentasyonu ile pH değ
...
Fermented Milk Product Heated After Fermentation
:
Fermentasyonu ısıl işlemle durdurulmuş süt ürünü.
Ferric
:
Emilimi, iki değerlikli demire göre daha düşük olan demirin üç de
...
Ferritin
:
Vücuttaki demirin en önemli depo formu olan demir-apoferritin kom
...
Ferrous
:
Fe+2 olarak gösterilen, artı iki değerine indirgenmiş demir.
Ferroxidase
:
İki değerlikli ferröz demiri, ferik forma okside eden oksidoredük
...
Fertility Toxicitiy
:
Doğurganlık yeteneği, verimlilik üzerine etki.
FI Number
:
Avrupa Birliği’nin aroma bilgi sisteminde yer alan numara.
Fiber
:
Yenilebilen bitkisel ve hayvansal maddelerin, insanların sindirim
...
fibrous
:
Bakınız: Fibröz
filter
:
Akışkan olan sıvı ya da gazı süzmeye yarayan gözenekli aygıt. Akı
...
Filtrate
:
Süzme ya da süzülme sonucu elde edilen toz.
Filtration
:
Süzmek eylemi. Süzülmüş, süzgeçten geçirilmiş süzülerek elde edil
...
Firming
:
Sert bir durum alma, katılaşmak.
Firming Agents
:
Meyve ve sebzelerin dokularını sert veya gevrek tutan veya mevcut
...
Firmness
:
Sert, katı olma durumu.
fixation
:
Mikroskopta incelenecek canlı dokunun, zamanla yapı değişimini ön
...
Fizzy Ayran
:
Yoğurttan uygun koşullarda üretilen ayrana, ikinci bir fermentasy
...
Flagellum
:
Flagellin adı verilen proteinden oluşan bakterilere özgü hareket
...
Flagellum Staining
:
Bakteri hareket organı olan flagella varlığının gösterilmesi için
...
Flame Emission Spectroscopy
:
Alev Emisyon Spektroskopi cihazı.
Flame Ionisation Dedector
:
Alev iyonlaşma dedektörü.
Flaouver
:
Gıdanın duyusal muayene sırasında çiğnenirken ağızda bıraktığı ta
...
Flash Evaporator
:
Sıvıları ani olarak, çok kısa sürede buharlaştıran alet.
Flavanoid
:
Bitkilerin yapısında bulunan renkli fenolik bileşikler. Karotenoi
...
Flavin
:
Bitki ve hayvan dokularında yaygın olarak bulunan sarı renkli pig
...
Flavin Nucleotides
:
Riboflavinin koenzim olarak görev yapan aktif formları.
Flavoprotein
:
Prostetik grup olarak flavin nükleotidlerini içeren enzimler.
Flavour & Extract Manufacturers
:
Aroma Maddesi ve Eksrakt Üreticileri Birliği.
Flavour And Extract Manufacturers Number
:
Aroma maddelerine Amerika Birleşik Devletleri Aroma Maddesi ve Ek
...
Flavoured Drink
:
Su, aroma maddeleri ve/veya diğer bileşenler ile şeker ilave edil
...
Flavoured Drink Powder
:
Aroma maddeleri ve/veya diğer bileşenler ile şeker ilave edilerek
...
Flavoured Fermented Milk Products
:
Ağırlıkça en fazla % 50’si kadar şeker ve/veya tatlandırıcı, meyv
...
Flavoured Milk
:
Sadece Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan aromalar ve renklendiricile
...
Flavouring
:
Gıdaya hoş koku kazandırmak veya var olanı güçlendirmek 20 amacıy
...
Flavours, Flavoring Agents
:
1. İnsan tüketimine uygun baharatlar, aromatik bitkiler veya bunl
...
Flaw, Defect
:
Kusur, özür.
Flexible Package
:
Plastik ve benzeri materyalden yapılan esnek ambalaj.
Flora
:
Belirli bir coğrafi alanda bulunan bitki türlerinin tümü. Mikrofl
...
Flow
:
Akıcı maddelerin belli bir yöne doğru ilerlemesi.
Flow Sheet
:
Belirli bir gıda maddesinin hazırlanması, üretimi, işlenmesi, amb
...
Flow/ Stream
:
Akma işlemi.
Flue Gases
:
Üretim sonucu oluşan ve baca yoluyla atılan işlem artığı duman ve
...
Fluid
:
Kendilerine özgü bir biçimleri olmayıp içinde bulundukları kabın
...
Fluorescens Microscope
:
Aydınlanmasında güçlü kaynaklar kullanan (ultraviole ışınları yay
...
Fluoridation
:
Bir maddeye flor eklenmesi işlemi. Diş çürüklerini azaltmak için
...
Fluoride
:
Kemik, diş, troid bezi ve deri gibi insan dokularında bulunan flo
...
Flux
:
Herhangi bir kuvvet alanında, belli bir düzlemin belli bir bölümü
...
Foam
:
Havanın sıvı içinde dağıldığı kolloid çözelti. Gıda işlemede kıva
...
Foaming
:
Üstü köpük bağlamak.
Foaming Agents
:
Sıvı veya katı gıdalarda gaz fazının homojen dağılımını sağlayan
...
Foaming Cream
:
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r
...
Foil
:
Gıdalarla temas etmek üzere ince tabaka haline getirilmiş alüminy
...
Folate
:
Suda çözünen B grubu vitaminlerinden B9 vitaminine çoğu zaman fol
...
Folic Acid (Folacin, Piterolmono Glutamic Acid)
:
Folatlar doğada hemen hemen tüm bitkisel ve hayvansal kaynaklarda
...
Follicular Hiperkeratosis
:
A vitamini yetersizliğinde deride oluşan kuruluk ve pütürler.
Follow-On Formula
:
Özel beslenme amacıyla, sadece anne ve çocuk beslenmesi üzerinde
...
Followon Milk
:
Bebeklerin tüketimi için tamamen inek sütü proteininden üretilen
...
Fondant
:
İçinde tatlı ve hoş kokulu maddeler veya likör bulunan, ağızda ko
...
Food
:
Bir kimseye beslenmesi için sağlanan besin maddesi.