eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (İ - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (İ - 1. Sayfa)
iaşe
:
Bir kimseye beslenmesi için sağlanan besin maddesi.
iç ambalaj
:
Gıda maddesiyle doğrudan temasta olsun veya olmasın, bir birim ol
...
İç Basınç Ölçer
:
Kapalı ortamlarda oluşan iç başıncı ölçmeye yarayan alet.
İçecekler
:
İçilen her şey. İçmeye elverişli sıvılar.
içerik
:
Gıda maddesinin formulünde yer alan her bir bileşen.
İçilebilir Su
:
İlgili mevzuatında yer alan özelliklere uygun insani tüketim amaç
...
içki
:
Alkol ihtiva eden sıvı içecek.
içme suyu
:
Jeolojik şartları uygun toprak derinliklerinde toplanan, kendiliğ
...
İçme Sütü
:
Pastörizasyon, UHT veya sterilizasyon işlemlerinden biriyle ısıl
...
identifikasyon
:
Mikroorganizma veya izolatların cins adlarının belirlenmesi. Tanı
...
idiyopatik
:
Nedeni bilinmeyen.
ihracat kotası
:
Genellikle ithalatçı sanayileşmiş bir ülke ile çoğunlukla emek yo
...
ikincil
:
Sırada önem bakımından ikinci derecede olan, tali, sekonder.
iklim
:
Kısa süreli günlük hava durumlarının çok uzun zaman içerisindeki
...
İLU Uygunluk Durumu
:
İyi Laboratuvar Uygulamaları İzleme Birimi tarafından belirlenen,
...
İlu Uygunluk İzlemesi
:
İyi laboratuvar uygulama135 ları prensiplerine uygunluğun doğrula
...
İlu Uygunluk Programı
:
Denetleme ve çalışmaların kontrolü aracılığı ile test laboratuvar
...
imalat
:
Satmak üzere hammadde işlenerek yapılan her türlü madde.
İmalatçı
:
Üretici. Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunu
...
imbik
:
Damıtma işinde kullanılan, içinden geçen buharı yoğunlaştırmaya y
...
İmbikten Çekme
:
Damıtmak, yabancı maddelerden arıtmak.
İmbikten Süzülme
:
İmbikten geçerek temizlemek, istenilen maddelerden arınmak.
İmha Etme
:
İnsan sağlığına veya tüketimine uygun olmayan gıda ve gıda ile te
...
İmid
:
Asit anhidritde O yerine -NH grubunun geçmesiyle oluşan bileşik,
...
immersiyon
:
Bir cismi su içine sokma; suya batırma. Mikroskopla muayene esnas
...
İmmunoassay
:
Radyo immünoassay, enzim immünoassay ve fluoro immünoassay’ı kaps
...
İmmunogenetik
:
Kalıtımsal bağışıklık bilimi ile ilgili. Bağışıklık biliminin bağ
...
İmmunojen
:
Bağışıklık cevabına neden olan herhangi bir madde. Antijen.
immunoloji
:
Bağışıklık bilimi. Antikorlar ve antikorların antijenlerle olan e
...
İmmünite
:
Bağışıklık. Bir organizmada, mikroorganizmalara ve bunların meyda
...
İmmünoglobulinler
:
Bağışıklık sistemi ile ilgili olaylarda rol oynayan 136 protein y
...
İmmünotoksik Etki
:
Bağışıklık sistemi üzerine toksik etki.
İmütasyon (Taklit) Krema
:
Genellikle bitkisel yağdan yapılan, şeker veya tatlandırıcı katıl
...
in vitro
:
Kelime anlamı “cam içinde” demektir. Canlı hücre dışında deneysel
...
in vitro mutagenez
:
DNA molekülünün belirlenmiş bir yerinde kullanılan tekniklerle is
...
in vivo
:
Canlı bir organizma üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar.
İnce Tabaka Kromatografisi
:
Bir karışımın sabit bir faz üzerinde hareketli bir çözücü yardımı
...
inceleme
:
Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeler ile ilgili k
...
indikatör
:
Gösterge. Belirteç.
İndikatör Mikroorganizmalar
:
Bir ürünün işlenmesi sırasında veya sonrasında hata ve bulaşmalar
...
İndirgeme
:
Hacmi, sayısı veya miktarında azalma. Kimyasal bir olay sırasında
...
İndirgen Şeker
:
Glikoz ve fruktoz gibi basit şekerlerin yapısında içerdiği bir ki
...
İndüksiyon
:
Herhangi bir olayı başlatma, belli bir etken yardımı ile herhangi
...
İnfeksiyon
:
Bakteri, virüs, fungus ya da protozoonların bir organizmaya girme
...
inhibisyon
:
Bir organ, hücre ya da kimyasal bir ögenin etkinliğini durdurma.
...
inhibitör
:
Gelişmeyi engelleyici.
İnkremental Numune
:
Parti veya alt partinin tek bir yerinden alınan ve asıl numuneye
...
inkübasyon
:
1. Belirli sıcaklıkta starter kültür mikroorganizmalarının aktivi
...
İnkübasyon Süresi
:
Bir mikroorganizmanın gelişmesini tamamlaması için belirli sıcakl
...
inkübatör
:
İnkübasyonun yapıldığı ve sıcaklığı ayarlanabilen kabin. Amaca gö
...
inokülasyon
:
Aşılama. Bir materyale mikroorganizma ilave etme işlemi.
inokülüm
:
1. Süte katılan kültüre verilen ad. 2. Bir materyale (örn besiyer
...
inorganik
:
Karbonatlar, siyanürler ve basit karbon bileşikleri hariç karbon-
...
İnorganik Madde
:
Canlılardan elde edilmeyen ve canlıların yaşadığı çevrede bulunan
...
inositol
:
B Vitamini grubunda düşünülen, koline benzer etkileri olan, vücut
...
İnsan Tüketimine Uygun Su
:
Jeolojik şartları uygun toprak derinliklerinde toplanan, kendiliğ
...
insidans
:
Bir hastalığın oluş veya görülüş sıklığı.
İnspektör
:
İthal ve ihraç edilen, transit geçen bitki ve bitkisel ürünlerin
...
insülin
:
Pankreasın ürettiği kan şekerini azaltan hormon.
intensif
:
Yoğun. Hacmine oranla, ağırlığı çok olan, kesif. Özgül ağırlığı y
...
İnter Esterifikasyon
:
Lipidlerden ester yapısında olan bileşiklerin verdiği bu tepkime,
...
interfaz
:
İki mitoz bölünmesi arasındaki evre; çekirdek ve sitoplazma bölün
...
interferon
:
Hücrelerin virüslere karşı ürettiği özel savunma maddesi.
İntermediyer Metabolizma
:
Canlı organizmalarda hücre bileşenlerinin sentezi (anabolizma) ve
...
interval
:
Sıcaklık, pH, süre, mesafe gibi ölçülebilir kriterlerin iki nokta
...
İntoksikasyon
:
Doğrudan mikrobiyal toksinlerin alınmasıyla oluşan gıda zehirlenm
...
İntraselüler
:
Bakınız: hücre içi
İntro
:
İçe doğru anlamında kullnaılan ön ek.
İnvers
:
Ters, aksi, zıt.
inversiyon
:
Çözelti içindeki sükrozun asit veya enzim etkisiyle eşit miktarla
...
invert şeker
:
Az miktarda asitli bir sakkaroz şurubunun (limon suyu gibi) ısıtı
...
invert şeker çözeltisi
:
Hidroliz yöntemi ile kısmen indirgenmiş ve invert şeker kısmı faz
...
invert şeker şurubu
:
Hidroliz yöntemi ile kısmen indirgenmiş, invert şeker miktarı kur
...
invertaz
:
Bu enzim bir disakkarit olan sukrozu (sakkarozu) monosakkaritleri
...
İri Salamura Tuzu
:
Doğrudan son tüketiciye sunulan, özellikle evlerde konserve, turş
...
İsolen Yağ Asitleri
:
Yapısındaki doymamış bağların tek ve çift bağ şeklinde birbirini
...
istatistik
:
Bir sonuç çıkarmak için olguları yöntemli bir biçimde toplayıp sa
...
işlem
:
Ham veya ara malları ve maddeleri fiziksel, kimyasal değişiklerle
...
İşlem Görmüş Kremalar
:
Henüz krema halinde olmayan ancak, belirtilen özelliklerine ve am
...
İşlem Yardımcıları
:
Tek başına gıda olarak tüketilmeyen, belirli bir teknolojik amaca
...
İşleme
:
Gıda maddesi üretilirken kullanılan gıda maddesinin muhafaza süre
...
İşlenmemiş Gıdalar
:
Bölünen, parçalanan, koparılan, dilimlenen, kemiklerinden ayrılan
...
İşlenmiş Gıdalar
:
Ham maddelerin işlenmesi sonucu elde edilen ve üretimleri için ge
...
İşlenmiş Su
:
İşlenmiş içme suyu, işlenmiş maden suyu ve yapay soda.
İşyeri
:
Gıda maddelerinin hammaddeden başlayarak tasnif, işleme, değerlen
...
İthal Permisi
:
Zirai Karantina Mevzuatına göre dış ülkelerden ekim, dikim ve çoğ
...
ithalatçı
:
Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunulmuş olan
...
itici gazlar
:
Gıdanın, bulunduğu kaptan dışarı çıkmasını sağlayan hava dışındak
...
İyi Laboratuvar Uygulamaları
:
Laboratuvar analizlerine ait sonuçların doğruluğu ve güvenilirliğ
...
İyi Laboratuvar Uygulamaları (İLU)
:
Klinik çalışmalar dışındaki sağlık ve çevre güvenliği çalışmaları
...
İyi Laboratuvar Uygulamaları İzleme Birimi
:
Test laboratuvarlarının iyi laboratuvar uygulamalarına uygunluğun
...
İyi Tarım Uygulamaları
:
Uygulamanın yapıldığı iklim bölgesinde, ruhsatlı bitki koruma ürü
...
İyi Uygulama Rehberleri
:
Birincil üretim dahil olmak üzere ürüne ait üretim, işleme ve dağ
...
İyi Üretim Uygulamaları
:
Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin, öngörülen kullanım koş
...
İyodofil
:
İyot ile kolayca boyanabilme.