eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (C - 2)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (C - 2. Sayfa)
Chemistry
:
Maddelerin temel yapılarını, birleşimlerini, dönüşümlerini, çözüm
...
Chemoheterotroph
:
Organik maddeleri enerji ve karbon kaynağı olarak kullanan organi
...
Chemolytotroph
:
Kimyasal bileşikleri enerji, inorganik maddeleri elektron kaynağı
...
Chemoorganotroph
:
Kimyasal bileşikleri enerji, organik maddeleri elektron kaynağı o
...
Chemoototroph
:
Karbon dioksiti esas karbon kaynağı olarak kullanarak inorganik b
...
Chemosynthesis
:
Bazı bakterilerin, güneş ışınları olmadan, inorganik maddeleri ok
...
Chemosyntheyc Microorganisms
:
Yüksek bitkilerde metabolizma sonucu meydana gelen son ürünü kull
...
Chemotaxis
:
Bir kimyasal maddeye doğru (pozitif kemotaksi) veya bir kimyasal
...
Chemotroph
:
Kimyasal maddeleri enerji kaynağı olarak kullanan organizma.
Chimney, Shaft
:
Dumanı ocaktan çekip dış ortama vermeye yarayan hava deliği.
Chloride
:
Simgesi Cl olan, asit-baz dengesinin sağlanmasında tampon görevi
...
Chloroform
:
Renksiz, hoş kokulu, suda çözünmeyen, genelde çözücü olarak kulla
...
Chlorophyl
:
Işığa duyarlı bir tetrapirol halkası ile merkezde magnezyum atomu
...
Chocolate
:
Kakao ürünleri ile şeker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde süt y
...
Chocolate With Cream
:
Bileşiminde en az % 5.5 süt yağı içeren sütlü çikolata.
Cholecalciferol
:
Vitamin D3. Vitamin D’nin hayvan hücrelerinde bulunan formu.
Cholecystokinin
:
İnce bağırsaktan salgılanan ve karaciğeri uyaran hormon.
Cholera
:
Vibrio cholera mikrobunun neden olduğu bulaşıcı hastalık. Kolera
...
Cholesterol
:
Vücudun bütün dokularında özellikle beyin, sinir, adrenal korteks
...
Choline
:
Bir B grubu vitamini. Bu vitamin, bütün hayvan ve bitki dokuların
...
Chromatography
:
Gaz veya sıvı haldeki hareketli fazda bulunan bileşenlerin, sıvı
...
Chromium
:
Kanda ve birçok dokuda çok küçük miktarlarda bulunan bir iz eleme
...
chromosome
:
Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerlerinde genleri taşıyan DNA v
...
Chronic Toxicity
:
Akut toksisiteye yol açmayacak düşük dozların uzun süre 169 veril
...
Churn
:
Çeşitli biçimlerde olan ve yağını çıkarmak amacıyla içinde, süt,
...
Cilbir
:
Suda haşlanmış yumurta üzerine yoğurt, sarımsak ve kızgın yağ dök
...
Citreoviridin
:
Gıdalarda görülen küf metaboliti.
Citric Acid
:
Başta limon olmak üzere turunçgillerde bulunan organik asit. Gıda
...
Citrinin
:
Penicilium citrinum ve bazı Aspergillus türü mantarlar tarafından
...
Citrulline
:
İlk kez karpuzdan izole edilen amino asit.
Civil Cheese
:
Erzurum yöresinde yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde o
...
Clarification
:
Sütte bulunan ve kaba temizlemeyle uzaklaştırılamayan somatik hüc
...
Clarificator
:
Klarifikasyon işlemini yapan alet (seperatör).
Clarifying
:
Yüzeylere yapışmış leke ve kirlerin giderilmesi, çözelti veya ası
...
class
:
İlgili takımlardan oluşan biyolojik grup. Sınıfı oluşturan kelime
...
Classical Sterilisation
:
Sütün 110-120°C’de 20-40 dakikalık ısıtma ile atmosfer basıncının
...
Clean
:
Kirli, lekeli, bulaşık, kusurlu olmayan, henüz kullanılmamış olan
...
Clean Room
:
Hava kaynaklı partikül konsantrasyonunun kontrol edildiği oda. Te
...
Cleanability
:
Ekipmanın toprak ve kirlerden kolayca arındırılmaya olan uygunluğ
...
Cleaning In Place
:
Bir gıda üretim bandının veya kapalı devredeki tek bir ekipmanın
...
Cleaning In Place Cip
:
Sökülmeksizin kolayca temizlenmeye uygunluk. Bkz. CIP.
Cleaning Out Of Place
:
Yerleşim dışında temizlik. Parçalara ayrılmış ekipmanın elle temi
...
climate
:
Kısa süreli günlük hava durumlarının çok uzun zaman içerisindeki
...
Cling Film
:
Mutfaklarda, yiyecekleri sararak korumak için kullanılan rulo şek
...
Clon
:
Genetik olarak birbirinin aynı olan canlılar.
Cloramphenicol
:
Streptomyces venezualae tarafından üretilen ve bakterilerde prote
...
Clostridium Botulinum
:
Gıdalarda, botulin denilen zehirli bir toksin üreten anaerobik pa
...
Clostridium Perfringens
:
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, anae
...
Clostridium Tetani
:
Tetanos etmeni bakteri.
Clostridium Tetoni
:
Ozonla okside edilebilen organizma.
Clostrum Based Products
:
Kolostrumun işlenmesinden elde edilen ürünler ile bu ürünlerin da
...
Coa
:
Ko enzim A.
Coagulase
:
Patojen stafilokoklar tarafından salgılanan ve kanda fibrinojende
...
Coagulate
:
Pıhtılaşma; pişerek donma, katılaşma.
Coagulation
:
Sıvı durumdan katı duruma geçme aşaması.
Coagulum
:
Bakınız: pıhtı
Coalescence
:
Bütün duruma getirme işi.
Coarse Brine Salt
:
Doğrudan son tüketiciye sunulan, özellikle evlerde konserve, turş
...
Cobalamin
:
Yapısında kobalt bulunan bir B grubu vitamini. B12 vitamini.
Cobalt
:
Elzem iz elementlerden biri.
Cocarboxylase
:
TPP Tiamin Pirofosfat için kısaltma. B1 vitamini (Tiamin) tarafın
...
Coccobacillus
:
Morfolojik olarak yuvarlak (kok) ile çubuk (basil) arasında yer a
...
Coccoid
:
Yuvarlak, kok şeklinde.
Coccus
:
Küresel, yuvarlak biçimde ya da sferik (beyzi) bakteri hücresi.
Coch Bacilli
:
Tüberküloz basiline, bulanın adına izafeten verilen ad.
Codex Alimentarius
:
“Codex Alimentarius” latince bir terim olup, ‘Gıda Kodu’ veya ‘st
...
Codex Alimentarius Commission
:
1962 yılında düzenlenen ortak bir FAO/WHO ortak gıda standardı pr
...
Codex Alimetarius Commission
:
Birleşmiş Milletler kapsamında Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 50 ve D
...
Codex Committee On Contaminants
:
Dünya Gıda Kodeks Komisyonu altında görev yapan ve bulaşanları ça
...
Codex Committee On Contaminants In Foods
:
Bakınız: Kontaminantlar Kodeks Komitesi
Codex Committee On Edible Ices
:
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında yenilebilir buzla
...
Codex Committee On Fats And Oils
:
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında katı ve sıvı yağl
...
Codex Committee On Food Additives
:
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında gıda katkı maddel
...
Codex Committee On Food Additives & Contaminants
:
Gıda Kodeks Alimentarius Komisyonu altında görev yapan ancak 2007
...
Codex Committee On Milk And Milk Products
:
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında süt ve süt ürünle
...
Coefficient Of Friction
:
Plastik filmlerin ve laminatların “kayganlık” ölçüsü olan sürtünm
...
Coenocytic Hyphae
:
Septa bulunmadığı için tek çekirdekli hücre benzeri birimlere böl
...
Coenzyme
:
Bir enzimin aktivitesi için gerekli olan, grup transferinde oksid
...
Cofocus Laser Scanning Miroscopy
:
Tuzlu beyaz peynirin yapısı hakkındaki çalışmayı ortak odaklı laz
...
cohesion
:
Aynı cins moleküller arasındaki çekim kuvveti.
Col Plasmide
:
Escherichia coli gibi bazı bakterilerde bulunan ve kolisini kodla
...
Cold Chain
:
Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüket
...
Cold Storage
:
Gıda maddelerinin donma noktasının üzerindeki sıcaklık dereceleri
...
Cold Storage House
:
Gıda maddelerinin soğutulduğu ve/veya dondurulduğu ve soğutulmuş
...
Coli Bacillus
:
Toprakta, insan ve hayvan bağırsaklarında, kimi vakit sularda, sü
...
Coliform Bacteria
:
Gram negatif, spor oluşturmayan, laktozdan 35-37 0C’da 48 saat iç
...
Coliform Enterotoxemia
:
E. coli’nin uygun serotipiyle meydana gelen bağırsak yangısını ta
...
Coliphage
:
E. coli bakterisine saldıran bir bakteriyofaj.