eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (17)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (17. Sayfa)
Herbivorous
:
Ot yiyen, yeşillikle beslenen, geviş getiren hayvanlar herbivordu
...
Hermetic Seal Off
:
Genellikle konservelerde kullanılan bir terim. Teneke kutulara do
...
Hermetically Sealed Package
:
Kapatıldığında içeriğini ısıl işlem sırasında ve sonrasında mikro
...
Heterofermentative
:
Belirli bir metabolizma sonucunda birden fazla ürün ortaya çıkarı
...
Heteroglycan
:
Heteropolisakkarit. Farklı monosakkaritlerden oluşan polisakkarit
...
Heterosis
:
Melezlerin atalarına göre kazandıkları üstünlük.
Hexane
:
Formülü C6H14, kaynama noktası 69 0C olan bir solvent.
Hexokinase
:
Fosfat grubunun adenozin trifosfattan hegzoslara transferini sağl
...
Hexosan
:
Hidroliz edildiğinde tamamiyle selüloz, nişasta ve glikojen gibi
...
Hexose
:
Genel formülü C6H12O6 olan bir monosakkarit sınıfı. Bu monosakkar
...
Hexuronic Acid
:
Hegzos şekerlerinin altıncı karbon atomundaki grubun oksidasyonu
...
Hidroxy Metyl Furfural
:
Özellikle bal ve pekmez gibi gıdaların ısıl işlem uygulanması son
...
High Density Lipoproteins
:
Yüksek yoğunluklu lipoproteinler.
High Density Polyethylen
:
Yüksek yoğunluklu (0.95-0.965) polietilen. Düşük yoğunlıklu PE’de
...
High Hygiene
:
Ürünlerin ve bileşenlerinin işlenme, muamele görme, el sürme veya
...
High Performance Liquid Coromatagraph
:
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi cihazı.
High Resolution Mass Spectrometry
:
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi cihazı.
High Risk Area
:
Patojenlerin yüksek oranda mevcut olduğu bir alan. Örneğin, taze
...
High Temperature - Short Time
:
Yüksek sıcaklık–Kısa zaman şeklinde uygulanan ısıl işlem tekniği.
Histamin
:
Histidin amino asidinin dekarboksilasyonu ile oluşan amin. Algler
...
Histidase
:
Histidini amonyak, glutamik ve formik aside parçalayan enzim.
Histine
:
Elzem amino asitlerden biri.
Histology
:
Dokuları inceleyen bilim dalı.
Histone
:
Çok miktarda arjinin ve histidin içeren, triptofan içermeyen, baz
...
Homeopathy
:
Benzerlerinin benzerleri ile tedavisi.
Homeostasis
:
Bir organizmanın içinde yaşadığı ortamla madde alış verişi yapara
...
Homogen
:
Maddelerin birbirleriyle tek düze olarak iyice karışması ve her t
...
Homogeneous
:
Birbirine benzeyen, tek düze, ebatları birbirine yakın olan.
Homogenization
:
Süt içinde emülsiyon halde bulunan yağ globüllerinin daha küçük p
...
Homogenizer/Homogenisator
:
Maddeleri birbirleriyle iyice karıştırmaya yarayan alet.
Homoglycan
:
Tamamı aynı monosakkaritten oluşan polisakkaritler.
Homucysteine
:
Metoninin metil grubunun transferi ile oluşan ürün.
Horizantal Food Codex
:
Gıda katkı maddeleri, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taş
...
Hormone
:
Canlı organizmanın belirli bir kısmında oluşturulan sonrada difüz
...
Horse Power Hp
:
Sanayide 75 kilogrammetrelik iş yapan bir motorun gücü.
Hosmerim
:
Genel olarak tuzsuz taze peynirden, irmik, un, nişasta, pirinç un
...
Host
:
Asalağın erginini veya gelişim evrelerinden birini taşıyan canlı.
Human Immunodeficiency Viruses
:
İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü. Örn, AİDS.
Humectant
:
Gıda maddelerinin düşük rutubetli ortamdan etkilenip kurumasını ö
...
Humectants
:
Gıdanın kurumasını önleyen, nem veren, nemli tutan katkı maddeler
...
Humid
:
Nemi olan, rutubetli.
Humidification
:
Nemlendirme işi.
Humidifier
:
Nemlendirmeye yarayan madde.
Humidity
:
Atmosferde mevcut olan mutlak su miktarı.
Humudification
:
Bakınız: nemlendirme
Huslanka
:
Koyun ve inek sütlerinin karışımı ile elde edilen süt kaynatılıp
...
Hybrid
:
Herhangi bir karakter yönünden farklı iki arı dölün çaprazlanması
...
Hybride
:
Melez, değişik iki tür veya soydan üremiş. Melezleme sonucu elde
...
Hybridization
:
Melezleme. Birbirini bütünleyen iki DNA zincirinin biraraya geler
...
Hydrase
:
Bir bileşiğin yapısına onu hidrolize etmeksizin su grişini ya da
...
Hydraulic
:
Su veya başka bir sıvı basıncıyla işleyen makine. 2. Suların akış
...
Hydric
:
Hidrojenle ilgili.
Hydrocarbon
:
Sadece hidrojen ve karbondan oluşan bileşik.
Hydrochloric Acid
:
Simgesi HCl olan, hidrojen ve klordan oluşan kuvvetli bir asit.
Hydrocolloid
:
Hidrofobik ve hidrofilik alanlara sahip yüksek moleküler ağırlıkt
...
Hydrogen
:
Tüm elementler arasında en düşük atom ağırlığına (1) sahip olan v
...
Hydrogen Bond
:
Flor, azot ve oksijen gibi diğer atomlara bağlı hidrojen atomları
...
Hydrogen Bulge
:
Korozyon sonucu oluşan hidrojen hazının kutu içinde birikmesiyle
...
Hydrogen Peroxide
:
Simgesi H2O2 olan, ağartıcı ve antiseptik olarak kullanılan bir b
...
Hydrogenation
:
Hidrojenlendirme. Sıvı yağların katılaştırılıp margarin yapılması
...
Hydrolase
:
Bu enzimler C-O, C-N ve C-C gibi kovalent bağları olan bileşikler
...
Hydrolitic
:
Hidroliz etme özelliği olan.
hydrolysis
:
Hidroliz etme özelliği olan. Bir maddenin su ile reaksiyona girip
...
Hydrometer
:
Bk. Su ölçer.
Hydroperoxide
:
Bir yağlı asidin oksidasyon ürünüdür.
Hydrophile
:
1. Su seven. 2. Nemli yerlerde yaşayan. 3. Bir bileşiğin suya eği
...
hydrophilic
:
Suya çekimi olan ve onu suda çözünür hale getiren madde.
Hydrophobe
:
Bir bileşiğin, suyla yeterince reaksiyona girmeyen, suda az çözün
...
hydrophobic
:
Moleküler yapısı nedeniyle su için çekimi az olan (veya hiç olmay
...
hydrostatic pressure
:
Bir sıvının kendini çevreleyen duvara (çepere) yaptığı basınç.
Hydroxide
:
Bir maddenin üzerine suyun etkisiyle, bir hidroksil grubu ile bir
...
Hydroxyl
:
Birleştiği zaman hidroksit yapan atom grubu (OH-).
Hydroxymetylfurfural
:
Özellikle ısıl işlemlerin uygulanması ile muhafaza edilen ve koyu
...
Hydroxyproline
:
Yapısında hidroksil grubu bulunan prolin molekülü.
Hydroxyprolinemia
:
Hidroksiprolin oksidaz enzimi yokluğunda görülen metabolik bozukl
...
Hygenic Equipment Class I
:
Yerinde ve sökülmeden temizlenebilen ekipman.
Hygenic Equipment Class Ii
:
Söküldükten sonra temizlenebilen ve tekrar montaj edildikten sonr
...
Hygien Rules
:
Gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar tüm aşamalarda alı
...
hygiene
:
Bir gıda güvenilirliği tehlikesinin kontrol altına alınması ve gı
...
Hygiene Areas
:
Düşük, orta ve yüksek şeklinde ayrılan alanlar, (bkz. Bölgelendir
...
Hygrometer
:
Havanın nem derecesini ölçmeye yarayan alet.
Hygroscopic
:
Havadaki nemi emme özelliği olan.
Hyper-
:
Fazlalık, çokluk, yükseklik anlamı veren ön ek.
Hyphe
:
Flamentli mikrofunguslarda (küflerde) hücrelerin arka arkaya yer
...
Hypoallergenic Food
:
Yeni doğanlara özel, alerji olmamalarını sağlamaya yönelik gıdala
...
Hyroxylysine
:
Yapısında hidroksil grubu bulunan lisin molekülü.
Ice Cream
:
1. Dondurma karışımının pastörizasyon sonrası, tekniğine uygun ol
...
Ice Cream Flavouring Stuffs
:
Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler, meyve, m
...
Ice Cream Mix
:
İçerisinde tat ve çeşidine göre, süt ve/veya süt ürünlerini, içme
...
Ice Cream Seller
:
Dondurma yapma ve satma işi.
Ice Milk
:
% 10’dan daha az süt yağı içeren ve dondurma gibi tatlı, donmuş b
...
Ice Mix
:
İçme suyu, şeker ve gerektiğinde izin verilen katkı maddeleri, ka
...
Identification
:
Mikroorganizma veya izolatların cins adlarının belirlenmesi. Tanı
...
Identification Mark
:
Hayvansal gıdaların etiketi üzerinde okunaklı, silinmez, anlaşılı
...
Identity Control
:
Ürünün sevkiyatına ilişkin sertifikaların veya diğer belgelerin ü
...
Idiopathic
:
Nedeni bilinmeyen.
Imide
:
Asit anhidritde O yerine -NH grubunun geçmesiyle oluşan bileşik,
...