eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (K - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (K - 1. Sayfa)
K vitamini
:
Yağda eriyen bir vitamin. Üç farklı formu vardır. Vitamin K1 (Phy
...
Kabul Edilebilir En Yüksek Kalıntı Değeri
:
Bir gıda maddesinde istenmeyen bir veteriner ilaç kalıntısı veya
...
Kabul Edilebilir Günlük Alım Miktarı
:
İnsan vücut ağırlığının kg’ı başına mg olarak bir ömür boyunca in
...
Kabul Edilebilirlik Sayısı
:
Bir partinin kabul edilebilmesi için numunede bulunabilecek maksi
...
kafein
:
Çay, kahve, kola, kakao gibi içecekler kafein, ayrıca çay, kafein
...
Kağıt Elektroforezi
:
Destek maddesi olarak selüloz kağıt şerit ve selüloz asetat şerit
...
Kağıt Kromatografisi
:
Kağıt üzerinde hareket eden çözücüyle kağıdın içerdiği su arasınd
...
Kalay
:
1. Simgesi Sn, Yoğunluğu 7.29 olan, 232 °C’de eriyen, gümüş beyaz
...
kalıntı
:
Gıdada, tarım ürünlerinde veya bitkilerde, toprakta, suda veya di
...
kalibrasyon
:
1. Ürünlerin ticari amaçlarla kalitesini iyileştirip, sınıflandır
...
kalite
:
1. Gıda maddelerinin mevzuatla belirlenmiş kriterlere uygunluğunu
...
Kalite Güvence Programı
:
Çalışmaların yürütülmesinden bağımsız ola147 rak, personelin de d
...
Kalite Güvence Sistemi
:
Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin ilgili mevzuatına ve ön
...
Kalite Kontrolü
:
Tüketime arz edilen gıda maddelerinin mevzuata uygunluğunun tespi
...
kalite politikası
:
Bir kuruluşun üst yönetimi tarafından resmi olarak ifade edilen k
...
kalite yönetim sistemi
:
Kalite isteklerini karşılamak amacıyla kalite politikası ve hedef
...
kalori
:
Isı enerjisi birimi. Bir litre damıtık suyun sıcaklığını 15 0C’de
...
Kalorimetre
:
Gıdaları enerji değerini belirlemek için kullanılan aygıt. Ağırlı
...
kalorimetri
:
Bir sistem veya vücut tarafından alınan veya salınan ısının ölçül
...
Kalsidiol
:
Vitamin D’nin karaciğerde oluşan metaboliti. Bu metabolit böbrekt
...
Kalsiferol
:
Bakınız: D3 vitamini
kalsifikasyon
:
Vücut dokularında kalsiyum tuzlarının birikmesi. Kemik oluşumu iç
...
kalsitriol
:
Vitamin D’nin en önemli metaboliti. Böbrekte 25-hidroksikoekalsif
...
kalsiyum
:
Simgesi Ca, yoğunluğu 1.55 g/cm3, 845 °C’de eriyen, kireç ve alçı
...
Kampilobakter
:
Spiral şekilli, hareketli, sporsuz, Gram-negatif, 25-45.5 0C gibi
...
kan şekeri
:
Karbonhidratların son molekülü olan glukoz, kan şekerini oluşturu
...
kanlı agar
:
Hemoliz reaksiyonun belirlenmesi için kullanılan besiyeri.
kanser
:
Yayılma eğilimi olan ve hücrelerin habis olarak çoğalması. Bazı h
...
kanserojen
:
Kanser hastalığına neden olan maddeler ve etkileri.
Kapalı Alanda Kullanım
:
İnsan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitlilik
...
kaprik asit
:
10 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağ v
...
kaprilik asit
:
8 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağ ve
...
kaproik asit
:
6 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağınd
...
Kapsül
:
Sitoplazmik zar tarafından oluşturulan, polisakkarite benzer yapı
...
karamel
:
Şekerin ısıtılması ile elde edilen bir ürün. 170 °C ateşte eriter
...
karamelizasyon
:
Şekerler ve şeker şurupları, aminoasit ve proteinler gibi azotlu
...
karantina
:
Hastalık veya zararlı organizmaların ülkeye girişini veya ülke iç
...
Karar
:
GDO veya ürünlerine ilişkin yapılan bir başvuru hakkında bilimsel
...
karboksil grubu
:
Bünyesinde (-COOH) eki taşıyan kimyasal maddelerin genel adı.
karbon
:
Simgesi C olan, doğada tüm organik bileşiklerin yapısında bulunan
...
karbonat
:
Sodyum bikarbonat, yemek sodası, kabartma tozu.
Karbonhidrat
:
Kimyasal bileşimi sadece karbon (C), oksijen (O), ve hidrojen (H)
...
Karbonhidrat İntoleransı
:
Laktaz, maltaz, izomaltaz, intervaz gibi bazı barsak enzimlerinin
...
Karbonhidrat Miktarı Yüksek Ürünler
:
Fiziksel aktivite öncesi karbonhidrat depolarını artırmak ve fizi
...
Karbonhidraz
:
Bileşik karbonhidratları basit şekerlere parçalayan enzimlerin ge
...
karbonik anhidraz
:
Karbondioksidin hidrasyon tepkimesini katalizleyen ve yapısında ç
...
karbonik asit
:
Karbondioksidin suda çözünmesiyle oluşan zayıf asit. İyi bir tamp
...
karışım
:
Birden çok maddenin kendi özellikleri korunarak birbiriyle karışt
...
Karıştırıcı
:
Birden çok maddeyi karıştırmaya yarayan alet.
karmin
:
Coccus cacti isimli böcekten elde edilen kırmızı renk veren boya.
...
karnitin
:
Vitamin BT olarak da adlandırılır. Karnitinin insanlardaki gereks
...
karoten
:
Yeşil, sarı ve turuncu bitkilerde bulunur. Sarı ve yeşil yapraklı
...
Karotenoidler
:
Sarıdan kırmızıya renk veren yağda eriyen pigmentler. Genellikle
...
karragenan
:
Karragenanlar birbirleriyle ilişkili galaktanların karışımı. Şeke
...
Kars Gravyer Peyniri
:
Kars’ın tam yağlı inek sütlerinden hazırlanır. İçinde 1-2 cm çapı
...
karsinojen
:
Kanser yapıcı madde. Bitki ve hayvan ilaçları, kurşun, civa, nike
...
Karşılaştırmalı Temizlenebilirlik
:
Ekipmanın belirli bir referansa göre temizlenebilirliğini ifade e
...
kaşar peyniri
:
Hammaddenin peynir mayası kullanılarak pıhtılaştırılması ile elde
...
Kaşkaval
:
Kaşar peynirine benzeyen sarı renkli, genelde koyun sütünden üret
...
katabolizma
:
Maddelerin yüksek terkiplerinin, dokularda yakılarak daha basit t
...
katalaz
:
Dokularda bulunan, hidrojen peroksidi çözen, oksijen ve suya ayır
...
katalaz testi
:
Sütte akyuvar artışı ve stafilokokların olup olmadığını belirleme
...
katalist
:
Kimyasal bir reaksiyonu hızlandıran madde, enzim. Katalizör.
katalitik
:
Kataliz ile ilgili, kataliz niteliğinde olan.
katalizör
:
Dönüşüme veya başka herhangi bir kimyasal değişime uğramadan bir
...
Katı
:
Sıvıların ve gazların tersine, içinde bulunduğu kabın veya üstünd
...
Katı ve Sıvı Yağlar Kodeks Komitesi
:
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında katı ve sıvı yağl
...
katı yağ
:
Oda sıcaklığında katı halde bulunan yağ.
katık
:
Süt, uzun süre buhar kazanı içerisinde pişirilerek kurumaddesinin
...
katılaştırma
:
Bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesi işlemi.
Katılım Ortaklığı Belgesi
:
Avrupa Birliği’ne üyeliğe hazırlanma sürecinde aday ülkenin kısa
...
katkı maddesi
:
Normal şartlarda tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda ha
...
Katod
:
Elektrokimyada eksi uç.
kavut
:
1. Kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununu şeker yada tatlı yemişle kar
...
kaya tuzu
:
Yer altındaki tuz galerilerinden tekniğine uygun olarak üretilen
...
Kaymak
:
1. Ağırlıkça en az % 60 oranında süt yağı içeren krema. 2. Sütü h
...
Kaymakaltı
:
Yağı alınmış süt.
Kaymaklı Dondurma
:
Sütten yapılmış dondurma.
kaynak
:
Bir şeyin çıktığı şey, menşe.
Kaynak Değer
:
Bir gıda maddesinin, herhangi bir besin öğesinin günlük alınması
...
kaynak suyu
:
Yeraltı sularının kendiliğinden yer yüzüne çıkması, pınar.
kaynama noktası
:
Saf bir sıvının belirli bir basınçta kaynamaya başladığı sıcaklık
...
kazeifikasyon
:
Süt kazeininin çökelmesi, sütün pıhtılaşması.
kazein
:
Yağsız sütün ana proteininin çökeltilmesi, yıkanması, kurutulması
...
Kazein Hidrolizasyon Testi
:
Sütün proteinini oluşturan ve kolloidal karakterde bulunan kazein
...
kazein hidrolizat
:
Kazeinin hidrolizasyonundan elde edilen, bileşiminde amino asitle
...
kazeinat
:
Kazeinlerin işlem yardımcısı maddeler ile nötralize edilerek kuru
...
Kazeinaz
:
Kazein parçalayan bir çeşit proteaz enzimi.
Kazeolitik
:
Kazein parçalama yeteneğinde olan. Kazeinaz enzimi içeren mikroor
...
kefalin
:
Yağ asitleri, gliserin, kolamin veya serin ve fosforik asitten ol
...
kefir
:
1. Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus kefiri, Leuconost
...
kefir taneleri
:
Genellikle beyaz veya sarı renkte, yapısında bakteri maya karışım
...
Kekre
:
Tadı acımtırak, eksimsi ve buruk olan.
kelvin
:
Uluslararası bir sıcaklık ölçü birimi, suyun donma noktası 0 0C=2
...
Kemirgen
:
Tavşan, kobay, kirpi, sıçan gibi köpek dişleri olmayan ve kesici
...
kemoheterotrof
:
Organik maddeleri enerji ve karbon kaynağı olarak kullanan organi
...
Kemolitotrof
:
Kimyasal bileşikleri enerji, inorganik maddeleri elektron kaynağı
...
Kemoorganotrof
:
Kimyasal bileşikleri enerji, organik maddeleri elektron kaynağı o
...
kemoototrof
:
Karbon dioksiti esas karbon kaynağı olarak kullanarak inorganik b
...
kemosentetik mikroorganizmalar
:
Yüksek bitkilerde metabolizma sonucu meydana gelen son ürünü kull
...