eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (H)

A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z
H - 1. Sayfa
habitat :
Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve üreyebildiği yer. Bir c ...
Haccp :
Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları olarak tanımlanan, ...
Haccp Examination :
HACCP planı ve buna ilişkin sonuçlar dahil, HACCP sisteminin plan ...
Haccp Monitoring :
Bir Kritik Kontrol Noktasının kontrol altında olup olmadığının de ...
Haccp Plan :
İlgili ürünün üretim sürecinde gıda güvenliği açısından önemli ol ...
Haccp System :
HACCP planı veya planlarını yürütmek ve amaçlarını yerine getirme ...
Halal Food :
Dini bakımdan kullanılmasında, yenilip içilmesinde sakınca bulunm ...
Half Life :
Bir radyoaktif maddenin başlangıçta mevcut olan atom sayısının ya ...
Halophilic :
Tuz (sodyum klorür) konsantrasyonunu seven ve tuzlu ortamda geliş ...
Halophilic Bacteria :
Yüksek tuz konsantrasyonunda (%8-23) üreyebilen aerobik mikroorga ...
Halotolerant :
Yüksek tuz (sodyum klorür) konsantrasyonuna dayanıklı.
Hand Sifting :
Ekipmanın kısmen veya tamamen sökülüp kirden arındırılması.
Haploit :
Olgun bir üreme hücresinde bulunan kromozom takımı. Kromozom sayı ...
Hard Cheese :
Yağsız peynir kütlesindeki nem oranı en fazla % 57 olan peynir.
Harmful :
Kötülük eden, yararı dokunmayan, yıkım gücü olan, zarar veren.
Harmful Organism :
Doğrudan veya dolaylı olarak gıda maddesinde bulaşmaya yol açabil ...
Harmonized Commodity Description And Co117 Ding Systems :
Uluslararası ürün ticaretinde her bir ürünün tanımını ve ayrımını ...
Harsh Taste :
Tadı kekre olan.
hazard :
Gıda maddesinde olan ve oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolo ...
hazard analysis :
İnsan sağlığı açısından tehlike arz eden ve tehlikeye yol açan ko ...
Hazard Analysis And Critical Control Limits :
HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli ol ...
Hazelnut Milk Chocolate :
Bileşiminde en az % 10 oranında süt kurumaddesi içeren sütlü çiko ...
Head Space :
Sıvıların şişelere doldurulması esnasında üst kısmında doldurulma ...
Healt Mark :
Resmi kontrollerin mevzuata uygun olarak yürütüldüğünü gösteren i ...
Health :
Kişinin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyili ...
Health Cerficate :
Ürünün güvenliğini gösteren ve ihracatçı ülke ve/veya orijin ülke ...
Health Claim :
Herhangi bir gıda grubunun, gıdanın veya gıda bileşeninin sağlığı ...
Healthy Foods :
Sağlıklı bir yaşam için tüketimi teşvik edilen gıdalar. Sebzeler, ...
Heat :
Bir maddenin sıcaklığını yükselten, genişlemesini veya buharlaşma ...
Heat Conduction :
Isının birbirine değen nesneler aracılığıyla olan ısı transferi o ...
Heat Convection :
Bir gaz veya sıvının ısınarak hafifleyip yükselmesi ve başka bir ...
Heat Exchanger :
Farklı sıcaklıklara sahip iki akışkan arasında, birbiri içerisind ...
Heat Exhanger :
Farklı sıcaklıklara sahip türdeş veya farklı akışkan cinslerinin ...
Heat Radiation :
Elektromanyetik ışınım yoluyla olan ısı transferi.
Heat Regeneration :
Isının geri kazanımı. Su ve enerjiden tasarruf sağlamak amacıyla ...
Heat Transfer :
Isının, iletim ve ışınım gibi çeşitli yollarla bir ortamdan başka ...
Heavy Metal :
Yoğunluğu 4.0 kg/dm3’ten yüksek olan, vücut için esansiyel veya t ...
Hectoliter :
100 litre hacim.
Hedonic Scale :
Duyusal analizlerde kullanılan beğeni cetveli.
Helath Protection Zone :
Çevreye zararlı etkisi dikkate alınarak kombina 235 veya tesisin ...
Helicobacter :
İnsan ve çeşitli hayvan türlerinin sindirim sistemlerinde bulunan ...
Hepatitis A Virus :
Picornaviridae familyasında fekal oral yolla bulaşan enterik tek ...
Hepatitis B Virus :
Halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani “karaciğer ilt ...
Hepatitis C Virus :
İnsanlara, özellikle damar içi ilaç kullanımı, steril olmayan tıb ...
Hepatitis E Virus :
Picornaviridae familyasında fekal oral yolla bulaşan enterik tek ...
Heptane :
Formülü C7H16 ve kaynama noktası 95 0C olan bir solvent.
Herb :
Canlı bitkiler ile bunların derin dondurulmamış meyve ve sebzeler ...
Herb List :
Bitkilerin insan tüketimi açısından izin verilen (pozitif) ve izi ...
Herbivorous :
Ot yiyen, yeşillikle beslenen, geviş getiren hayvanlar herbivordu ...
Hermetic Seal Off :
Genellikle konservelerde kullanılan bir terim. Teneke kutulara do ...
Hermetically Sealed Package :
Kapatıldığında içeriğini ısıl işlem sırasında ve sonrasında mikro ...
Heterofermentative :
Belirli bir metabolizma sonucunda birden fazla ürün ortaya çıkarı ...
Heteroglycan :
Heteropolisakkarit. Farklı monosakkaritlerden oluşan polisakkarit ...
Heterosis :
Melezlerin atalarına göre kazandıkları üstünlük.
Hexane :
Formülü C6H14, kaynama noktası 69 0C olan bir solvent.
Hexokinase :
Fosfat grubunun adenozin trifosfattan hegzoslara transferini sağl ...
Hexosan :
Hidroliz edildiğinde tamamiyle selüloz, nişasta ve glikojen gibi ...
Hexose :
Genel formülü C6H12O6 olan bir monosakkarit sınıfı. Bu monosakkar ...
Hexuronic Acid :
Hegzos şekerlerinin altıncı karbon atomundaki grubun oksidasyonu ...
Hidroxy Metyl Furfural :
Özellikle bal ve pekmez gibi gıdaların ısıl işlem uygulanması son ...
High Density Lipoproteins :
Yüksek yoğunluklu lipoproteinler.
High Density Polyethylen :
Yüksek yoğunluklu (0.95-0.965) polietilen. Düşük yoğunlıklu PE’de ...
High Hygiene :
Ürünlerin ve bileşenlerinin işlenme, muamele görme, el sürme veya ...
High Performance Liquid Coromatagraph :
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi cihazı.
High Resolution Mass Spectrometry :
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi cihazı.
High Risk Area :
Patojenlerin yüksek oranda mevcut olduğu bir alan. Örneğin, taze ...
High Temperature - Short Time :
Yüksek sıcaklık–Kısa zaman şeklinde uygulanan ısıl işlem tekniği.
Histamin :
Histidin amino asidinin dekarboksilasyonu ile oluşan amin. Algler ...
Histidase :
Histidini amonyak, glutamik ve formik aside parçalayan enzim.
Histine :
Elzem amino asitlerden biri.
Histology :
Dokuları inceleyen bilim dalı.
Histone :
Çok miktarda arjinin ve histidin içeren, triptofan içermeyen, baz ...
Homeopathy :
Benzerlerinin benzerleri ile tedavisi.
Homeostasis :
Bir organizmanın içinde yaşadığı ortamla madde alış verişi yapara ...
Homogen :
Maddelerin birbirleriyle tek düze olarak iyice karışması ve her t ...
Homogeneous :
Birbirine benzeyen, tek düze, ebatları birbirine yakın olan.
Homogenization :
Süt içinde emülsiyon halde bulunan yağ globüllerinin daha küçük p ...
Homogenizer/Homogenisator :
Maddeleri birbirleriyle iyice karıştırmaya yarayan alet.
Homoglycan :
Tamamı aynı monosakkaritten oluşan polisakkaritler.
Homucysteine :
Metoninin metil grubunun transferi ile oluşan ürün.
Horizantal Food Codex :
Gıda katkı maddeleri, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taş ...
Hormone :
Canlı organizmanın belirli bir kısmında oluşturulan sonrada difüz ...
Horse Power Hp :
Sanayide 75 kilogrammetrelik iş yapan bir motorun gücü.
Hosmerim :
Genel olarak tuzsuz taze peynirden, irmik, un, nişasta, pirinç un ...
Host :
Asalağın erginini veya gelişim evrelerinden birini taşıyan canlı.
Human Immunodeficiency Viruses :
İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü. Örn, AİDS.
Humectant :
Gıda maddelerinin düşük rutubetli ortamdan etkilenip kurumasını ö ...
Humectants :
Gıdanın kurumasını önleyen, nem veren, nemli tutan katkı maddeler ...
Humid :
Nemi olan, rutubetli.
Humidification :
Nemlendirme işi.
Humidifier :
Nemlendirmeye yarayan madde.
Humidity :
Atmosferde mevcut olan mutlak su miktarı.
Humudification :
Bakınız: nemlendirme
Huslanka :
Koyun ve inek sütlerinin karışımı ile elde edilen süt kaynatılıp ...
Hybrid :
Herhangi bir karakter yönünden farklı iki arı dölün çaprazlanması ...