eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (17)

# A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (17. Sayfa)

Herbivorous :
Ot yiyen, yeşillikle beslenen, geviş getiren hayvanlar herbivordu ...
Hermetic Seal Off :
Genellikle konservelerde kullanılan bir terim. Teneke kutulara do ...
Hermetically Sealed Package :
Kapatıldığında içeriğini ısıl işlem sırasında ve sonrasında mikro ...
Heterofermentative :
Belirli bir metabolizma sonucunda birden fazla ürün ortaya çıkarı ...
Heteroglycan :
Heteropolisakkarit. Farklı monosakkaritlerden oluşan polisakkarit ...
Heterosis :
Melezlerin atalarına göre kazandıkları üstünlük.
Hexane :
Formülü C6H14, kaynama noktası 69 0C olan bir solvent.
Hexokinase :
Fosfat grubunun adenozin trifosfattan hegzoslara transferini sağl ...
Hexosan :
Hidroliz edildiğinde tamamiyle selüloz, nişasta ve glikojen gibi ...
Hexose :
Genel formülü C6H12O6 olan bir monosakkarit sınıfı. Bu monosakkar ...
Hexuronic Acid :
Hegzos şekerlerinin altıncı karbon atomundaki grubun oksidasyonu ...
Hidroxy Metyl Furfural :
Özellikle bal ve pekmez gibi gıdaların ısıl işlem uygulanması son ...
High Density Lipoproteins :
Yüksek yoğunluklu lipoproteinler.
High Density Polyethylen :
Yüksek yoğunluklu (0.95-0.965) polietilen. Düşük yoğunlıklu PE’de ...
High Hygiene :
Ürünlerin ve bileşenlerinin işlenme, muamele görme, el sürme veya ...
High Performance Liquid Coromatagraph :
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi cihazı.
High Resolution Mass Spectrometry :
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi cihazı.
High Risk Area :
Patojenlerin yüksek oranda mevcut olduğu bir alan. Örneğin, taze ...
High Temperature - Short Time :
Yüksek sıcaklık–Kısa zaman şeklinde uygulanan ısıl işlem tekniği.
Histamin :
Histidin amino asidinin dekarboksilasyonu ile oluşan amin. Algler ...
Histidase :
Histidini amonyak, glutamik ve formik aside parçalayan enzim.
Histine :
Elzem amino asitlerden biri.
Histology :
Dokuları inceleyen bilim dalı.
Histone :
Çok miktarda arjinin ve histidin içeren, triptofan içermeyen, baz ...
Homeopathy :
Benzerlerinin benzerleri ile tedavisi.
Homeostasis :
Bir organizmanın içinde yaşadığı ortamla madde alış verişi yapara ...
Homogen :
Maddelerin birbirleriyle tek düze olarak iyice karışması ve her t ...
Homogeneous :
Birbirine benzeyen, tek düze, ebatları birbirine yakın olan.
Homogenization :
Süt içinde emülsiyon halde bulunan yağ globüllerinin daha küçük p ...
Homogenizer/Homogenisator :
Maddeleri birbirleriyle iyice karıştırmaya yarayan alet.
Homoglycan :
Tamamı aynı monosakkaritten oluşan polisakkaritler.
Homucysteine :
Metoninin metil grubunun transferi ile oluşan ürün.
Horizantal Food Codex :
Gıda katkı maddeleri, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taş ...
Hormone :
Canlı organizmanın belirli bir kısmında oluşturulan sonrada difüz ...
Horse Power Hp :
Sanayide 75 kilogrammetrelik iş yapan bir motorun gücü.
Hosmerim :
Genel olarak tuzsuz taze peynirden, irmik, un, nişasta, pirinç un ...
Host :
Asalağın erginini veya gelişim evrelerinden birini taşıyan canlı.
Human Immunodeficiency Viruses :
İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü. Örn, AİDS.
Humectant :
Gıda maddelerinin düşük rutubetli ortamdan etkilenip kurumasını ö ...
Humectants :
Gıdanın kurumasını önleyen, nem veren, nemli tutan katkı maddeler ...
Humid :
Nemi olan, rutubetli.
Humidification :
Nemlendirme işi.
Humidifier :
Nemlendirmeye yarayan madde.
Humidity :
Atmosferde mevcut olan mutlak su miktarı.
Humudification :
Bakınız: nemlendirme
Huslanka :
Koyun ve inek sütlerinin karışımı ile elde edilen süt kaynatılıp ...
Hybrid :
Herhangi bir karakter yönünden farklı iki arı dölün çaprazlanması ...
Hybride :
Melez, değişik iki tür veya soydan üremiş. Melezleme sonucu elde ...
Hybridization :
Melezleme. Birbirini bütünleyen iki DNA zincirinin biraraya geler ...
Hydrase :
Bir bileşiğin yapısına onu hidrolize etmeksizin su grişini ya da ...
Hydraulic :
Su veya başka bir sıvı basıncıyla işleyen makine. 2. Suların akış ...
Hydric :
Hidrojenle ilgili.
Hydrocarbon :
Sadece hidrojen ve karbondan oluşan bileşik.
Hydrochloric Acid :
Simgesi HCl olan, hidrojen ve klordan oluşan kuvvetli bir asit.
Hydrocolloid :
Hidrofobik ve hidrofilik alanlara sahip yüksek moleküler ağırlıkt ...
Hydrogen :
Tüm elementler arasında en düşük atom ağırlığına (1) sahip olan v ...
Hydrogen Bond :
Flor, azot ve oksijen gibi diğer atomlara bağlı hidrojen atomları ...
Hydrogen Bulge :
Korozyon sonucu oluşan hidrojen hazının kutu içinde birikmesiyle ...
Hydrogen Peroxide :
Simgesi H2O2 olan, ağartıcı ve antiseptik olarak kullanılan bir b ...
Hydrogenation :
Hidrojenlendirme. Sıvı yağların katılaştırılıp margarin yapılması ...
Hydrolase :
Bu enzimler C-O, C-N ve C-C gibi kovalent bağları olan bileşikler ...
Hydrolitic :
Hidroliz etme özelliği olan.
hydrolysis :
Hidroliz etme özelliği olan. Bir maddenin su ile reaksiyona girip ...
Hydrometer :
Bk. Su ölçer.
Hydroperoxide :
Bir yağlı asidin oksidasyon ürünüdür.
Hydrophile :
1. Su seven. 2. Nemli yerlerde yaşayan. 3. Bir bileşiğin suya eği ...
hydrophilic :
Suya çekimi olan ve onu suda çözünür hale getiren madde.
Hydrophobe :
Bir bileşiğin, suyla yeterince reaksiyona girmeyen, suda az çözün ...
hydrophobic :
Moleküler yapısı nedeniyle su için çekimi az olan (veya hiç olmay ...
hydrostatic pressure :
Bir sıvının kendini çevreleyen duvara (çepere) yaptığı basınç.
Hydroxide :
Bir maddenin üzerine suyun etkisiyle, bir hidroksil grubu ile bir ...
Hydroxyl :
Birleştiği zaman hidroksit yapan atom grubu (OH-).
Hydroxymetylfurfural :
Özellikle ısıl işlemlerin uygulanması ile muhafaza edilen ve koyu ...
Hydroxyproline :
Yapısında hidroksil grubu bulunan prolin molekülü.
Hydroxyprolinemia :
Hidroksiprolin oksidaz enzimi yokluğunda görülen metabolik bozukl ...
Hygenic Equipment Class I :
Yerinde ve sökülmeden temizlenebilen ekipman.
Hygenic Equipment Class Ii :
Söküldükten sonra temizlenebilen ve tekrar montaj edildikten sonr ...
Hygien Rules :
Gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar tüm aşamalarda alı ...
hygiene :
Bir gıda güvenilirliği tehlikesinin kontrol altına alınması ve gı ...
Hygiene Areas :
Düşük, orta ve yüksek şeklinde ayrılan alanlar, (bkz. Bölgelendir ...
Hygrometer :
Havanın nem derecesini ölçmeye yarayan alet.
Hygroscopic :
Havadaki nemi emme özelliği olan.
Hyper- :
Fazlalık, çokluk, yükseklik anlamı veren ön ek.
Hyphe :
Flamentli mikrofunguslarda (küflerde) hücrelerin arka arkaya yer ...
Hypoallergenic Food :
Yeni doğanlara özel, alerji olmamalarını sağlamaya yönelik gıdala ...
Hyroxylysine :
Yapısında hidroksil grubu bulunan lisin molekülü.
Ice Cream :
1. Dondurma karışımının pastörizasyon sonrası, tekniğine uygun ol ...
Ice Cream Flavouring Stuffs :
Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler, meyve, m ...
Ice Cream Mix :
İçerisinde tat ve çeşidine göre, süt ve/veya süt ürünlerini, içme ...
Ice Cream Seller :
Dondurma yapma ve satma işi.
Ice Milk :
% 10’dan daha az süt yağı içeren ve dondurma gibi tatlı, donmuş b ...
Ice Mix :
İçme suyu, şeker ve gerektiğinde izin verilen katkı maddeleri, ka ...
Identification :
Mikroorganizma veya izolatların cins adlarının belirlenmesi. Tanı ...
Identification Mark :
Hayvansal gıdaların etiketi üzerinde okunaklı, silinmez, anlaşılı ...
Identity Control :
Ürünün sevkiyatına ilişkin sertifikaların veya diğer belgelerin ü ...
Idiopathic :
Nedeni bilinmeyen.
Imide :
Asit anhidritde O yerine -NH grubunun geçmesiyle oluşan bileşik, ...