İngilizce: Acrylamide
Gıdaların kızartma, fırınlama veya kavurma gibi yüksek sıcaklıklarda pişirilmesiyle oluşan kimyasal bir madde. Genellikle karbonhidrat yönünden zengin olan gıdalarda fırında pişirme (kek, ekmek, bisküvi, gevrekler, börek, çörek, kahve, pasta) esnasında oluşan kahverengileşme, bol yağda kızartılan (ızgara sebzeler, cips, patates kızartması) ve gereğinden fazla pişirilen gıdalarda oluşan madde. En yüksek akrilamid düzeyleri, patates, tahıl, hububat ürünlerinde ve kavrulmuş kahvede bulunmaktadır. Akrilamid gıda sanayiinde ve evde yemek hazırlarken oluşabilir. Vücuda alınan Akrilamid, mukoza zarını tahriş eder, terleme, idrarı tutamama, mide bulantısı, kas ağrısı, konuşma bozukluğu, hissizlik, parestezi, bacak ve ellerde kuvvetsizlik oluşmasına yol açar.