eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (31)

# A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (31. Sayfa)

Tendon :
Kası kemiğe bağlayan bağ doku (kiriş).
Tera- :
Trilyon anlamında ön ek.
Term :
Herhangi yapılan işlemin bitme zamanı.
terminal :
Uçta bulunan.
Terminal Spore :
Bakterilerde hücrenin ucunda bulunan spor.
Terminology :
Bilim dallarında veya teknik alanlarda özel olarak kullanılan ter ...
Termoacidophylic :
Optimum olarak yüksek sıcaklık ve asidik ortamlarda gelişebilen. ...
Terpene :
İzopren birimlerinden oluşan büyük ve çeşitli organik bileşikler.
Test Laboratory :
Yetkili kurum ve kuruluşlara sunmak için tasarlanmış, test maddel ...
Test Matter :
Çalışmaya konu olan madde.
Test Tube :
Laboratuvarda kullanılan, değişen boyutlarda, dar, uzun, içi boş ...
Test, Experiment :
1. Bir veya bir çok karakteristiğin bir prosedüre göre tayin edil ...
Tetra- :
Bir bileşikte dört grup veya atomun bulunduğunu gösteren ön ek.
Tetrachlorodibenzodioxine :
Tetraklorodibenzodioksin.
texture :
Parçaları ve öğeleri arasında durağan bağlar ve karşılıklı ilişki ...
Texturizers :
Gıda maddesinin yapısını düzelten maddeler.
Thawing :
Buzların eritilmesi veya donmuş gıdanın erimesi.
The International Alliance Of Dietary/Food Supplements Associations :
Gıda Destek Ürünleri Dernekleri Uluslararası Birliği. Kamuoyunun ...
Thermal :
Sıcaklık ile ilgili sıfat olarak kullanılan bir fizik terimi, ter ...
Thermal Adhering Layer :
Plastik ambalaj filmlerinde ve laminatlarda ısıl yapıştırılabilen ...
Thermal Adhesive Force :
Yapışma soğutulduktan sonra ölçülen ısıl yapışma direnci (‘sıcak ...
Thermal Conductivity :
Isı iletkenliği yeteneği.
Thermal Process :
Kaynatma hariç ısıtmayı içine alan her türlü uygulamadan hemen so ...
Thermal Process Facility :
Gıda maddesinin ısıl işlemden geçirildiği tesis.
Thermal Processed Drinking Milk :
Pastörizasyon, UHT veya sterilizasyon işlemlerinden biriyle ısıl ...
Thermally Accelerated Short Time Evaporator :
Isıl hızlandırılmış kısa zaman evaporatörü.
Therminisation :
Çiğ sütün işlenmeden önce daha uzun süre saklanabilmesini sağlama ...
Thermisation :
Çiğ sütün işlenmeden önce daha uzun süre saklanabilmesini sağlama ...
Thermo- :
Isı ile ilgili anlamında kullanılan ön ek.
Thermoduric :
Aslen mezofil karakterli olmakla beraber termofil sınırlarında da ...
Thermodynamics :
Isı enerjisi ile kinetik enerji arasındaki ilgileri ve bu konudak ...
Thermolabile :
Sıcaklık değişimlerine duyarlı.
Thermometer :
Havanın sıcaklığını veya herhangi bir maddenin sıcaklığını ölçmey ...
Thermophile :
Yüksek sıcaklıkları (45 0C üzeri) seven. Bacillus stearothermophi ...
Thermophilic :
Sıcak seven.
Thermostable :
Sıcaklık değişimlerine dirençli, termotolerant. Yersinia enteroco ...
Thermotolerant :
Termostabil ve termodurik karşılığı olarak kullanılır. Bu iki dey ...
Thiamin, Aneurin :
Bitkisel ve hayvansal kaynaklarda, tiamin pirofosfat (TPP) yapısı ...
Thickened :
Pişirilen bir şeyin suyunu ateşte uçurarak koyulaştırma ve kıvam ...
Thin Layer Chromatography/Tlc :
Bir karışımın sabit bir faz üzerinde hareketli bir çözücü yardımı ...
Thio-Barbituric Acid Test :
Uzun süre depolanmış tereyağının oksidatif bozulmasının tespiti i ...
Thio-Barbutiric Acid :
TBA. C4H4O2N2S kimyasal formülü ile gösterilen bir barbitürik asi ...
Thoma Slide :
Gıda mikrobiyolojisinde maya, klinik mikrobiyolojide kan ve sperm ...
Threonine :
Elzem amino asitlerden biri.
Tied Water :
Çeşitli bileşiklere bağlanmış halde bulunan su. Proteinler, karbo ...
Tin :
Yumuşak çelikten yapılmış üzeri kalay kaplı ince sac.
Tio- :
Bir bileşikte oksijen atomunun yerine, kükürt atomunun geçtiğini ...
Tiosulphate :
Nitrit ve siyanür zehirlenmesinde sülfür verici amaçla kullanılan ...
Tiration :
Çözelti içindeki bir maddenin derişimini bulmak için, onunla tepk ...
Tissuse Culture :
Bitkinin herhangi bir dokusundan alınan canlı bir parçasının, kap ...
Titration :
Konsantrasyonu bilinen bir çözeltiyle bilinmeyen bir çözeltinin e ...
Titration Acidity :
Gıda maddelerinde titrasyonla saptanan ve titrasyonda kullanılan ...
Titration Curve :
Bir asidin titrasyonu esnasında eklenen eşit miktardaki baza karş ...
Titre :
Standard çözeltideki bileşik veya elementin g/mL cinsinden değeri ...
Titrimetric :
Bir numunedeki analitin miktarına kimyasal olarak eşdeğer miktard ...
Titrimetry :
Bir numunedeki analitin miktarına kimyasal olarak eşdeğer miktard ...
Tocopherol :
Doğada en yaygın olarak bulunan antioksidanlardır. Tokoferol ya d ...
Tofu :
Soya peyniri. Soya sütünden elde edilen düşük kalorili, kolestero ...
Toned Milk :
Genellikle yağ oranı yüksek çiğ sütün ön görülen yağ derecesine g ...
tonnage :
Bir malın ton cinsinden ağırlığını ve bir nakliye aracının ağırlı ...
Total Dry Matter :
Suyun buharlaştırılarak uzaklaştırılmasından sonra geri kalan kıs ...
Total Migration Limit :
Madde veya malzemeden gıda benzerine geçen uçucu olmayan maddeler ...
Total Specific Migration Limit :
Belirtilen maddelerin kısmi miktarlarının toplamı olarak ifade ed ...
Total Yeast Mount To Be Added Cheese Milk :
Maya miktarı, ml = (2400 x Süt miktarı, ml) / Maya kuvveti x Pıht ...
toxic :
Hücrelere ve yaşayan dokulara kimyasal veya biyokimyasal nitelikt ...
Toxic Matter :
Zehirli madde. Canlı organizmaya (insan ve sıcak kanlı hayvanlara ...
Toxicity :
Bir maddenin zehirleyici etkisi, kimyasal maddelerin vücutta zara ...
Toxigen :
Toksin oluşturan.
Toxin :
Bakteri metabolizmalarının bir ürünü olarak oluşan ve başka organ ...
Trabzon Minzi Cheese :
Karadeniz Bölgesi’nde üretilen, Lor türevi bu peynir, “Minci” diy ...
trace :
Eser miktar.
Trace Matter :
Çok az miktarda olan madde.
Trace Mineral :
Eser (miktardaki) element. Vücudun çok az miktarda ihtiyaç duyduğ ...
Traceability :
Üretim, işleme ve pazarlama ile ilgili sürecin her aşamasında, gı ...
Trade Mark :
Tescilli ticari marka, simgesi ®.
Traditional Products/Foods :
Geleneksel hammaddeler kullanılarak üretilen veya geleneksel bir ...
Trans Fatty Acid :
Gıdalardaki doymamış yağ asitleri iki farklı şekilsel formda karş ...
Transcobalamin :
Vitamin B12’nin taşıyıcı proteini.
Transferase :
Metil, açil, amino, glikozil ve fosfat gibi fonksiyonel grupları ...
transformation :
Yapısal değişim. Dönüşüm. Herhangi bir gen eklenmiş plazmidin ya ...
Transformator :
Gerilimi ve akımı dönüştürücü.
Transgene :
Bir organizmadan alınıp başka bir organizmaya genetik mühendisliğ ...
Transgenic :
Normal genomu, gen aktarılarak veya başka bir türün DNA’sının ekl ...
Transgenic Organizm :
Rekombinant DNA teknolojisiyle yabancı bir genin yerleştirildiği ...
transit :
Serbest dolaşımda bulunmayan ürünlerin Türkiye Gümrük Bölgesi üze ...
Transmission Electron Microscope :
Geçirimli Elektron Mikroskobu.
transport :
Ham, yarı mamül ve mamül gıda maddeleri ile katkı maddesi, işlenm ...
Transportation :
Bir yerden bir yere gidiş geliş. Nakil.
Trichothecenes :
Mikotoksinler arasında önemli bir grup olan trikotesenleri üretti ...
Triglyceride :
Yağ asitlerinin bir triol olan gliserolla yaptıkları esterlerin o ...
Triple Cream Cheeses :
Süt yağı içeriği kurumaddede en az % 75 olan peynirler.
Trisaccharide :
Üç mono sakkarit ünitesinden oluşan bir oligosakkarit. Rafinoz (F ...