eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (H - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (H - 1. Sayfa)
habitat
:
Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve üreyebildiği yer. Bir c
...
Haccp
:
Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları olarak tanımlanan,
...
Haccp Examination
:
HACCP planı ve buna ilişkin sonuçlar dahil, HACCP sisteminin plan
...
Haccp Monitoring
:
Bir Kritik Kontrol Noktasının kontrol altında olup olmadığının de
...
Haccp Plan
:
İlgili ürünün üretim sürecinde gıda güvenliği açısından önemli ol
...
Haccp System
:
HACCP planı veya planlarını yürütmek ve amaçlarını yerine getirme
...
Halal Food
:
Dini bakımdan kullanılmasında, yenilip içilmesinde sakınca bulunm
...
Half Life
:
Bir radyoaktif maddenin başlangıçta mevcut olan atom sayısının ya
...
Halophilic
:
Tuz (sodyum klorür) konsantrasyonunu seven ve tuzlu ortamda geliş
...
Halophilic Bacteria
:
Yüksek tuz konsantrasyonunda (%8-23) üreyebilen aerobik mikroorga
...
Halotolerant
:
Yüksek tuz (sodyum klorür) konsantrasyonuna dayanıklı.
Hand Sifting
:
Ekipmanın kısmen veya tamamen sökülüp kirden arındırılması.
Haploit
:
Olgun bir üreme hücresinde bulunan kromozom takımı. Kromozom sayı
...
Hard Cheese
:
Yağsız peynir kütlesindeki nem oranı en fazla % 57 olan peynir.
Harmful
:
Kötülük eden, yararı dokunmayan, yıkım gücü olan, zarar veren.
Harmful Organism
:
Doğrudan veya dolaylı olarak gıda maddesinde bulaşmaya yol açabil
...
Harmonized Commodity Description And Co117 Ding Systems
:
Uluslararası ürün ticaretinde her bir ürünün tanımını ve ayrımını
...
Harsh Taste
:
Tadı kekre olan.
hazard
:
Gıda maddesinde olan ve oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolo
...
hazard analysis
:
İnsan sağlığı açısından tehlike arz eden ve tehlikeye yol açan ko
...
Hazard Analysis And Critical Control Limits
:
HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli ol
...
Hazelnut Milk Chocolate
:
Bileşiminde en az % 10 oranında süt kurumaddesi içeren sütlü çiko
...
Head Space
:
Sıvıların şişelere doldurulması esnasında üst kısmında doldurulma
...
Healt Mark
:
Resmi kontrollerin mevzuata uygun olarak yürütüldüğünü gösteren i
...
Health
:
Kişinin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyili
...
Health Cerficate
:
Ürünün güvenliğini gösteren ve ihracatçı ülke ve/veya orijin ülke
...
Health Claim
:
Herhangi bir gıda grubunun, gıdanın veya gıda bileşeninin sağlığı
...
Healthy Foods
:
Sağlıklı bir yaşam için tüketimi teşvik edilen gıdalar. Sebzeler,
...
Heat
:
Bir maddenin sıcaklığını yükselten, genişlemesini veya buharlaşma
...
Heat Conduction
:
Isının birbirine değen nesneler aracılığıyla olan ısı transferi o
...
Heat Convection
:
Bir gaz veya sıvının ısınarak hafifleyip yükselmesi ve başka bir
...
Heat Exchanger
:
Farklı sıcaklıklara sahip iki akışkan arasında, birbiri içerisind
...
Heat Exhanger
:
Farklı sıcaklıklara sahip türdeş veya farklı akışkan cinslerinin
...
Heat Radiation
:
Elektromanyetik ışınım yoluyla olan ısı transferi.
Heat Regeneration
:
Isının geri kazanımı. Su ve enerjiden tasarruf sağlamak amacıyla
...
Heat Transfer
:
Isının, iletim ve ışınım gibi çeşitli yollarla bir ortamdan başka
...
Heavy Metal
:
Yoğunluğu 4.0 kg/dm3’ten yüksek olan, vücut için esansiyel veya t
...
Hectoliter
:
100 litre hacim.
Hedonic Scale
:
Duyusal analizlerde kullanılan beğeni cetveli.
Helath Protection Zone
:
Çevreye zararlı etkisi dikkate alınarak kombina 235 veya tesisin
...
Helicobacter
:
İnsan ve çeşitli hayvan türlerinin sindirim sistemlerinde bulunan
...
Hepatitis A Virus
:
Picornaviridae familyasında fekal oral yolla bulaşan enterik tek
...
Hepatitis B Virus
:
Halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani “karaciğer ilt
...
Hepatitis C Virus
:
İnsanlara, özellikle damar içi ilaç kullanımı, steril olmayan tıb
...
Hepatitis E Virus
:
Picornaviridae familyasında fekal oral yolla bulaşan enterik tek
...
Heptane
:
Formülü C7H16 ve kaynama noktası 95 0C olan bir solvent.
Herb
:
Canlı bitkiler ile bunların derin dondurulmamış meyve ve sebzeler
...
Herb List
:
Bitkilerin insan tüketimi açısından izin verilen (pozitif) ve izi
...
Herbivorous
:
Ot yiyen, yeşillikle beslenen, geviş getiren hayvanlar herbivordu
...
Hermetic Seal Off
:
Genellikle konservelerde kullanılan bir terim. Teneke kutulara do
...
Hermetically Sealed Package
:
Kapatıldığında içeriğini ısıl işlem sırasında ve sonrasında mikro
...
Heterofermentative
:
Belirli bir metabolizma sonucunda birden fazla ürün ortaya çıkarı
...
Heteroglycan
:
Heteropolisakkarit. Farklı monosakkaritlerden oluşan polisakkarit
...
Heterosis
:
Melezlerin atalarına göre kazandıkları üstünlük.
Hexane
:
Formülü C6H14, kaynama noktası 69 0C olan bir solvent.
Hexokinase
:
Fosfat grubunun adenozin trifosfattan hegzoslara transferini sağl
...
Hexosan
:
Hidroliz edildiğinde tamamiyle selüloz, nişasta ve glikojen gibi
...
Hexose
:
Genel formülü C6H12O6 olan bir monosakkarit sınıfı. Bu monosakkar
...
Hexuronic Acid
:
Hegzos şekerlerinin altıncı karbon atomundaki grubun oksidasyonu
...
Hidroxy Metyl Furfural
:
Özellikle bal ve pekmez gibi gıdaların ısıl işlem uygulanması son
...
High Density Lipoproteins
:
Yüksek yoğunluklu lipoproteinler.
High Density Polyethylen
:
Yüksek yoğunluklu (0.95-0.965) polietilen. Düşük yoğunlıklu PE’de
...
High Hygiene
:
Ürünlerin ve bileşenlerinin işlenme, muamele görme, el sürme veya
...
High Performance Liquid Coromatagraph
:
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi cihazı.
High Resolution Mass Spectrometry
:
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi cihazı.
High Risk Area
:
Patojenlerin yüksek oranda mevcut olduğu bir alan. Örneğin, taze
...
High Temperature - Short Time
:
Yüksek sıcaklık–Kısa zaman şeklinde uygulanan ısıl işlem tekniği.
Histamin
:
Histidin amino asidinin dekarboksilasyonu ile oluşan amin. Algler
...
Histidase
:
Histidini amonyak, glutamik ve formik aside parçalayan enzim.
Histine
:
Elzem amino asitlerden biri.
Histology
:
Dokuları inceleyen bilim dalı.
Histone
:
Çok miktarda arjinin ve histidin içeren, triptofan içermeyen, baz
...
Homeopathy
:
Benzerlerinin benzerleri ile tedavisi.
Homeostasis
:
Bir organizmanın içinde yaşadığı ortamla madde alış verişi yapara
...
Homogen
:
Maddelerin birbirleriyle tek düze olarak iyice karışması ve her t
...
Homogeneous
:
Birbirine benzeyen, tek düze, ebatları birbirine yakın olan.
Homogenization
:
Süt içinde emülsiyon halde bulunan yağ globüllerinin daha küçük p
...
Homogenizer/Homogenisator
:
Maddeleri birbirleriyle iyice karıştırmaya yarayan alet.
Homoglycan
:
Tamamı aynı monosakkaritten oluşan polisakkaritler.
Homucysteine
:
Metoninin metil grubunun transferi ile oluşan ürün.
Horizantal Food Codex
:
Gıda katkı maddeleri, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taş
...
Hormone
:
Canlı organizmanın belirli bir kısmında oluşturulan sonrada difüz
...
Horse Power Hp
:
Sanayide 75 kilogrammetrelik iş yapan bir motorun gücü.
Hosmerim
:
Genel olarak tuzsuz taze peynirden, irmik, un, nişasta, pirinç un
...
Host
:
Asalağın erginini veya gelişim evrelerinden birini taşıyan canlı.
Human Immunodeficiency Viruses
:
İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü. Örn, AİDS.
Humectant
:
Gıda maddelerinin düşük rutubetli ortamdan etkilenip kurumasını ö
...
Humectants
:
Gıdanın kurumasını önleyen, nem veren, nemli tutan katkı maddeler
...
Humid
:
Nemi olan, rutubetli.
Humidification
:
Nemlendirme işi.
Humidifier
:
Nemlendirmeye yarayan madde.
Humidity
:
Atmosferde mevcut olan mutlak su miktarı.
Humudification
:
Bakınız: nemlendirme
Huslanka
:
Koyun ve inek sütlerinin karışımı ile elde edilen süt kaynatılıp
...
Hybrid
:
Herhangi bir karakter yönünden farklı iki arı dölün çaprazlanması
...