eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (C - 3)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (C - 3. Sayfa)
Collaboration
:
Laboratuvarların belli aralıklarla performansını ve analiz sonuçl
...
Collagen
:
Bir protein türü. Hayvan kemikleri, postları, derileri, tendonlar
...
Collaidal
:
Bakıldığında ya da mikroskopla incelendiğinde homojen görünen anc
...
colloid
:
Parçacık büyüklüğü 1-100 mm olan madde.
Colon Chromatografy
:
Sabit faz olarak silikajel (SiO2), selüloz, alüminyumoksit (Al2O3
...
Colonization
:
Tek hücreli organizmaların bir araya gelerek topluluk oluşturmala
...
Colony
:
Aralarında işbölümü yapan tek hücreli organizmaların bir araya ge
...
Colony Count
:
Katı besiyerinde koloni oluşumunun belirlenmesiyle yapılan sayım.
Colony Count By Casting Method
:
Petri kutusunda önce sayım yapılacak örnekten 1 ml aktarılıp, üze
...
Colony Forming Unit
:
Bir materyalde katı besiyeri kullanarak mikroorganizma sayımı yap
...
Color Fixatives
:
Gıda maddelerinin rengini sabitlemek için kullanılan maddeler.
Colorant
:
Bazı ortamlarda çözünerek ortama belli renk veren doğal veya yapa
...
colorimeter
:
Bakınız: kolorimetre
Colorimetric Analysis
:
Bir reaktif ile oluşturulan rengin şiddetinin, derişimi bilinen b
...
Colostrum
:
Ağız sütü. Doğumdan sonraki ilk 3 ila 5 güne kadar meme bezlerind
...
Colours
:
Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıdalarda ana bileşen ol
...
Commensal
:
Konakçı üzerinde ya da içinde yaşayan ancak, konakçısına zarar ve
...
Commensalism
:
Ortak yaşayan iki organizmadan birisi yarar sağlarken, diğerinin
...
Commercial Sterile
:
35-37°C ve 50-55°C’de 7 gün yapılan inkübasyon sonrası, ambalajla
...
Commercial Sterilization
:
Gıda endüstrisinde uygulanan bir yöntem. Mikroorganizmaların bir
...
Commission Regulation
:
AB Komisyonu tarafından çıkarılan Tüzükler genel geçerliğe sahip,
...
Committee Of Government Experts On The Code Of Principles Concerning Milk And Milk Products
:
Süt ve Ürünleri Uygulama Prensipleri ile ilgili Ülke Uzmanları FA
...
Common Agricultural Policy
:
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tarım politikalarının tek Pazar, t
...
Common Customs Tariff
:
Ortak Gümrük Tarifesi her yıl, bir Konsey Tüzüğü ekinde yayınlana
...
compact
:
Bakınız: sıkı
Comparative Cleanability
:
Ekipmanın belirli bir referansa göre temizlenebilirliğini ifade e
...
Complex Viruses
:
Bakteriyofajlar gibi kompleks yapılı, kapsidi ilave yapılar içere
...
component
:
Bileşimi oluşturan unsurlardan her biri, bileşen, eleman.
Composite Product
:
İlk ürünün işlenmesinin, son ürünün üretilmesinin ayrılmaz bir pa
...
compound
:
Kimyasal tepkimeler sonucu iki veya daha çok elementten oluşan ve
...
Compressor
:
Bir akışkanı veya gazı, gereken basınca göre sıkıştırmaya yarayan
...
Concentrated
:
Yoğun, kıvamlı sıvı.
Concentration
:
Yoğun bir maddenin özelliği.
Condensation
:
İki molekülün su gibi küçük bir molekülü atarak birleştiği, pepti
...
Condensed Hydrolisable Whey
:
Laktaz enzimiyle hidrolize edilen peyniraltı suyunun buharlaştırı
...
Condensed Milk
:
Yağlı, yağı kısmen veya tamamen alınmış sütten veya bu ürünlerin
...
Condensed Skimmed Milk
:
Yağı alınmış sütün buharlaştırılmasıyla elde edilen ve en az % 27
...
Condensed Whey
:
Yayık altının buharlaştırılmasıyla elde edilen, en az % 27 toplam
...
condenser
:
İçinde akımsız elektrik yükü biriktirilen cihaz, yoğunlaştırıcı.
Conditioning
:
Gıda maddesinin tuz ve katkı maddeleriyle birlikte uygun klimatik
...
Confirmity
:
Bir şartın yerine getirilmesi.
Conformity Assesment
:
Bir ürünün veya hizmetin konuyla ilgili teknik düzenlemelere veya
...
Conidium
:
İçinde eşeysiz fungus sporu olan konidyosporların meydana geldiği
...
Conjugated Fatty Acids
:
Bu tip yağasitlerinde iki doymamış bağ arasında bir (-CH-) grubu
...
Consantrated Yoghurt
:
Keçi veya koyun sütü kreması, peynir kültürü ve tuzdan üretilen,
...
Consantreted Fermented Milk Products
:
Protein oranı fermentasyondan önce veya sonra en az % 5.6 oranına
...
Consentration
:
Yoğunluk. Birim hacimde çözünmüş bulunan madde miktarı.
consistency
:
Kıvam, koyuluk.
consumer
:
Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen
...
Consumer Organization
:
Tüketicinin korunması ve hak kayıplarının önlenmesi için kurulan
...
Consumer Price Inflation
:
CPI. Bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grub
...
Consumer Process
:
Mal veya hizmet piyasalarında tüketici ile satıcı-sağlayıcı arası
...
Consumer Protection
:
Tüketicinin hak kayıplarının önlenmesi için yapılan işlemlerin bü
...
Consuming
:
Kullanarak, harcayarak, yiyerek, içerek bitirme.
Consumption
:
Tüketmek eylemi. Üretilen yada yapılan şeylerin kullanılıp harcan
...
Contagious Agalactia
:
Koyun ve keçilerde süt salgısının durması, konjuktivitis, keratit
...
Contaminant
:
Gıdalarda normal şartlarda bulunmayan, başka bir kaynaktan çapraz
...
Contamination
:
1. Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bir etmenin ürüne veya ür
...
Contaminative Substances
:
Gıda maddesine kasten ilave edilmeyen, gıdanın üretiminden pazarl
...
Continuous Mixer
:
Bir yandan hamuru oluşturacak olan karışımın girip öbür yandan yo
...
Contra-
:
Karşı, ters, zıt anlamında ön ek.
Contract
:
Şartların yazıldığı doküman (alıcı ve satıcı tarafından imzalandı
...
Contract Manufacturing
:
Gıda maddelerinin üretimini yapan veya yaptıran özel ve tüzel kiş
...
Contracted Production
:
Üretim miktarı ve çeşitliliği dışarıdan gelen talepler doğrultusu
...
contrast
:
Karşı, zıt, ters.
Control And Certification Organisation
:
Organik ürünün veya girdinin, üretiminden tüketiciye ulaşıncaya k
...
Control Certificate
:
Bir ürünün ülkeye ithalat işlemleri için yürürlükteki ilgili Dış
...
Control Matter
:
Test maddesinin karşılaştırılmasında kullanılan madde.
Control Organisation
:
Organik ürünün veya girdinin, üretiminden tüketiciye ulaşıncaya k
...
Control Plan
:
Belirli risk ve ürün gruplarının belli sayıda ve sıklıkta denetim
...
Controll
:
Gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri ü
...
Controlled Area
:
Yüksek hijyen durumu sağlanmasıyla ilgili oluşturulan yer.
Convantional Agriculture
:
Organik tarım faaliyetleri dışındaki tüm tarımsal faaliyetler.
Conventioanl Agriculture
:
Organik tarım faaliyetleri dışındaki tüm tarımsal faaliyetler.
Conventional Product
:
Konvansiyonel tarım metotları ile üretilmiş ürün.
Conversion
:
Olduğundan başka bir biçime girme, başka bir durum alma.
Cooking
:
1. Ürün merkez sıcaklığının en az 72°C’ye ulaştığı ısıl işlem (et
...
Cooking Style In Liquid With Boiling
:
Herhangi bir sıvı içinde kaynatarak pişirme usulü.
Cooking Using Ater Bath
:
Sıcak su bulunan bir kaba, başka bir kap oturtarak narin besinler
...
Cooled Food
:
-5C° ila +5 °C arasında, pazara sunulmak üzere muhafaza edilen gı
...
Cooled Incubator
:
-10 ila +80 °C arasında istenilen sıcaklıkta çalışan ısıtma, soğu
...
Cooperative
:
Ortaklarının belirli iktisadi çıkarlarını korumak, özellikle mesl
...
Cooperative Unions
:
Kooperatiflerin ortak çıkarlarını korumak, etkinliklerini denetle
...
Cooperator
:
Kopperatife katılan ve oy kullanma yetkisi olan kimselerden her b
...