eng

Süt Terimleri Sözlüğü (R)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
R Harfi 1. Sayfa
R Radyasyon :
Bakınız: ışınım
radyo :
Işın, ışınlama, radyasyon anlamı veren ön ek.
Radyoaktif :
Radyasyon yayan özelliğe sahip.
Radyoaktivite :
Alfa, beta, gama ışınlarını yayma özelliği.
raf ömrü :
Gıda maddelerinin üretim tarihinden itibaren uygun koşullarda kal ...
Rafinasyon :
Gıda maddelerini saflaştırma işlemi.
rafine :
Gıda maddelerinin saflaştırması.
randıman :
Bakınız: verim
random :
Rastgele, tesadüfi, gelişigüzel.
ransidite :
Yağların acılaşması. Sıvı ve katı yağlarda kimyasal değişme sonuc ...
rasyon :
Bir hayvanın 24 saatlik bir periyot için besin maddeleri ve enerj ...
Raşitizm :
Rickets. D vitamini yetersizliğinde çocuklarda oluşan bir hastalı ...
Rat :
Laboratuvarlarda deney amaçlı kullanılan sıçanlar.
Rdatavsiye Edilen Günlük Alım Miktarı :
Yetişkinlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeterli miktarda ...
Re :
Tekrar anlamında kullanılan ön ek.
Ready Cult Enterococci Broth :
Enterokokların araştırılmasında kullanılan besiyeri.
reaksiyon :
Tepkime, tepkileşim.
Redoks Fenomeni :
Biyolojik matrikslerin veya bileşiklerin oksidasyon-redüksiyon re ...
redoks potansiyeli :
Bir ortamın elektronları alma veya verme eğilimi, oksitleme veya ...
redüksiyon :
İndirgeme, indirgenme, azalma.
redüktaz :
Bir bileşiğin indirgenmesini katalizleyen herhangi bir enzim.
Re-Esterifikasyon :
Gliserinin, yağ asitleri kullanarak trigliseridlere esterleşmesi ...
Referans Laboratuvar :
Gıda analiz yöntemlerinin geliştirilmesi ve standardizasyonunun s ...
Refraktif İndeks :
Sıvıların belirli şartlar altında ışığı kırma prensibinden saflık ...
Refraktometre :
Yoğunluğu farklı ortamlardan geçişi sırasında ışığın kırılması do ...
Rejenere Selüloz Film :
Geri dönüşüm yapılmamış odun veya pamuk orijinli rafine selülozda ...
rejim :
Sağlığın devamı veya düzeltilmesi için geliştirilmiş beslenme düz ...
reklam :
Gıda maddelerinin ambalajlanması, etiketlenmesi ve satış noktalar ...
Reklam Sahibi :
Ürettiği yada pazarladığı malın/hizmetin tanıtımını yaptırmak, sa ...
rekombinasyon :
1. Su ilave edilerek veya edilmeden, süt kurumaddesi ile süt yağı ...
Rekombine Krema :
Süt ürünlerinden rekombinasyon işlemi ile elde edilen ürün. Su il ...
Rekombine Süt :
Saf süt yağının rekonstitüe yağsız süte eklenerek elde edilen tam ...
Rekonstitüe Krema :
Süt ürünlerinden rekonstitüsyon işlemi ile elde edilen, su ilave ...
Rekonstitüe Süt :
Süttozunun su içerisinde çözündürülmesiyle elde edilen süt.
Rekonstitüsyon :
Suyu kısmen veya tamamen uzaklaştırılmış süt ürününe, elde edilec ...
rendering :
Mezbaha artıklarını yem amaçlı olarak et kemik unu haline getirme ...
Renk Açma :
Gıda maddelerinin renginin açılması.
Renk Gidericiler :
Gıda maddelerinin renginin gidermesi için kullanılan maddeler.
renk giderme :
Gıda maddelerinin renginin giderilmesi.
Renk Kaybı/ Bozulması :
Gıda maddelerinin renginin bozulması.
Renk Ölçer :
Bakınız: kolorimetre
Renk Sabitleyiciler :
Gıda maddelerinin rengini sabitlemek için kullanılan maddeler.
Renklendiriciler :
Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıdalarda ana bileşen ol ...
RENNET :
Peynir mayası, buzağının işkembesinden yapılan peynir mayası.
rennin :
Süte etki ederek kazeinojeni kazeine çeviren ve peynir pıhtısını ...
reoloji :
Ekstrem durumlarda tamamen viskoz sıvıları ve esnek katı maddeler ...
Reproduktif :
Çoğalabilen, çoğalma yeteneğinde olan.
Resazurin Renk İndeksi :
Resazurin renk maddesi kullanarak boya indirgeme metoduyla yapıla ...
reseptör :
Çeşitli uyarıları alabilen ve duyu organlarının yapısında bulunan ...
Resmi Kontrol :
Gıda ile ilgili faaliyetlerin mevzuat hükümlerine uygunluğunun do ...
Resmi Veteriner Hekim :
Yetkili otoritece veterinerlik mevzuatı uyarınca görevlendirilen ...
Retentant :
1. Sütün ultrafiltrasyon sürecinde membrandan geçmeyen kısmı. 2. ...
retinol :
A vitamininin hayvansal dokularda bulunan etkin şekli.
Retinol Eşdeğeri :
Vitamin aktivitesini anlatan birim. Vücutta retinol dışında A vit ...
Rezidü :
Artık, kalıntı, bakiye. Bitki koruma ürünleri ve veteriner ilaçla ...
Rezistan :
Mukavim, dirençli, dayanıklı.
Rezistans :
Direnç, mukavemet.
Rezorbsiyon :
Bakınız: emilme
Rhizops :
Birçok gıdanın çürümesine neden olan ve hava kaynaklı kontaminant ...
Riboflavin :
B2 vitamini. Portakal renginde, acımsı tatta, ışığa çok hassastır ...
Riboflavin Adenin Dinükleotit :
Riboflavinin metabolizmada etkin şekli, yardımcı enzimi.
Riboflavin Adenin Mononükleotit –Fmn :
Riboflavinin oluşturduğu yardımcı enzim.
ribonükleaz :
Ribonükleik asitin parçalanmasını katalize eden enzim.
ribonükleik asit :
RNA. Riboz ve pentoz içeren önemli bir nükleik asit. Hücrenin çek ...
riboz :
Ribonükleik asitlerin ve ribonükleotitlerin yapısında bulunan beş ...
ribozom :
Hücrede protein sentezinin yapıldığı yer. Özel ribozomal RNA’larl ...
rigor mortis :
Ölüm Sertliği. Sıcak et fazını normal olarak tamamlamış etlerde 6 ...
rikets :
Bakınız: Raşitizm
Risk :
Gıda maddesinde sağlığa zararlı olabilecek şiddetteki muhtemel te ...
risk analizi :
Risk değerlendirmesi, risk yönetimi ve risk iletişimi olarak birb ...
risk değerlendirmesi :
Gıda zinciri boyunca ilk aşamadan tüketim aşamasında kadar olabil ...
risk iletişimi :
Risk değerlendiricileri, risk yöneticileri ve diğer ilgili tarafl ...
risk yönetimi :
Risk değerlendirmesini, diğer yasal zorunlulukları ve gerektiğind ...
RNA virüsleri :
Genetik materyal olarak RNA’ya sahip reoviridae, retroviridae fam ...
Rodent :
Fare gibi kemirici hayvan.
Rokfor :
Fransa’nın Rokfor bölgesinde yapılan içi küflü, değerli bir peyni ...
Rotavirüs :
Reoviridae familyasında çift zincirli RNA’ya sahip 75 nm çapında ...
RT-PCR :
Gerçek zamanlı Polimeraz zincir reaksiyonu.
Rutubet :
Herhangi bir maddenin bünyesinde bulundurduğu nem miktarı.
Rutubet Tayin Cihazı :
Bir maddenin içindeki su miktarını belirleyen alet.
Rutubet Tayini :
Ürün rutubetinin, kısa süre içerisinde seyyar ve ekspres ölçüm al ...