eng

Çikolata nedir? Chocolate ne demek?

çikolata

İngilizce: Chocolate

Kakao ürünleri ile şeker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere diğer gıda bileşenleri ile süt ve/veya süt ürünleri ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde izin verilen katkı ve/veya aroma maddelerinin ilavesi ile tekniğine uygun şekilde hazırlanan ürün.

İçilebilir çikolata: En az % 25 kakao tozu içinde kurumaddede en az % 20 kakao yağı içeren, kakao tozu ve şeker karışımı.

Yağı azaltılmış içilebilir çikolata: En az % 25 kakao tozu içinde kurumaddede en fazla %20 kakao yağı içeren, kakao tozu ve şeker karışımı.

Kuvertur bitter çikolata: Bileşiminde en az %31 kakao yağı ve en az % 2.5 yağsız kakao kurumaddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kurumaddesi içeren çikolata.

Kuvertür sütlü çikolata: Bileşiminde en az % 2.5 yağsız kakao kurumaddesi olacak şekilde en az % 25 toplam kakao kurumaddesi içeren, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı en az %31 olan çikolata.

Kremalı çikolata: Bileşiminde en az %5.5 süt yağı içeren sütlü çikolata.

Sütlü çikolata: Bileşiminde en az % 2,5 yağsız kakao kurumaddesi olacak şekilde en az % 25 toplam kakao kurumaddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kurumaddesi ve en az % 3.5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolata.

Bol sütlü çikolata: Bileşiminde en az % 20 toplam kakao kurumaddesi, en az %2.5 yağsız kakao kurumaddesi, az %20 süt kurumaddesi, en az %5 süt yağı içeren, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı en az %25 olan çikolata.

Yağsız sütlü çikolata: Bileşiminde en fazla %1 süt yağı içeren sütlü çikolata.

Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kurumaddesi içeren ve en az %3.5’i süt yağı olan çikolata.

Süt Terimleri Sözlüğü