eng

Süt Terimleri Sözlüğü (S)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
S Harfi 1. Sayfa
Sabah Sağımı :
Sabah saatlerinde yapılan sağım işlemi.
sabunlaşma :
Lipidler alkalilerle kaynatılınca gliserol ve yağ asitlerine ayrı ...
sabunlaşma sayısı :
Bir gram yağdaki serbest veya bağlı olmayan yağ asitlerini nötral ...
Sadeyağ :
Süt ve/veya süt ürünlerinden elde edilen, su ve yağsız kurumadde ...
saf su cihazı :
Suyun buharlaştırılıp tekrar yoğunlaştırılması esasıyla çalışan s ...
Sağım :
Süt veren hayvandan süt elde etme işi.
sağım aralığı :
Birbirini izleyen iki sağım arasındaki süre.
sağım başlığı :
Sağım makinelerinde sütü memeden emmek için meme başlarına birer ...
sağım grubu :
Her biri lastik yüzeyli dört meme başlığı, lastik tüplü vakum ve ...
sağım hijyeni :
Sağımda kullanılan ekipmanın ve memelerin hijyeni ve sağımcının h ...
Sağım Makinası :
Sağmal hayvanların sütünü sağmaya yarayan ve emme sistemi ile çal ...
sağım pençesi :
Sağım makinelerinde sağım başlıklarından gelen sütün toplandığı k ...
sağım sıklığı :
Günlük sağım sayısı.
sağım sıralaması :
Mastitisten korunma için, sağım sırasında, önce ilk laktasyondaki ...
Sağlayıcı :
Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faal ...
Sağlık :
Kişinin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyili ...
Sağlık Beyanı :
Herhangi bir gıda grubunun, gıdanın veya gıda bileşeninin sağlığı ...
Sağlık İşareti :
Resmi kontrollerin mevzuata uygun olarak yürütüldüğünü gösteren i ...
Sağlık Koruma Bandı :
Çevreye zararlı etkisi dikkate alınarak kombina 235 veya tesisin ...
sağlık sertifikası :
Ürünün güvenliğini gösteren ve ihracatçı ülke ve/veya orijin ülke ...
Sağlıklı Gıdalar :
Sağlıklı bir yaşam için tüketimi teşvik edilen gıdalar. Sebzeler, ...
sakarimetre :
Bir sıvıda çözelti durumunda bulunan şeker miktarını belirlemeye ...
Sakaroz :
Sukroz. Şeker pancarı veya şeker kamışından elde edilen sakkaroz, ...
Sakkaridaz :
Di ve trisakkaritleri monosakkaritlere ayıran enzim.
Sakkarin :
Kalori değeri olmayan yapay tatlandırıcı. Sukrozdan 300 defa daha ...
Sakkaromises :
Yaygın bir maya türü. Cinsin en tipik türü S.cerevisiae’dır.
Salamura :
1. İçilebilir su ve tuzun karışımı ile tekniğine uygun olarak haz ...
Salamura Gıda :
Salamura da muhafaza edilen gıda.
Salamuralı Peynir :
Tüketime kadar veya tüketiciye sunulmadan önce yeniden ambalajlan ...
Salamuralık :
Salamura yapmaya elverişli. Salamura yapmak için ayrılmış.
salep :
Salepgiller familyasının yumru köklü, otsu örnek bitkisi. Salepgi ...
Salmonella :
Tifo, paratifo ve gastroenterit etmeni, Gram negatif patojen, fak ...
Sambutoksin :
Fusarium sambucinum ve F. oxysporum tarafından üretilen bir mikot ...
Sanayi Tipi Etil Alkol :
Piyasaya denatüre edilmiş olarak arz edilen etil alkoller.
sanitasyon :
Gıda endüstrisi terminolojisinde hijyen sağlamaya yönelik temizli ...
Sanitize Edici :
Sağlıklı temizlik sağlayan madde. Cansız yüzeyler üzerindeki mikr ...
Santigrat Derece :
Sıcaklık ölçmede kullanılan santigrat derecesi.
sapma :
Belirlenen kritik limite uygunsuzluk hali.
saprofit :
Çürükçül. Yaşamlarını ölü organik maddeler üzerinde sürdürürler.
saprofitik :
Patojen olmayan.
sarmal virüsler :
Uzun çubuk şeklinde, katı ya da esnek olabilen, silindir şeklinde ...
sarsina :
Bölündükten sonra balya şeklinde form gösteren yuvarlak bakterile ...
Sarsinya :
Sarsinya formundaki bakteri cinsi.
Satıcı :
Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faal ...
sature :
Doymuş. Çoğunlukla yağ asitlerinin çift bağlı olup olmadığını anl ...
satürasyon :
Doygunluk. Bir solüsyonun verilen maddeyi daha fazla çözemediği n ...
Schizosaccharomyces :
Hücre biçimi silindirik olan, fermentatif, nitratı indirgemeyen, ...
sedimentasyon :
Çökelme. Bir sıvının içindeki değişik tanecik büyüklüğündeki katı ...
sefalin :
Lesitinlerde olduğu gibi gliseril kökünün ?ve ßyerleşimlerinde de ...
segment :
Bölüm, parça, dilim.
sek :
İçkiler için sert veya şekersiz anlamında kullanılır. Dömi sek is ...
seleksiyon :
Seçilim, ayıklama.
selenyum :
Bütün canlılar için elzem olan iz element. İyi bir antioksidan öz ...
sellobiyoz :
Selülozun kimi hidrolizi sonucu oluşan iki glukoz moleküllü disak ...
selüloz :
Sadece bitkisel besinlerde bulunan ß-1,4 bağlarıyla bağlanmış D-g ...
Sendai virüsü :
Paramyxoviridae familyasından, virüs kılıfının hücre zarıyla birl ...
sentez :
İki veya daha fazla maddenin yeni bir madde yapmak için birleşmes ...
Sentral Spor :
Bakterilerde hücrenin ortasında (merkezde) bulunan spor.
separasyon :
Süt, yağ, meyve suyu gibi sıvı gıdaların içinde bulunan gözle gör ...
separatör :
Sıvı karışımlardan belli sıvıların veya katıların ayrıştırılmasın ...
Seperasyon :
Merkezkaç kuvveti prensibiyle yağsız süt ve kremanın ayrılması iş ...
Seperatör :
Süt, yağ, meyve suyu gibi sıvı gıdaların içinde bulunan gözle gör ...
sepsis :
Bakteri veya bakteri toksinlerinin belli bir yerden kana geçmesi ...
serbest bölge :
Gıda ambalaj maddesi hammaddelerinin sağlık sertifikası aranmadan ...
serbest radikal :
Biyolojik sistemlerde çok sayıda serbest radikal reaksiyonu gerçe ...
serbest su :
Porlarda ve ara boşluklarda bulunan sudur. Gıdalarda bulunan suyu ...
Serbest yağ asitleri :
Serbest yağ asit(ler)i.
serotip :
Özellikle bakteri ve virüslerde, antijen karakterleri ile belirle ...
Serpantin :
Isıtılan veya soğutulan akışkanın temas yüzeyinin artırılması ama ...
Sert Peynir :
Yağsız peynir kütlesindeki nem oranı en fazla % 57 olan peynir.
Sertifiye Süt :
Tanımlı, onaylı süt.
Sertleştiriciler :
Meyve ve sebzelerin dokularını sert veya gevrek tutan veya mevcut ...
sertleştirme :
Sert bir durum alma, katılaşmak.
Sertlik :
Sert, katı olma durumu.
Serum Proteinleri :
Yağsız sütten herhangi bir yolla kazeinin alınmasıyla geriye kala ...
Set Yoğurt :
Pıhtısı kırılmamış yoğurt. Süt starter kültür ile inoküle edildik ...
Sevkiyat :
1. ikmal maddelerinin, stratejik ve taktik amaçlarla bir yerden b ...
seyreltik :
Seyreltilmiş olan.
Seyreltilmiş :
Bir miktar su veya sıvı katılarak az yoğun duruma getirilmiş.
seyreltme :
Bir miktar su veya sıvı katarak az yoğun duruma getirme işi.
sferoplast :
Hücre duvarı kısmen uzaklaştırılmış bakteri hücresi.
Shigella :
Basilli dizanteri gibi pek çok hastalığın etmeni bakteri.
SI :
Uluslararası system.
Sıcak Et Fazı :
Kesimden sonra glikoliz ile birlikte sitrat çevrimi yerine laktik ...
sıcaklık :
Isının hissedilen derecesi. Ölçümü termometre ile yapılır. Bir ci ...
sığır :
Geviş getiren, boynuzlu büyükbaş evcil hayvanların genel adı.
Sıhhileştirme :
Ekipman ve üretim ortamı üzerinde gerçekleştirilen periyodik olar ...
sınıf :
İlgili takımlardan oluşan biyolojik grup. Sınıfı oluşturan kelime ...
sınıflandırma :
Belirli bir pozisyonda ürün veya maddelerin sınıflandırılması.
Sınır Kontrol Noktası :
Sınır gümrük kapılarında yer alan gümrüklü yer ve sahalarda canlı ...
SIP :
Yüksek seviyede hijyen, sterilite ve otomasyon için standard uygu ...
Sıvı Krema :
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r ...
Sıvı Kromatografisi :
Bakınız: Sıvı Kromatografisi
Siklamat :
Siklohegzilsülfamik asidin sodyum veya kalsiyum kimyasal yapıdaki ...
Siklodekstrin :
6, 7 veya 8 glukoz biriminden oluşan halka yapıdaki bileşikler. G ...
siklon :
Santrifüj kuvveti yardımıyla öz kütlesi farklı maddeleri birbirin ...
Siklopiazonik Asit :
A. flavus, A. tamarii, P. comnue tarafından oluşturulan mikotoksi ...
Siklopiazonikasit :
Asp. flavus ve Pen. aurantiogriseum tarafından sentezlenen bir kü ...
silaj :
Biçilmiş, belirli boyutlara getirilmiş, bir süre pörsütülmüş ve y ...
Simbiyos :
İki farklı organizmanın her ikisine de yarar sağlayacak şekilde b ...