eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (H - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (H - 1. Sayfa)
habitat
:
Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve üreyebildiği yer. Bir c
...
HACCP
:
Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları olarak tanımlanan,
...
Haccp İzleme
:
Bir Kritik Kontrol Noktasının kontrol altında olup olmadığının de
...
Haccp Planı
:
İlgili ürünün üretim sürecinde gıda güvenliği açısından önemli ol
...
Haccp Sistemi
:
HACCP planı veya planlarını yürütmek ve amaçlarını yerine getirme
...
Haccp Tetkiki
:
HACCP planı ve buna ilişkin sonuçlar dahil, HACCP sisteminin plan
...
hacim
:
Bir cismin uzayda kapladığı boşluk.
Hacim Arttırıcılar
:
Gıdaların faydalanılabilir enerji değerini arttırmadan, gıdaların
...
Halofil Mikroorganizma
:
Yüksek tuz konsantrasyonunda (%8-23) üreyebilen aerobik mikroorga
...
halofilik
:
Tuz (sodyum klorür) konsantrasyonunu seven ve tuzlu ortamda geliş
...
halotolerant
:
Yüksek tuz (sodyum klorür) konsantrasyonuna dayanıklı.
Ham
:
İşlenmemiş. Taze.
ham madde
:
1. Süt ürünleri üretiminde kullanılan toplam süt proteini/kazein
...
haploit
:
Olgun bir üreme hücresinde bulunan kromozom takımı. Kromozom sayı
...
Hassas
:
Çabuk etkilenen.
Hassas Terazi
:
% 0.05g hassasiyetli mekanik basit bir terazi. Alımlarda ve labor
...
Hastalık
:
Marazi bir etmen nedeniyle organizmada bir takım değişikliklerin
...
Hastalık Oluşturma Yeteneği/Derecesi
:
Mikropların hastalık yapma yeteneği.
Hastalık Yapıcı
:
Hastalık yapma yeteneği olan mikroplar.
Haşere
:
Ürünlere şeklen ve hacmen zarar vererek kalitelerini bozan böcek
...
Haşlama Peynir Üretimi
:
Telemenin en az 72 oC’lik tuzlu veya tuzsuz sıcak su içerisinde y
...
hata
:
Bakınız: kusur
Hata İşlevi/ Fonksiyonu
:
Yanlışlık yapmak.
hava
:
Hava yuvarını oluşturan, bütün canlıların solunumuna yarayan, ren
...
Hava Filtresi
:
Dışarıdan gelen havayı temizleyen süzgeç.
hava geçirmez
:
Hava geçirmeyen madde.
Hava İle Soğutma
:
Soğutma işleminin hava ile yapılması.
Hava Kaçağı
:
Herhangi bir şekilde kapalı bir ortamdan havanın kaçma durumu.
Hava Kaynaklı
:
Kaynağı veya kökeni hava olan.
Hava Pompası
:
Havayı bir yerden bir yere göndermeye yarayan alet.
Hava Sıkıştırıcı
:
Havayı sıkıştırmaya yarayan alet.
Hava Soğutma
:
Hava ile soğutma durumu.
Havalandırma
:
Herhangi bir şeyi açık havada bırakma.
Hayvan
:
Suda yaşayan hayvanlar, sürüngenler ve amfibik hayvanlar da dâhil
...
Hayvan Grubu
:
Aynı türde, aynı yaşta, aynı işletmede, aynı zamanda ve aynı şart
...
Hayvan Maddeleri
:
Et, süt, yumurta, havyar, bal, deri, yün, yapağı, tiftik, bağırsa
...
Hayvan Sağlık Sertifikası
:
Ürünün güvenilirliğini gösteren ve hayvansal ürünlerde, üründe ku
...
Hayvan Sahibi
:
Hayvanların mülkiyet hakkını üzerinde bulunduran gerçek veya tüze
...
Hayvansal Birincil Ürün
:
Hayvanlardan doğrudan elde edilen et, süt, yumurta, tereyağı, bal
...
Hayvansal Kökenli Gıdalar
:
Gıda değeri olan hayvanlardan elde edilen et, süt, yumurta, terey
...
Hayvansal Ürün
:
İnsan tüketimine sunulan hayvansal gıda, hayvansal yan ürün ve ür
...
hayvansal yağ
:
Domuz yağı ve süt yağı haricinde, balık dahil olmak üzere hayvans
...
Hayvansal Yan Ürün
:
Yetiştiricilikte kullanılmayacak olan sperma, ovum, embriyo dâhil
...
Hazır
:
Tüketime kolay, hızlı ve çabuk hazırlanabilen.
Hazır Ambalajlı Mamul
:
İçerisinde belirli miktarlarda ürün bulunan, dolum işletmesinden
...
Hazır Gıdalar
:
Üretici talimatlarına göre kullanıldıklarında günlük toplam diyet
...
HDL
:
Yüksek yoğunluklu lipoproteinler.
Hdpeyüksek Yoğunluklu Polietilen
:
Yüksek yoğunluklu (0.95-0.965) polietilen. Düşük yoğunlıklu PE’de
...
Hedef Doku/Organ
:
Farmakolojik aktif maddenin veya belirleyici kalıntının aranacağı
...
Hedonik Skala
:
Duyusal analizlerde kullanılan beğeni cetveli.
Hegzokinaz
:
Fosfat grubunun adenozin trifosfattan hegzoslara transferini sağl
...
Hegzos
:
Genel formülü C6H12O6 olan bir monosakkarit sınıfı. Bu monosakkar
...
Hegzozan
:
Hidroliz edildiğinde tamamiyle selüloz, nişasta ve glikojen gibi
...
Hegzuronik Asit
:
Hegzos şekerlerinin altıncı karbon atomundaki grubun oksidasyonu
...
heksan
:
Formülü C6H14, kaynama noktası 69 0C olan bir solvent.
Hektolitre
:
100 litre hacim.
Helal Gıda
:
Dini bakımdan kullanılmasında, yenilip içilmesinde sakınca bulunm
...
Helicobakter
:
İnsan ve çeşitli hayvan türlerinin sindirim sistemlerinde bulunan
...
Hepatit A Virüsü
:
Picornaviridae familyasında fekal oral yolla bulaşan enterik tek
...
hepatit B virüsü
:
Halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani “karaciğer ilt
...
Hepatit C Virüsü
:
İnsanlara, özellikle damar içi ilaç kullanımı, steril olmayan tıb
...
Hepatit E Virüsü
:
Picornaviridae familyasında fekal oral yolla bulaşan enterik tek
...
heptan
:
Formülü C7H16 ve kaynama noktası 95 0C olan bir solvent.
herbivor
:
Ot yiyen, yeşillikle beslenen, geviş getiren hayvanlar herbivordu
...
Hermetik Dolum/Kapama
:
Genellikle konservelerde kullanılan bir terim. Teneke kutulara do
...
Hermetik Olarak Kapatılmış Ambalaj
:
Kapatıldığında içeriğini ısıl işlem sırasında ve sonrasında mikro
...
Heterofermentatif
:
Belirli bir metabolizma sonucunda birden fazla ürün ortaya çıkarı
...
heteroglikan
:
Heteropolisakkarit. Farklı monosakkaritlerden oluşan polisakkarit
...
Heterosis
:
Melezlerin atalarına göre kazandıkları üstünlük.
HIV
:
İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü. Örn, AİDS.
Hızlı Dondurulmuş Gıda
:
Ürün tipine bağlı olarak maksimum kristalizasyon sıcaklık bölgesi
...
Hızlı Hazır Yemek
:
Önceden pişirilmiş veya önceden pişirmeye veya servise hazırlanmı
...
hibridizasyon
:
Melezleme. Birbirini bütünleyen iki DNA zincirinin biraraya geler
...
hibrit
:
Melez, değişik iki tür veya soydan üremiş. Melezleme sonucu elde
...
Hidraz
:
Bir bileşiğin yapısına onu hidrolize etmeksizin su grişini ya da
...
hidrik
:
Hidrojenle ilgili.
hidrofil
:
1. Su seven. 2. Nemli yerlerde yaşayan. 3. Bir bileşiğin suya eği
...
hidrofilik
:
Suya çekimi olan ve onu suda çözünür hale getiren madde.
hidrofob
:
Bir bileşiğin, suyla yeterince reaksiyona girmeyen, suda az çözün
...
hidrofobik
:
Moleküler yapısı nedeniyle su için çekimi az olan (veya hiç olmay
...
hidrojen
:
Tüm elementler arasında en düşük atom ağırlığına (1) sahip olan v
...
Hidrojen Bağ
:
Flor, azot ve oksijen gibi diğer atomlara bağlı hidrojen atomları
...
Hidrojen Bombajı
:
Korozyon sonucu oluşan hidrojen hazının kutu içinde birikmesiyle
...
hidrojen peroksit
:
Simgesi H2O2 olan, ağartıcı ve antiseptik olarak kullanılan bir b
...
Hidrojenasyon
:
Hidrojenlendirme. Sıvı yağların katılaştırılıp margarin yapılması
...
hidrokarbon
:
Sadece hidrojen ve karbondan oluşan bileşik.
hidroklorik asit
:
Simgesi HCl olan, hidrojen ve klordan oluşan kuvvetli bir asit.
Hidrokolloid
:
Hidrofobik ve hidrofilik alanlara sahip yüksek moleküler ağırlıkt
...
Hidroksi Metil Furfural
:
Özellikle bal ve pekmez gibi gıdaların ısıl işlem uygulanması son
...
Hidroksil
:
Birleştiği zaman hidroksit yapan atom grubu (OH-).
Hidroksilisin
:
Yapısında hidroksil grubu bulunan lisin molekülü.
Hidroksimetilfurfural
:
Özellikle ısıl işlemlerin uygulanması ile muhafaza edilen ve koyu
...
hidroksiprolin
:
Yapısında hidroksil grubu bulunan prolin molekülü.
Hidroksiprolinemi
:
Hidroksiprolin oksidaz enzimi yokluğunda görülen metabolik bozukl
...
hidroksit
:
Bir maddenin üzerine suyun etkisiyle, bir hidroksil grubu ile bir
...
hidrolaz
:
Bu enzimler C-O, C-N ve C-C gibi kovalent bağları olan bileşikler
...
hidrolik
:
Su veya başka bir sıvı basıncıyla işleyen makine. 2. Suların akış
...