eng

Süt Terimleri Sözlüğü (B - 1)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (B - 1. Sayfa)

B kompleks vitaminleri :
Fonksiyonları birbirleriyle bağımlı olan, ancak yapıları farklı o ...
B Vitamini :
Bitkisel ve hayvansal kaynaklarda, tiamin pirofosfat (TPP) yapısı ...
B12 Vitamini (Kobalamin) :
Koenzim olarak pek çok enzim tarafından aktiviteleri için gereksi ...
b2 vitamini :
Riboflavin, flavin enziminin prostetik grubu. Riboflavin genelde ...
b5 vitamini :
İlk kez mayadan izole edilen Vitamin B5 antipellegra faktörü olar ...
B6 Vitamini (Pridoksin) :
Pridoksin, pridoksal ve pridoksamin bileşikleri Vitamin B6 aktivi ...
Baba Tatlısı :
Un, maya, süt, yağ, yumurta ve pudra şekeriyle yapılan bir tatlı. ...
baca :
Dumanı ocaktan çekip dış ortama vermeye yarayan hava deliği.
Baca Gazları :
Üretim sonucu oluşan ve baca yoluyla atılan işlem artığı duman ve ...
Bağ :
1. Kimyada elementlerin birbirine bağlanması (iyonik bağ, kovalen ...
bağıl :
Görece, izafi.
bağıl nem :
Bir metre küp hava içinde bulunan su buharı ağırlığının, aynı şar ...
bağıl yoğunluk :
Bir maddenin belirli bir sıcaklıktaki yoğunluğunun, 40 0C’deki yo ...
bağıntı :
İki veya daha çok nitelik arasında matematik işlemleri yardımı il ...
Bağışıklık :
Bir organizmada, mikroorganizmalara ve bunların oluşturduğu madde ...
bağlı su :
Çeşitli bileşiklere bağlanmış halde bulunan su. Proteinler, karbo ...
Baharat :
Çeşitli bitkilerin tohum, tomurcuk, çekirdek, meyve, çiçek, kabuk ...
Bakır :
Vücutta çeşitli enzimlerin yapısında bulunan elzem iz elementlerd ...
bakışık :
Eksen olarak alınan bir doğrudan, benzer noktaları karşılılı olar ...
Bakraç :
Bakırdan yapılmış, kulplu derin kap.
Bakteri :
Mikroskop kullanmadan görülemeyecek kadar küçük tek hücreli basit ...
Bakteri Sporları :
Bazı bakterilerin zor koşullarda canlı kalabilmek için oluşturduk ...
Bakterioliz :
Bakterinin parçalanması, erimesi, yok olması.
Bakterisid :
Bakteri öldüren kimyasal maddelerin genel adı. İstenmeyen bakteri ...
bakterisidal :
Bakterisid etkisi olan. Bakterileri öldüren.
bakteriyal :
Bakteri ile ilgili.
Bakteriyel Toksinler :
Gıda maddelerinde belirli koşullar altında bazı bakteriler tarafı ...
bakteriyofaj :
Bir bakteriye asalak gibi yerleşen ve onu eriterek yok eden çok k ...
Bakteriyofaji :
Bakterifojla bakterilerinin yok olması işlemi.
bakteriyoloji :
Mikrobiyolojinin bakterilerle uğraşan bilim dalı.
bakteriyosin :
Bakteri öldüren organik madde. Bazı bakteriler tarafından oluştur ...
bakteriyostatik :
Bakterilerin gelişmesini durduran kimyasalların genel adı. Bakter ...
baktofügasyon :
Bakteriyel santrifüjleme. Bakterilerin santrifüj yoluyla ayrılmas ...
Barofil :
Yüksek hidrostatik basınçta optimum gelişme gösteren mikroorganiz ...
Barofilik :
Yüksek basıncı seven mikroorganizma.
barometre :
Hava basıncını ölçerek yer yükseltilerini ve hava değişimlerini t ...
Barotolerant :
Normal hidrostatik basınçta optimum gelişmekle beraber, yüksek ba ...
basınç :
Bir yüzey üzerine etkide bulunan gücün yüzölçümü birimine düşen m ...
Basınç Değeri :
Basınç değeri, bir parça mayalı hamurdan belli şartlarda meydana ...
basınçölçer :
Buharın veya herhangi bir gazın bulunduğu kabın yüzeyine yaptığı ...
Basil :
Çubuk şeklindeki bakterilerin genel adı. Örn, Koch basili, koli b ...
Basillus :
Toprak ve havada bulunan, gıda maddelerinin bozulmalarında da rol ...
Basillus Sereus :
Doğada yaygın olarak bulunan, havada bulunan sporları bulaşma kay ...
Basillus Thuringiensis :
Biyolojik olarak tarım alanlarının zararlı böceklerden korunması ...
Basitleştirilmiş İşlem :
GDO ve ürünlerinden kaynaklanabilecek herhangi bir riskin olmadığ ...
Baskül :
Çoğunlukla bir kütleyi çok daha küçük kütle yarımı ile tartmaya y ...
Başlamış İthal İşlemi :
İthal edilecek malların gümrüğe gelmiş veya çıkış ülkesinde ihrac ...
Bayatlama :
Tazeliğini yitirerek bayat duruma gelme hali.
Baz :
1. Alkali. Proton (H+) alan veya çözeltide hidroksil (OH-) iyonla ...
Bazal Enerji Harcaması :
Vücudun dinlenme durumundaki enerji harcanması.
Bazal Metabolizma :
Hayatın devamı için şart olan asgari metabolizma faaliyeti. Vücut ...
Bazal Metabolizma Hızı :
Besin alınması ve hareketsiz durumda vücudu canlı tutmak için ger ...
Bazal Rasyon :
Bakınız: temel rasyon
Bazidiyospor :
Bazitli mantarların sporları. Karakteristik olarak Basidiomicetes ...
bazik :
Alkali ile ilgili olma.
bebek :
Gıda mevzuatına göre 0 – 12 ay arası yaş grubu çocuklar.
Bebek Formülü :
Bebeklerin yaşamlarının ilk ayları boyunca, uygun tamamlayıcı bes ...
Bebek Gıdaları :
On iki ayın altındaki yaş grubu olarak tanımlanan bebeklerin özel ...
Bebek Mamaları :
Bebek ve süt çocuğunun beslenmesi amacıyla gıda kodeksine uygun f ...
Bebek Sütü :
Tamamen inek sütü proteininden üretilmiş olan bebek formülleri.
Beden Kütle İndeksi Bki :
Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde edi ...
Beikost :
Katı ve yarı katı bebek besinlerine verilen terim.
bekerel :
Radyoaktif izotopların etkinliğini ölçmede kullanılan birim.
Belirlenmemiş Miktar :
Teknoloji gereği kullanılmasını ifade eden ve herhangi bir kullan ...
Belirleyici Kalıntı :
Ürünlerdeki (süt, yumurta ve hayvan dokuları) bitki ve veteriner ...
Ben Mari :
İki katlı, altındaki kapta yarıya kadar su bulunan tencere, su ba ...
Benmari Usulü Pişirme :
Sıcak su bulunan bir kaba, başka bir kap oturtarak narin besinler ...
Benzen :
Aromatik hidrokarbonların en yalını, saydam, renksiz, yanıcı sıvı ...
Benzoat :
Benzoik asitin sodyum, potasyum gibi elementlerle olan tuzu.
benzoik asit :
Aromatik yapıda antimikrobiyal yapıda katkı maddesi. Tarçın, Fren ...
Beriberi :
Tiamin (Vitamin B1 )eksikliğinde oluşan bir hastalık.
Berraklaştırma :
Berrak duruma getirme.
Besi Düzeni :
Bakınız: diyet
besin :
Besin öğelerinin kaynağı olan gıdalar. Beslenmeyi sağlayan her tü ...
Besin Elementleri :
Enerji sağlayan, büyüme, gelişme ve hayatın sürdürülebilmesi için ...
Besin Fadizmi :
Sağlığın ya da hastalığın gıda ile olduğu inancı.
Besin Öğesi :
Enerji sağlayan, büyüme, gelişme ve hayatın sürdürülebilmesi için ...
Besiyeri :
Mikroorganizmaların geliştirilmesi, korunması vb. amaçlara uygun ...
besleme :
Gıdaların vücuda verilmesi, yedirilmesi, içirilmesi. Vücudun çalı ...
beslenme :
Büyüme ve gelişme, ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, ...
Beslenme Açısından Etiketleme :
Enerji değeri ve protein, karbonhidrat, yağ, lif, sodyum, vitamin ...
Beslenme Beyanı :
Gıda maddesinin herhangi bir enerji değerini sağladığı, sağlamadı ...
Beslenme Değeri :
Gıdaların enerji, karbonhidrat, protein, yağ oranları.
beslenme referans değeri :
Sağlıklı yetişkinler için günlük olarak alınması tavsiye edilen b ...
beslenme yetersizliği :
Diyette bir ve birden fazla besin ögesinin yetersiz alınması sonu ...
Beslenmek :
Beslenme eylemi. Beslenme işine konu olmak, gıda ile beslemek fii ...
Besleyici Öğeler :
Bakınız: Besin Öğesi
Beşamel :
Süt, tereyağı ve unla yapılan sos. Un tereyağında pembeleşinceye ...
Beta-Glukanlar :
Diyet posasının önemli bileşenlerinden biri.
Beta-Karoten :
Vitamin A’nın provitamini (dışarıdan vücuda alınan öncüsü).
Beyaz Çikolata :
Bileşiminde en az % 20 kakao yağı ve en az % 14 süt kurumaddesi i ...
beyaz peynir :
1. Hammadde sütün peynir mayası kullanılarak pıhtılaştırılması il ...
Beyaz Şeker :
Polarizasyonu en az 99.70 olan saflaştırılmış ve kristallendirilm ...
beygir gücü :
Sanayide 75 kilogrammetrelik iş yapan bir motorun gücü.
B-Galaktosidaz :
Bir disakkarit olan laktozu monosakkaritlerine yani galaktoz ve g ...
B-Glukan :
Amiloz, amilopektin, dekstran ve selüloz gibi glukopiranozil biri ...
biçim :
Dış görünüş, şekil.
Biçim Vermek :
Bir şeye belli bir kazandırmak, şekillendirmek.
Bifenil :
Formülü H5C6-C6H5. Molekül yapısı iki ayrı benzen halkasından olu ...
Bigerod :
Gıda katkı maddeleri de dahil olmak üzere gıdanın üretim ve hazır ...