eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (16)

A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z
16. Sayfa
Glyceride :
Yağ asitlerinin gliserolle oluşturduğu esterler. Yağların yapısın ...
Glycerin :
Lipidlerin (yağların) yapısına katılan temel bir madde. Tüm hayva ...
Glycogen :
Çok sayıda glikozun birleşmesinden oluşan, dallı zincirli, hayvan ...
Glycolysis :
Glikozun enzimlerle pirüvik asite (pirüvat) kadar yıkılması olayı ...
Glycoprotein And Mucoprotein-Mucoids :
Basit proteinlerle karbonhidratların oluşturduğu kompleksler. Bir ...
Gmo And Gmo Products :
Kısmen veya tamamen GDO’lardan elde edilen, GDO içeren veya GDO’l ...
Gmo Feed :
GDO, GDO içeren veya GDO’dan üretilen bileşen içeren veya GDO’dan ...
Gmo Food :
GDO, GDO içeren veya GDO dan üretilen bileşen içeren veya GDO’dan ...
Gmo Product :
GDO, GDO içeren veya GDO’dan üretilen bileşen içeren veya GDO’dan ...
Good :
Bir toplumun belli sayıdaki kişilerinin pazarda satmak için sürek ...
Good Agricultural Practices :
Uygulamanın yapıldığı iklim bölgesinde, ruhsatlı bitki koruma ürü ...
Good Hygiene Practices :
Gıda zinciri boyunca insan tüketimi için gıda güvenliğini ve uygu ...
Good Laboratory Conformity :
İyi Laboratuvar Uygulamaları İzleme Birimi tarafından belirlenen, ...
Good Laboratory Conformity Monitoring :
İyi laboratuvar uygulama135 ları prensiplerine uygunluğun doğrula ...
Good Laboratory Conformity Program :
Denetleme ve çalışmaların kontrolü aracılığı ile test laboratuvar ...
Good Laboratory Practice Monitoring Unit :
Test laboratuvarlarının iyi laboratuvar uygulamalarına uygunluğun ...
Good Laboratory Practices :
Klinik çalışmalar dışındaki sağlık ve çevre güvenliği çalışmaları ...
Good Manufacturing Practices :
Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin, öngörülen kullanım koş ...
Good Practice Guidelines :
Birincil üretim dahil olmak üzere ürüne ait üretim, işleme ve dağ ...
Gourmet :
Yemekle bir sanat dalı gibi uğraşan, yemek pişirmenin püf noktala ...
gradient :
Benzer şeyleri birbirinden ayıran özellik. Bir nesnenin bir başka ...
grading :
Belirli bir pozisyonda ürün veya maddelerin sınıflandırılması.
Gram :
1. Gram boyama olarak bilinen boyama yöntemini bulan bilim adamı. ...
Gram Labile :
Bazı bakteriler Gram boyama işlemine duyarlılık gösterirler ve de ...
Gram Negative :
Gram boyama sonrasında kırmızı – pembe görülen bakteriler. E. col ...
Gram Positive :
Gram boyama sonrasında mavi görülen bakteriler. Bacillus türleri ...
Gram Staining :
Sadece bakteriler için uygulanan diferansiyel bir boyama yöntemi. ...
Granulation :
Taneciklenme.
Granule Milk Chocolate :
Bileşiminde en az % 20 toplam kakao kurumaddesi ve %12 süt kuruma ...
Granule, Granular :
Tanecikli yapıda olan. Bir maddenin en küçük tanesi.
Gratin :
1. Pişirilmiş olan yemeğin üzerine parmezan, kaşar, dil peyniri g ...
Gravimetry :
Maddelerin ağırlık veya özgül ağırlığı ölçümüne dayanan miktar be ...
Gray :
Eski birim “rad” yerine kullanılan ve maddeye aktarılan özgül ene ...
Greedy, Gluttonous :
Gıdalara karşı aşırı istek duyan ve çok yiyen kişi.
Green Point :
Almanya’da ambalaj atıklarının genel çöp kapsamından çıkarılmasın ...
Green Sulphur Bacteria :
Klorozom, bakteriyoklorofil ve gerçek klorofil içeren anoksijenik ...
Gross weight :
Gıda maddesinin ambalajıyla birlikte toplam ağırlığı.
Growth :
Gelişme, büyüme, yetişme.
Growth Hormone :
Canlılarda protein, karbonhidrat ve lipit metabolizmasını etkiley ...
Gruyere :
Bir çeşit tuzlu, sert ve olgun peynir.
Guanin And Sitozin Ratio :
Her canlı türünde DNA ya da RNA’daki toplam nükleik asit içinde G ...
Guanine :
DNA ve RNA’nın yapısına giren bir pürin bazı, guanozin nükleotit.
Guar Gum :
Guar gamı kurubaklagillerden Cyamopsis tetragonoloba’dan elde edi ...
Gum :
Çeşitli monosakkaritlerin biraraya gelmesiyle oluşan genellikle s ...
Gutting :
Balığın iç organlarının ve solungaçlarının temizlenmesi.
habitat :
Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve üreyebildiği yer. Bir c ...
Haccp :
Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları olarak tanımlanan, ...
Haccp Examination :
HACCP planı ve buna ilişkin sonuçlar dahil, HACCP sisteminin plan ...
Haccp Monitoring :
Bir Kritik Kontrol Noktasının kontrol altında olup olmadığının de ...
Haccp Plan :
İlgili ürünün üretim sürecinde gıda güvenliği açısından önemli ol ...
Haccp System :
HACCP planı veya planlarını yürütmek ve amaçlarını yerine getirme ...
Halal Food :
Dini bakımdan kullanılmasında, yenilip içilmesinde sakınca bulunm ...
Half Life :
Bir radyoaktif maddenin başlangıçta mevcut olan atom sayısının ya ...
Halophilic :
Tuz (sodyum klorür) konsantrasyonunu seven ve tuzlu ortamda geliş ...
Halophilic Bacteria :
Yüksek tuz konsantrasyonunda (%8-23) üreyebilen aerobik mikroorga ...
Halotolerant :
Yüksek tuz (sodyum klorür) konsantrasyonuna dayanıklı.
Hand Sifting :
Ekipmanın kısmen veya tamamen sökülüp kirden arındırılması.
Haploit :
Olgun bir üreme hücresinde bulunan kromozom takımı. Kromozom sayı ...
Hard Cheese :
Yağsız peynir kütlesindeki nem oranı en fazla % 57 olan peynir.
Harmful :
Kötülük eden, yararı dokunmayan, yıkım gücü olan, zarar veren.
Harmful Organism :
Doğrudan veya dolaylı olarak gıda maddesinde bulaşmaya yol açabil ...
Harmonized Commodity Description And Co117 Ding Systems :
Uluslararası ürün ticaretinde her bir ürünün tanımını ve ayrımını ...
Harsh Taste :
Tadı kekre olan.
hazard :
Gıda maddesinde olan ve oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolo ...
hazard analysis :
İnsan sağlığı açısından tehlike arz eden ve tehlikeye yol açan ko ...
Hazard Analysis And Critical Control Limits :
HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli ol ...
Hazelnut Milk Chocolate :
Bileşiminde en az % 10 oranında süt kurumaddesi içeren sütlü çiko ...
Head Space :
Sıvıların şişelere doldurulması esnasında üst kısmında doldurulma ...
Healt Mark :
Resmi kontrollerin mevzuata uygun olarak yürütüldüğünü gösteren i ...
Health :
Kişinin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyili ...
Health Cerficate :
Ürünün güvenliğini gösteren ve ihracatçı ülke ve/veya orijin ülke ...
Health Claim :
Herhangi bir gıda grubunun, gıdanın veya gıda bileşeninin sağlığı ...
Healthy Foods :
Sağlıklı bir yaşam için tüketimi teşvik edilen gıdalar. Sebzeler, ...
Heat :
Bir maddenin sıcaklığını yükselten, genişlemesini veya buharlaşma ...
Heat Conduction :
Isının birbirine değen nesneler aracılığıyla olan ısı transferi o ...
Heat Convection :
Bir gaz veya sıvının ısınarak hafifleyip yükselmesi ve başka bir ...
Heat Exchanger :
Farklı sıcaklıklara sahip iki akışkan arasında, birbiri içerisind ...
Heat Exhanger :
Farklı sıcaklıklara sahip türdeş veya farklı akışkan cinslerinin ...
Heat Radiation :
Elektromanyetik ışınım yoluyla olan ısı transferi.
Heat Regeneration :
Isının geri kazanımı. Su ve enerjiden tasarruf sağlamak amacıyla ...
Heat Transfer :
Isının, iletim ve ışınım gibi çeşitli yollarla bir ortamdan başka ...
Heavy Metal :
Yoğunluğu 4.0 kg/dm3’ten yüksek olan, vücut için esansiyel veya t ...
Hectoliter :
100 litre hacim.
Hedonic Scale :
Duyusal analizlerde kullanılan beğeni cetveli.
Helath Protection Zone :
Çevreye zararlı etkisi dikkate alınarak kombina 235 veya tesisin ...
Helicobacter :
İnsan ve çeşitli hayvan türlerinin sindirim sistemlerinde bulunan ...
Hepatitis A Virus :
Picornaviridae familyasında fekal oral yolla bulaşan enterik tek ...
Hepatitis B Virus :
Halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani “karaciğer ilt ...
Hepatitis C Virus :
İnsanlara, özellikle damar içi ilaç kullanımı, steril olmayan tıb ...
Hepatitis E Virus :
Picornaviridae familyasında fekal oral yolla bulaşan enterik tek ...
Heptane :
Formülü C7H16 ve kaynama noktası 95 0C olan bir solvent.
Herb :
Canlı bitkiler ile bunların derin dondurulmamış meyve ve sebzeler ...
Herb List :
Bitkilerin insan tüketimi açısından izin verilen (pozitif) ve izi ...