|
Süt Terimleri Sözlüğü (K - 1)
Süt Terimleri Sözlüğü (K - 1. Sayfa)
-
K vitamini
:
-
Yağda eriyen bir vitamin. Üç farklı formu vardır. Vitamin K1 (Phy ...
-
Kabul Edilebilir En Yüksek Kalıntı Değeri
:
-
Bir gıda maddesinde istenmeyen bir veteriner ilaç kalıntısı veya ...
-
Kabul Edilebilir Günlük Alım Miktarı
:
-
İnsan vücut ağırlığının kg’ı başına mg olarak bir ömür boyunca in ...
-
Kabul Edilebilirlik Sayısı
:
-
Bir partinin kabul edilebilmesi için numunede bulunabilecek maksi ...
-
kafein
:
-
Çay, kahve, kola, kakao gibi içecekler kafein, ayrıca çay, kafein ...
-
Kağıt Elektroforezi
:
-
Destek maddesi olarak selüloz kağıt şerit ve selüloz asetat şerit ...
-
Kağıt Kromatografisi
:
-
Kağıt üzerinde hareket eden çözücüyle kağıdın içerdiği su arasınd ...
-
Kalay
:
-
1. Simgesi Sn, Yoğunluğu 7.29 olan, 232 °C’de eriyen, gümüş beyaz ...
-
kalıntı
:
-
Gıdada, tarım ürünlerinde veya bitkilerde, toprakta, suda veya di ...
-
kalibrasyon
:
-
1. Ürünlerin ticari amaçlarla kalitesini iyileştirip, sınıflandır ...
-
kalite
:
-
1. Gıda maddelerinin mevzuatla belirlenmiş kriterlere uygunluğunu ...
-
Kalite Güvence Programı
:
-
Çalışmaların yürütülmesinden bağımsız ola147 rak, personelin de d ...
-
Kalite Güvence Sistemi
:
-
Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin ilgili mevzuatına ve ön ...
-
Kalite Kontrolü
:
-
Tüketime arz edilen gıda maddelerinin mevzuata uygunluğunun tespi ...
-
kalite politikası
:
-
Bir kuruluşun üst yönetimi tarafından resmi olarak ifade edilen k ...
-
kalite yönetim sistemi
:
-
Kalite isteklerini karşılamak amacıyla kalite politikası ve hedef ...
-
kalori
:
-
Isı enerjisi birimi. Bir litre damıtık suyun sıcaklığını 15 0C’de ...
-
Kalorimetre
:
-
Gıdaları enerji değerini belirlemek için kullanılan aygıt. Ağırlı ...
-
kalorimetri
:
-
Bir sistem veya vücut tarafından alınan veya salınan ısının ölçül ...
-
Kalsidiol
:
-
Vitamin D’nin karaciğerde oluşan metaboliti. Bu metabolit böbrekt ...
-
Kalsiferol
:
-
Bakınız: D3 vitamini
-
kalsifikasyon
:
-
Vücut dokularında kalsiyum tuzlarının birikmesi. Kemik oluşumu iç ...
-
kalsitriol
:
-
Vitamin D’nin en önemli metaboliti. Böbrekte 25-hidroksikoekalsif ...
-
kalsiyum
:
-
Simgesi Ca, yoğunluğu 1.55 g/cm3, 845 °C’de eriyen, kireç ve alçı ...
-
Kampilobakter
:
-
Spiral şekilli, hareketli, sporsuz, Gram-negatif, 25-45.5 0C gibi ...
-
kan şekeri
:
-
Karbonhidratların son molekülü olan glukoz, kan şekerini oluşturu ...
-
-
kanlı agar
:
-
Hemoliz reaksiyonun belirlenmesi için kullanılan besiyeri.
-
kanser
:
-
Yayılma eğilimi olan ve hücrelerin habis olarak çoğalması. Bazı h ...
-
kanserojen
:
-
Kanser hastalığına neden olan maddeler ve etkileri.
-
Kapalı Alanda Kullanım
:
-
İnsan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitlilik ...
-
kaprik asit
:
-
10 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağ v ...
-
kaprilik asit
:
-
8 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağ ve ...
-
kaproik asit
:
-
6 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağınd ...
-
Kapsül
:
-
Sitoplazmik zar tarafından oluşturulan, polisakkarite benzer yapı ...
-
karamel
:
-
Şekerin ısıtılması ile elde edilen bir ürün. 170 °C ateşte eriter ...
-
karamelizasyon
:
-
Şekerler ve şeker şurupları, aminoasit ve proteinler gibi azotlu ...
-
karantina
:
-
Hastalık veya zararlı organizmaların ülkeye girişini veya ülke iç ...
-
Karar
:
-
GDO veya ürünlerine ilişkin yapılan bir başvuru hakkında bilimsel ...
-
karboksil grubu
:
-
Bünyesinde (-COOH) eki taşıyan kimyasal maddelerin genel adı.
-
karbon
:
-
Simgesi C olan, doğada tüm organik bileşiklerin yapısında bulunan ...
-
karbonat
:
-
Sodyum bikarbonat, yemek sodası, kabartma tozu.
-
Karbonhidrat
:
-
Kimyasal bileşimi sadece karbon (C), oksijen (O), ve hidrojen (H) ...
-
Karbonhidrat İntoleransı
:
-
Laktaz, maltaz, izomaltaz, intervaz gibi bazı barsak enzimlerinin ...
-
Karbonhidrat Miktarı Yüksek Ürünler
:
-
Fiziksel aktivite öncesi karbonhidrat depolarını artırmak ve fizi ...
-
Karbonhidraz
:
-
Bileşik karbonhidratları basit şekerlere parçalayan enzimlerin ge ...
-
karbonik anhidraz
:
-
Karbondioksidin hidrasyon tepkimesini katalizleyen ve yapısında ç ...
-
karbonik asit
:
-
Karbondioksidin suda çözünmesiyle oluşan zayıf asit. İyi bir tamp ...
-
karışım
:
-
Birden çok maddenin kendi özellikleri korunarak birbiriyle karışt ...
-
Karıştırıcı
:
-
Birden çok maddeyi karıştırmaya yarayan alet.
-
karmin
:
-
Coccus cacti isimli böcekten elde edilen kırmızı renk veren boya. ...
-
karnitin
:
-
Vitamin BT olarak da adlandırılır. Karnitinin insanlardaki gereks ...
-
-
karoten
:
-
Yeşil, sarı ve turuncu bitkilerde bulunur. Sarı ve yeşil yapraklı ...
-
Karotenoidler
:
-
Sarıdan kırmızıya renk veren yağda eriyen pigmentler. Genellikle ...
-
karragenan
:
-
Karragenanlar birbirleriyle ilişkili galaktanların karışımı. Şeke ...
-
Kars Gravyer Peyniri
:
-
Kars’ın tam yağlı inek sütlerinden hazırlanır. İçinde 1-2 cm çapı ...
-
karsinojen
:
-
Kanser yapıcı madde. Bitki ve hayvan ilaçları, kurşun, civa, nike ...
-
Karşılaştırmalı Temizlenebilirlik
:
-
Ekipmanın belirli bir referansa göre temizlenebilirliğini ifade e ...
-
kaşar peyniri
:
-
Hammaddenin peynir mayası kullanılarak pıhtılaştırılması ile elde ...
-
Kaşkaval
:
-
Kaşar peynirine benzeyen sarı renkli, genelde koyun sütünden üret ...
-
katabolizma
:
-
Maddelerin yüksek terkiplerinin, dokularda yakılarak daha basit t ...
-
katalaz
:
-
Dokularda bulunan, hidrojen peroksidi çözen, oksijen ve suya ayır ...
-
katalaz testi
:
-
Sütte akyuvar artışı ve stafilokokların olup olmadığını belirleme ...
-
katalist
:
-
Kimyasal bir reaksiyonu hızlandıran madde, enzim. Katalizör.
-
katalitik
:
-
Kataliz ile ilgili, kataliz niteliğinde olan.
-
katalizör
:
-
Dönüşüme veya başka herhangi bir kimyasal değişime uğramadan bir ...
-
Katı
:
-
Sıvıların ve gazların tersine, içinde bulunduğu kabın veya üstünd ...
-
Katı ve Sıvı Yağlar Kodeks Komitesi
:
-
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında katı ve sıvı yağl ...
-
katı yağ
:
-
Oda sıcaklığında katı halde bulunan yağ.
-
katık
:
-
Süt, uzun süre buhar kazanı içerisinde pişirilerek kurumaddesinin ...
-
katılaştırma
:
-
Bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesi işlemi.
-
Katılım Ortaklığı Belgesi
:
-
Avrupa Birliği’ne üyeliğe hazırlanma sürecinde aday ülkenin kısa ...
-
katkı maddesi
:
-
Normal şartlarda tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda ha ...
-
Katod
:
-
Elektrokimyada eksi uç.
-
kavut
:
-
1. Kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununu şeker yada tatlı yemişle kar ...
-
kaya tuzu
:
-
Yer altındaki tuz galerilerinden tekniğine uygun olarak üretilen ...
-
Kaymak
:
-
1. Ağırlıkça en az % 60 oranında süt yağı içeren krema. 2. Sütü h ...
-
-
Kaymakaltı
:
-
Yağı alınmış süt.
-
Kaymaklı Dondurma
:
-
Sütten yapılmış dondurma.
-
kaynak
:
-
Bir şeyin çıktığı şey, menşe.
-
Kaynak Değer
:
-
Bir gıda maddesinin, herhangi bir besin öğesinin günlük alınması ...
-
kaynak suyu
:
-
Yeraltı sularının kendiliğinden yer yüzüne çıkması, pınar.
-
kaynama noktası
:
-
Saf bir sıvının belirli bir basınçta kaynamaya başladığı sıcaklık ...
-
kazeifikasyon
:
-
Süt kazeininin çökelmesi, sütün pıhtılaşması.
-
kazein
:
-
Yağsız sütün ana proteininin çökeltilmesi, yıkanması, kurutulması ...
-
Kazein Hidrolizasyon Testi
:
-
Sütün proteinini oluşturan ve kolloidal karakterde bulunan kazein ...
-
kazein hidrolizat
:
-
Kazeinin hidrolizasyonundan elde edilen, bileşiminde amino asitle ...
-
kazeinat
:
-
Kazeinlerin işlem yardımcısı maddeler ile nötralize edilerek kuru ...
-
Kazeinaz
:
-
Kazein parçalayan bir çeşit proteaz enzimi.
-
Kazeolitik
:
-
Kazein parçalama yeteneğinde olan. Kazeinaz enzimi içeren mikroor ...
-
kefalin
:
-
Yağ asitleri, gliserin, kolamin veya serin ve fosforik asitten ol ...
-
kefir
:
-
1. Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus kefiri, Leuconost ...
-
kefir taneleri
:
-
Genellikle beyaz veya sarı renkte, yapısında bakteri maya karışım ...
-
Kekre
:
-
Tadı acımtırak, eksimsi ve buruk olan.
-
kelvin
:
-
Uluslararası bir sıcaklık ölçü birimi, suyun donma noktası 0 0C=2 ...
-
Kemirgen
:
-
Tavşan, kobay, kirpi, sıçan gibi köpek dişleri olmayan ve kesici ...
-
kemoheterotrof
:
-
Organik maddeleri enerji ve karbon kaynağı olarak kullanan organi ...
-
Kemolitotrof
:
-
Kimyasal bileşikleri enerji, inorganik maddeleri elektron kaynağı ...
-
Kemoorganotrof
:
-
Kimyasal bileşikleri enerji, organik maddeleri elektron kaynağı o ...
-
kemoototrof
:
-
Karbon dioksiti esas karbon kaynağı olarak kullanarak inorganik b ...
-
kemosentetik mikroorganizmalar
:
-
Yüksek bitkilerde metabolizma sonucu meydana gelen son ürünü kull ...
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|