|
Süt Terimleri Sözlüğü (E - 1)
Süt Terimleri Sözlüğü (E - 1. Sayfa)
-
E 420 (i) Sorbitol
:
-
Kimyasal adı D-glusitol, kimyasal formülü C6H14O6 ve molekül ağır ...
-
E 420 (İi) Sorbitol Şurubu
:
-
Susuz bazda toplam katı madde % 69’dan az ve D-sorbitol % 50’den ...
-
E 421 Mannitol
:
-
Kimyasal adı D-mannitol, kimyasal formülü C6H14O6 ve molekül ağır ...
-
E 950 Asesülfam K
:
-
Kimyasal adı 6-metil-1,2,3-okzatiasin-4(3H)-one-2,2-dioksit potas ...
-
E 951 Aspartam
:
-
Kimyasal adı N-L-? -(Aspartil-L-fenilalanin-1metilester,3-amino-N ...
-
E 952 Siklamik Asit ve Na, Ca Tuzları
:
-
Sukroza göre 30 kere daha tatlıdır. Siklamatlar, intestinal siste ...
-
E 953 İzomalt
:
-
Kimyasal adı izomalt, başlıca bileşenleri aşağıdaki disakkaritler ...
-
E 954 Sakkarin ve Na, K ve Ca Tuzları
:
-
Sakkarin: Kimyasal adı 3-okso-2,3-dihidrobenzo(d)izotiazol-1,1-di ...
-
E 955 Sukraloz
:
-
Kimyasal adı 1,6-Dikloro-1,6-dideoksiß-D-fruktofuranosil-4-kloro- ...
-
E 957 Taumatin
:
-
Kimyasal adı Taumatin, Thaumatococcus danielli’nin (Benth) doğal ...
-
E 959 Neohesperidin Dihidrokalkon
:
-
Kimyasal adı Neohesperidinin katalitik hidrojenasyonu ile elde ed ...
-
E 961 Neotam
:
-
(N-[N-(3,3-dimetilbütil)-L-? aspartil]-L-fenilalanin 1-metil este ...
-
E 962 Aspartam-Asesülfam Tuzu
:
-
Kimyasal adı L-fenilalanil2-metil-L-?-aspartic asit’in 6-metil-1, ...
-
E 965 (i) Maltitol
:
-
Kimyasal adı ?)-D-Glukopiranozil-1,4-Dglusitol, kimyasal formülü ...
-
E 965 (ii) Maltitol Şurubu
:
-
Suda çok iyi çözünen, etanolde az çözünen, kurumadde bazında topl ...
-
E 966 Laktitol
:
-
Kimyasal adı 4-O-ß-D-Galaktopiranozil-D-glusitol, kimyasal formül ...
-
E 967 Ksilitol
:
-
Kimyasal adı D-ksilitol olan, kimyasal formülü C5H12O5 olan,molek ...
-
E 968 Eritritol
:
-
Güvenli ve yeterli gıdalardaki karbonhidrat kaynağının Trikosporo ...
-
E Kodu
:
-
Bakınız: E Numarası
-
E Numarası
:
-
Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol ...
-
E vitamini
:
-
Yağda eriyen, antioksidan etkiye sahip vitaminlerden biri. Sekiz ...
-
E. Coli
:
-
Escherichia coli bakterisi için kısaltma olup koli basili olarak ...
-
E. Coli O157
:
-
H7 : Escherichia coli’nin bir serotipi olup günümüzde gıda kaynak ...
-
Ecd
:
-
Gaz kromatografisinde kullanılan elektron tutma dedektörü.
-
EHEC
:
-
Enterohemorajik E. coli. Tipik örneği, E. coli O157:H7 serotipi.
-
EIEC
:
-
Bacillary dizanteri olarak bilinen hastalığa neden olan bakteri.
-
-
Eınecs Numarası
:
-
Avrupa Mevcut Ticari Kimyasal Maddeler Envanterinde yer alan numa ...
-
Eikozapentaenoik Asit
:
-
Omega 3 serisinden yirmi karbonlu, beş çift bağlı çoklu doymamış ...
-
Eipt
:
-
Uluslararası Pratik Sıcaklık Ölçeği.
-
Ekim
:
-
Mikrobiyolojide çoğalması için az miktarda mikroorganizmanın yapa ...
-
ekoloji
:
-
Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini incele ...
-
ekolojik faktör
:
-
Canlı organizmaları etkileyen herhangi bir çevre faktörü.
-
Ekolojik Şartlar
:
-
Herhangi bir canlının yaşamış olduğu ortamda bulunan ve canlıya e ...
-
Ekolojik Tarım
:
-
Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her ...
-
ekosistem
:
-
Bir çevredeki canlı ve cansızların tümü ve bunlar arasındaki her ...
-
ekotip
:
-
Sınırlı bir alanda mevcut çevresel koşullara uyum sağlamış ve bu ...
-
Eksi
:
-
Negatif, olumsuz.
-
ekstra
:
-
Dışında, ötesinde, fazla, üstün anlamında kullanılan bir ön ek.
-
ekstraksiyon
:
-
1. Bir karışımdan bir bileşiği uygun bir çözücü ile ayırma işlemi ...
-
Ekstraksiyon Çözücüsü
:
-
Hammaddelerin, gıda maddelerinin veya bu ürünlerin bileşenlerinin ...
-
Ekstrakt
:
-
Bir maddenin bir çözücü sıvıyla muamele ettikten sonra sıvı kısmı ...
-
Ekstrem Halofil
:
-
Tuzu seven, tuzlu ortamda gelişen. Gelişmesi için genel olarak or ...
-
Ekstrem Kserofil
:
-
Optimum gelişme için çok az nemli ortamları seven.
-
Ekstrem Termofil
:
-
Yüksek sıcaklıkları seven. Ekstrem termofiller ile ilgili çalışma ...
-
ekstrüzyon
:
-
Gıda maddesinin sıkıştırılıp itildiği ve basınç altında konik del ...
-
Ekstrüzyonla Laminasyon
:
-
Çok katlı ambalaj malzemelerinin içinde bulunan bireysel katmanla ...
-
ekşi
:
-
1. Sirke ya da limon tadında olan. 2. Mayalanmaya uğramış, tadı b ...
-
Ekşi Krema
:
-
Kremanın belirli laktik asit bakterileriyle fermantasyonu sonucu ...
-
Ekşice
:
-
Az ekşi, tadı ekşiye çalan, ekşimsi.
-
Ekşime
:
-
Ekşi duruma gelme işlemi. Mayalanma işlemi.
-
ekşimik
:
-
Yağı alınmış sütten yapılan, peynir türünden yiyecek, çökelek.
-
-
Ekşimsi
:
-
Tadı ekşiye çalan, ekşice.
-
Ekşimtrak
:
-
Az ekşi, ekşice, ekşimsi.
-
Ekşitilmiş Krema
:
-
Krema, rekonstitüe krema ve/veya rekombine kremadan asit ve/ veya ...
-
Ekşitmek
:
-
Ekşimesine yol açmak.
-
ekzotoksin
:
-
Bazı mikroorganizmalar tarafından salgılanarak dışarı verilen, vü ...
-
elaidik asit
:
-
Tekli doymamış, 198 karbonlu yağ asidi. Oleik asitin trans formun ...
-
elastik
:
-
Gerilme, sıkışma, biçim değişmesi gibi etkilere uğramış ve bu etk ...
-
elektroforez
:
-
Eleketrik yüklü kolloid partiküllerin belli bir pH’da, uygulanan ...
-
elektrokimya
:
-
Elektrik akımının etkisiyle ortaya çıkan kimyasal değişmeleri ve ...
-
elektrolit
:
-
Çözelti içinde veya eridiğinde iyonlarına ayrılan ve bu biçimde e ...
-
elektron
:
-
Bütün atomların yapısında bulunan tanecik. Atom çekirdeği etrafın ...
-
Elektron Akseptörü
:
-
Oksidasyon – redüksiyon reaksiyonunda elektronu alan oksidant mad ...
-
Elektron Donörü
:
-
Oksidasyon – redüksiyon reaksiyonunda elektron veren redüktan mad ...
-
elektron mikroskop
:
-
Hücrelerin ince yapısının incelenmesinde kullanılan, ışık yerine, ...
-
elektrot
:
-
Bir elektrolitin içine daldırılan iki iletken çubuktan her biri, ...
-
element
:
-
Fiziksel ya da kimyasal olarak farklı maddelere ayrılamayan, aynı ...
-
Elevatör
:
-
Farklı cins, miktar ve kullanımdaki yükleri düşey ya da çok dik e ...
-
Elle Temizleme
:
-
Ekipmanın kısmen veya tamamen sökülüp kirden arındırılması.
-
Elzem
:
-
Yaşam için gerekli olan.
-
Elzem Amino Asit
:
-
Vücutta yapılamayan ve yiyeceklerdeki proteinlerden alınması zoru ...
-
Elzem Yağ Asidi
:
-
Vücuta yapılamayan ve besinlerdeki yağlarla alınması gereken yağ ...
-
embriyo
:
-
Yumurtanın döllenmesinden sonra oluşan veya tohumun çimlenme yete ...
-
Emici Olmayan Malzemeler
:
-
İstenilen kullanım koşullarında temas ettikleri maddeleri tutmaya ...
-
emilme
:
-
Besin öğelerinin sindirim kanalında kana ve lenf sistemine geçmes ...
-
Ems En Muhtemel Sayı
:
-
Sayımı hedeflenen mikroorganizma sayısı standart koloni sayım tek ...
-
-
emülgatör
:
-
Bir gıda maddesinde, yağ ve su gibi iki veya daha fazla farklı fa ...
-
Emülgatör Tuzları
:
-
Gıdalarda bulunan proteinleri dispers hale getirerek yağ ve diğer ...
-
Emülsifikasyon
:
-
Birbirine karışmayan sıvıları, aralarındaki yüzey gereilimini aza ...
-
Emülsifiye Edici Tuzlar
:
-
Peynirde bulunan proteinleri dispers hale getirerek yağ ve diğer ...
-
emülsiyon
:
-
Normal koşullarda birbirine karıştırılamayan ve solüsyon haline g ...
-
en muhtemel sayı
:
-
Bakınız: EMS
-
Endemik
:
-
Bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bö ...
-
endo
:
-
İç kısmında anlamı veren ön ek.
-
endospor
:
-
Bakteri hücresi içinde oluşturulan, ısıl işlem, kimyasallar, rady ...
-
endotoksin
:
-
Otoliz ya da başka bir yolla hücrenin tahribi üzerine gram negati ...
-
Enerji
:
-
Maddede var olan ve ısı, ışık biçiminde ortaya çıkan güç, erk.
-
Enerji Değeri
:
-
Ekstensogramın cm2 olarak ölçülen alanı.
-
Enerji Düzeltilmiş Süt
:
-
Benzer (karşılaştırılabilir) masraflar miktarını gösterebilmek iç ...
-
Enerji İçeceği
:
-
Bileşimindeki yararlanılabilir karbonhidrat içeriği nedeniyle ins ...
-
enerjisi azaltılmış gıda
:
-
Orijinal gıdaya veya benzeri ürüne göre enerji değeri en az % 30 ...
-
Enfeksiyon
:
-
Gıda veya başka sebeplerle vücuda giren patojen karakterli mikroo ...
-
entalpi
:
-
Kimyasal bir tepkime oluşurken meydana gelen enerji değişimini de ...
-
Entegre Ürün Yönetimi
:
-
Sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde çevreye karşı sorumlu ve du ...
-
enteral beslenme
:
-
Gıdaların ağızdan veya tüple sindirim sistemine verilmesi.
-
Enteral Beslenme Ürünleri
:
-
Bireyin iştahsızlık, çeşitli hastalıklar ve ameliyatlar gibi çeşi ...
-
enterik
:
-
Bağırsak Kökenli.
-
Enterik Bakteriler
:
-
Pek çoğu sıcak kanlı hayvanların bağırsak sistemlerinde bulunan G ...
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|