|
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (H - 1)
Süt Terimleri Sözlüğü (H - 1. Sayfa)
-
habitat
:
-
Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve üreyebildiği yer. Bir c ...
-
Haccp
:
-
Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları olarak tanımlanan, ...
-
Haccp Examination
:
-
HACCP planı ve buna ilişkin sonuçlar dahil, HACCP sisteminin plan ...
-
Haccp Monitoring
:
-
Bir Kritik Kontrol Noktasının kontrol altında olup olmadığının de ...
-
Haccp Plan
:
-
İlgili ürünün üretim sürecinde gıda güvenliği açısından önemli ol ...
-
Haccp System
:
-
HACCP planı veya planlarını yürütmek ve amaçlarını yerine getirme ...
-
Halal Food
:
-
Dini bakımdan kullanılmasında, yenilip içilmesinde sakınca bulunm ...
-
Half Life
:
-
Bir radyoaktif maddenin başlangıçta mevcut olan atom sayısının ya ...
-
Halophilic
:
-
Tuz (sodyum klorür) konsantrasyonunu seven ve tuzlu ortamda geliş ...
-
Halophilic Bacteria
:
-
Yüksek tuz konsantrasyonunda (%8-23) üreyebilen aerobik mikroorga ...
-
Halotolerant
:
-
Yüksek tuz (sodyum klorür) konsantrasyonuna dayanıklı.
-
Hand Sifting
:
-
Ekipmanın kısmen veya tamamen sökülüp kirden arındırılması.
-
Haploit
:
-
Olgun bir üreme hücresinde bulunan kromozom takımı. Kromozom sayı ...
-
Hard Cheese
:
-
Yağsız peynir kütlesindeki nem oranı en fazla % 57 olan peynir.
-
Harmful
:
-
Kötülük eden, yararı dokunmayan, yıkım gücü olan, zarar veren.
-
Harmful Organism
:
-
Doğrudan veya dolaylı olarak gıda maddesinde bulaşmaya yol açabil ...
-
Harmonized Commodity Description And Co117 Ding Systems
:
-
Uluslararası ürün ticaretinde her bir ürünün tanımını ve ayrımını ...
-
Harsh Taste
:
-
Tadı kekre olan.
-
hazard
:
-
Gıda maddesinde olan ve oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolo ...
-
hazard analysis
:
-
İnsan sağlığı açısından tehlike arz eden ve tehlikeye yol açan ko ...
-
Hazard Analysis And Critical Control Limits
:
-
HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli ol ...
-
Hazelnut Milk Chocolate
:
-
Bileşiminde en az % 10 oranında süt kurumaddesi içeren sütlü çiko ...
-
Head Space
:
-
Sıvıların şişelere doldurulması esnasında üst kısmında doldurulma ...
-
Healt Mark
:
-
Resmi kontrollerin mevzuata uygun olarak yürütüldüğünü gösteren i ...
-
Health
:
-
Kişinin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyili ...
-
Health Cerficate
:
-
Ürünün güvenliğini gösteren ve ihracatçı ülke ve/veya orijin ülke ...
-
-
Health Claim
:
-
Herhangi bir gıda grubunun, gıdanın veya gıda bileşeninin sağlığı ...
-
Healthy Foods
:
-
Sağlıklı bir yaşam için tüketimi teşvik edilen gıdalar. Sebzeler, ...
-
Heat
:
-
Bir maddenin sıcaklığını yükselten, genişlemesini veya buharlaşma ...
-
Heat Conduction
:
-
Isının birbirine değen nesneler aracılığıyla olan ısı transferi o ...
-
Heat Convection
:
-
Bir gaz veya sıvının ısınarak hafifleyip yükselmesi ve başka bir ...
-
Heat Exchanger
:
-
Farklı sıcaklıklara sahip iki akışkan arasında, birbiri içerisind ...
-
Heat Exhanger
:
-
Farklı sıcaklıklara sahip türdeş veya farklı akışkan cinslerinin ...
-
Heat Radiation
:
-
Elektromanyetik ışınım yoluyla olan ısı transferi.
-
Heat Regeneration
:
-
Isının geri kazanımı. Su ve enerjiden tasarruf sağlamak amacıyla ...
-
Heat Transfer
:
-
Isının, iletim ve ışınım gibi çeşitli yollarla bir ortamdan başka ...
-
Heavy Metal
:
-
Yoğunluğu 4.0 kg/dm3’ten yüksek olan, vücut için esansiyel veya t ...
-
Hectoliter
:
-
100 litre hacim.
-
Hedonic Scale
:
-
Duyusal analizlerde kullanılan beğeni cetveli.
-
Helath Protection Zone
:
-
Çevreye zararlı etkisi dikkate alınarak kombina 235 veya tesisin ...
-
Helicobacter
:
-
İnsan ve çeşitli hayvan türlerinin sindirim sistemlerinde bulunan ...
-
Hepatitis A Virus
:
-
Picornaviridae familyasında fekal oral yolla bulaşan enterik tek ...
-
Hepatitis B Virus
:
-
Halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani “karaciğer ilt ...
-
Hepatitis C Virus
:
-
İnsanlara, özellikle damar içi ilaç kullanımı, steril olmayan tıb ...
-
Hepatitis E Virus
:
-
Picornaviridae familyasında fekal oral yolla bulaşan enterik tek ...
-
Heptane
:
-
Formülü C7H16 ve kaynama noktası 95 0C olan bir solvent.
-
Herb
:
-
Canlı bitkiler ile bunların derin dondurulmamış meyve ve sebzeler ...
-
Herb List
:
-
Bitkilerin insan tüketimi açısından izin verilen (pozitif) ve izi ...
-
Herbivorous
:
-
Ot yiyen, yeşillikle beslenen, geviş getiren hayvanlar herbivordu ...
-
Hermetic Seal Off
:
-
Genellikle konservelerde kullanılan bir terim. Teneke kutulara do ...
-
Hermetically Sealed Package
:
-
Kapatıldığında içeriğini ısıl işlem sırasında ve sonrasında mikro ...
-
-
Heterofermentative
:
-
Belirli bir metabolizma sonucunda birden fazla ürün ortaya çıkarı ...
-
Heteroglycan
:
-
Heteropolisakkarit. Farklı monosakkaritlerden oluşan polisakkarit ...
-
Heterosis
:
-
Melezlerin atalarına göre kazandıkları üstünlük.
-
Hexane
:
-
Formülü C6H14, kaynama noktası 69 0C olan bir solvent.
-
Hexokinase
:
-
Fosfat grubunun adenozin trifosfattan hegzoslara transferini sağl ...
-
Hexosan
:
-
Hidroliz edildiğinde tamamiyle selüloz, nişasta ve glikojen gibi ...
-
Hexose
:
-
Genel formülü C6H12O6 olan bir monosakkarit sınıfı. Bu monosakkar ...
-
Hexuronic Acid
:
-
Hegzos şekerlerinin altıncı karbon atomundaki grubun oksidasyonu ...
-
Hidroxy Metyl Furfural
:
-
Özellikle bal ve pekmez gibi gıdaların ısıl işlem uygulanması son ...
-
High Density Lipoproteins
:
-
Yüksek yoğunluklu lipoproteinler.
-
High Density Polyethylen
:
-
Yüksek yoğunluklu (0.95-0.965) polietilen. Düşük yoğunlıklu PE’de ...
-
High Hygiene
:
-
Ürünlerin ve bileşenlerinin işlenme, muamele görme, el sürme veya ...
-
High Performance Liquid Coromatagraph
:
-
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi cihazı.
-
High Resolution Mass Spectrometry
:
-
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi cihazı.
-
High Risk Area
:
-
Patojenlerin yüksek oranda mevcut olduğu bir alan. Örneğin, taze ...
-
High Temperature - Short Time
:
-
Yüksek sıcaklık–Kısa zaman şeklinde uygulanan ısıl işlem tekniği.
-
Histamin
:
-
Histidin amino asidinin dekarboksilasyonu ile oluşan amin. Algler ...
-
Histidase
:
-
Histidini amonyak, glutamik ve formik aside parçalayan enzim.
-
Histine
:
-
Elzem amino asitlerden biri.
-
Histology
:
-
Dokuları inceleyen bilim dalı.
-
Histone
:
-
Çok miktarda arjinin ve histidin içeren, triptofan içermeyen, baz ...
-
Homeopathy
:
-
Benzerlerinin benzerleri ile tedavisi.
-
Homeostasis
:
-
Bir organizmanın içinde yaşadığı ortamla madde alış verişi yapara ...
-
Homogen
:
-
Maddelerin birbirleriyle tek düze olarak iyice karışması ve her t ...
-
Homogeneous
:
-
Birbirine benzeyen, tek düze, ebatları birbirine yakın olan.
-
-
Homogenization
:
-
Süt içinde emülsiyon halde bulunan yağ globüllerinin daha küçük p ...
-
Homogenizer/Homogenisator
:
-
Maddeleri birbirleriyle iyice karıştırmaya yarayan alet.
-
Homoglycan
:
-
Tamamı aynı monosakkaritten oluşan polisakkaritler.
-
Homucysteine
:
-
Metoninin metil grubunun transferi ile oluşan ürün.
-
Horizantal Food Codex
:
-
Gıda katkı maddeleri, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taş ...
-
Hormone
:
-
Canlı organizmanın belirli bir kısmında oluşturulan sonrada difüz ...
-
Horse Power Hp
:
-
Sanayide 75 kilogrammetrelik iş yapan bir motorun gücü.
-
Hosmerim
:
-
Genel olarak tuzsuz taze peynirden, irmik, un, nişasta, pirinç un ...
-
Host
:
-
Asalağın erginini veya gelişim evrelerinden birini taşıyan canlı.
-
Human Immunodeficiency Viruses
:
-
İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü. Örn, AİDS.
-
Humectant
:
-
Gıda maddelerinin düşük rutubetli ortamdan etkilenip kurumasını ö ...
-
Humectants
:
-
Gıdanın kurumasını önleyen, nem veren, nemli tutan katkı maddeler ...
-
Humid
:
-
Nemi olan, rutubetli.
-
Humidification
:
-
Nemlendirme işi.
-
Humidifier
:
-
Nemlendirmeye yarayan madde.
-
Humidity
:
-
Atmosferde mevcut olan mutlak su miktarı.
-
Humudification
:
-
Bakınız: nemlendirme
-
Huslanka
:
-
Koyun ve inek sütlerinin karışımı ile elde edilen süt kaynatılıp ...
-
Hybrid
:
-
Herhangi bir karakter yönünden farklı iki arı dölün çaprazlanması ...
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|