eng

Süt Terimleri Sözlüğü (İ - 1)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (İ - 1. Sayfa)

iaşe :
Bir kimseye beslenmesi için sağlanan besin maddesi.
iç ambalaj :
Gıda maddesiyle doğrudan temasta olsun veya olmasın, bir birim ol ...
İç Basınç Ölçer :
Kapalı ortamlarda oluşan iç başıncı ölçmeye yarayan alet.
İçecekler :
İçilen her şey. İçmeye elverişli sıvılar.
içerik :
Gıda maddesinin formulünde yer alan her bir bileşen.
İçilebilir Su :
İlgili mevzuatında yer alan özelliklere uygun insani tüketim amaç ...
içki :
Alkol ihtiva eden sıvı içecek.
içme suyu :
Jeolojik şartları uygun toprak derinliklerinde toplanan, kendiliğ ...
İçme Sütü :
Pastörizasyon, UHT veya sterilizasyon işlemlerinden biriyle ısıl ...
identifikasyon :
Mikroorganizma veya izolatların cins adlarının belirlenmesi. Tanı ...
idiyopatik :
Nedeni bilinmeyen.
ihracat kotası :
Genellikle ithalatçı sanayileşmiş bir ülke ile çoğunlukla emek yo ...
ikincil :
Sırada önem bakımından ikinci derecede olan, tali, sekonder.
iklim :
Kısa süreli günlük hava durumlarının çok uzun zaman içerisindeki ...
İLU Uygunluk Durumu :
İyi Laboratuvar Uygulamaları İzleme Birimi tarafından belirlenen, ...
İlu Uygunluk İzlemesi :
İyi laboratuvar uygulama135 ları prensiplerine uygunluğun doğrula ...
İlu Uygunluk Programı :
Denetleme ve çalışmaların kontrolü aracılığı ile test laboratuvar ...
imalat :
Satmak üzere hammadde işlenerek yapılan her türlü madde.
İmalatçı :
Üretici. Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunu ...
imbik :
Damıtma işinde kullanılan, içinden geçen buharı yoğunlaştırmaya y ...
İmbikten Çekme :
Damıtmak, yabancı maddelerden arıtmak.
İmbikten Süzülme :
İmbikten geçerek temizlemek, istenilen maddelerden arınmak.
İmha Etme :
İnsan sağlığına veya tüketimine uygun olmayan gıda ve gıda ile te ...
İmid :
Asit anhidritde O yerine -NH grubunun geçmesiyle oluşan bileşik, ...
immersiyon :
Bir cismi su içine sokma; suya batırma. Mikroskopla muayene esnas ...
İmmunoassay :
Radyo immünoassay, enzim immünoassay ve fluoro immünoassay’ı kaps ...
İmmunogenetik :
Kalıtımsal bağışıklık bilimi ile ilgili. Bağışıklık biliminin bağ ...
İmmunojen :
Bağışıklık cevabına neden olan herhangi bir madde. Antijen.
immunoloji :
Bağışıklık bilimi. Antikorlar ve antikorların antijenlerle olan e ...
İmmünite :
Bağışıklık. Bir organizmada, mikroorganizmalara ve bunların meyda ...
İmmünoglobulinler :
Bağışıklık sistemi ile ilgili olaylarda rol oynayan 136 protein y ...
İmmünotoksik Etki :
Bağışıklık sistemi üzerine toksik etki.
İmütasyon (Taklit) Krema :
Genellikle bitkisel yağdan yapılan, şeker veya tatlandırıcı katıl ...
in vitro :
Kelime anlamı “cam içinde” demektir. Canlı hücre dışında deneysel ...
in vitro mutagenez :
DNA molekülünün belirlenmiş bir yerinde kullanılan tekniklerle is ...
in vivo :
Canlı bir organizma üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar.
İnce Tabaka Kromatografisi :
Bir karışımın sabit bir faz üzerinde hareketli bir çözücü yardımı ...
inceleme :
Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeler ile ilgili k ...
indikatör :
Gösterge. Belirteç.
İndikatör Mikroorganizmalar :
Bir ürünün işlenmesi sırasında veya sonrasında hata ve bulaşmalar ...
İndirgeme :
Hacmi, sayısı veya miktarında azalma. Kimyasal bir olay sırasında ...
İndirgen Şeker :
Glikoz ve fruktoz gibi basit şekerlerin yapısında içerdiği bir ki ...
İndüksiyon :
Herhangi bir olayı başlatma, belli bir etken yardımı ile herhangi ...
İnfeksiyon :
Bakteri, virüs, fungus ya da protozoonların bir organizmaya girme ...
inhibisyon :
Bir organ, hücre ya da kimyasal bir ögenin etkinliğini durdurma. ...
inhibitör :
Gelişmeyi engelleyici.
İnkremental Numune :
Parti veya alt partinin tek bir yerinden alınan ve asıl numuneye ...
inkübasyon :
1. Belirli sıcaklıkta starter kültür mikroorganizmalarının aktivi ...
İnkübasyon Süresi :
Bir mikroorganizmanın gelişmesini tamamlaması için belirli sıcakl ...
inkübatör :
İnkübasyonun yapıldığı ve sıcaklığı ayarlanabilen kabin. Amaca gö ...
inokülasyon :
Aşılama. Bir materyale mikroorganizma ilave etme işlemi.
inokülüm :
1. Süte katılan kültüre verilen ad. 2. Bir materyale (örn besiyer ...
inorganik :
Karbonatlar, siyanürler ve basit karbon bileşikleri hariç karbon- ...
İnorganik Madde :
Canlılardan elde edilmeyen ve canlıların yaşadığı çevrede bulunan ...
inositol :
B Vitamini grubunda düşünülen, koline benzer etkileri olan, vücut ...
İnsan Tüketimine Uygun Su :
Jeolojik şartları uygun toprak derinliklerinde toplanan, kendiliğ ...
insidans :
Bir hastalığın oluş veya görülüş sıklığı.
İnspektör :
İthal ve ihraç edilen, transit geçen bitki ve bitkisel ürünlerin ...
insülin :
Pankreasın ürettiği kan şekerini azaltan hormon.
intensif :
Yoğun. Hacmine oranla, ağırlığı çok olan, kesif. Özgül ağırlığı y ...
İnter Esterifikasyon :
Lipidlerden ester yapısında olan bileşiklerin verdiği bu tepkime, ...
interfaz :
İki mitoz bölünmesi arasındaki evre; çekirdek ve sitoplazma bölün ...
interferon :
Hücrelerin virüslere karşı ürettiği özel savunma maddesi.
İntermediyer Metabolizma :
Canlı organizmalarda hücre bileşenlerinin sentezi (anabolizma) ve ...
interval :
Sıcaklık, pH, süre, mesafe gibi ölçülebilir kriterlerin iki nokta ...
İntoksikasyon :
Doğrudan mikrobiyal toksinlerin alınmasıyla oluşan gıda zehirlenm ...
İntraselüler :
Bakınız: hücre içi
İntro :
İçe doğru anlamında kullnaılan ön ek.
İnvers :
Ters, aksi, zıt.
inversiyon :
Çözelti içindeki sükrozun asit veya enzim etkisiyle eşit miktarla ...
invert şeker :
Az miktarda asitli bir sakkaroz şurubunun (limon suyu gibi) ısıtı ...
invert şeker çözeltisi :
Hidroliz yöntemi ile kısmen indirgenmiş ve invert şeker kısmı faz ...
invert şeker şurubu :
Hidroliz yöntemi ile kısmen indirgenmiş, invert şeker miktarı kur ...
invertaz :
Bu enzim bir disakkarit olan sukrozu (sakkarozu) monosakkaritleri ...
İri Salamura Tuzu :
Doğrudan son tüketiciye sunulan, özellikle evlerde konserve, turş ...
İsolen Yağ Asitleri :
Yapısındaki doymamış bağların tek ve çift bağ şeklinde birbirini ...
istatistik :
Bir sonuç çıkarmak için olguları yöntemli bir biçimde toplayıp sa ...
işlem :
Ham veya ara malları ve maddeleri fiziksel, kimyasal değişiklerle ...
İşlem Görmüş Kremalar :
Henüz krema halinde olmayan ancak, belirtilen özelliklerine ve am ...
İşlem Yardımcıları :
Tek başına gıda olarak tüketilmeyen, belirli bir teknolojik amaca ...
İşleme :
Gıda maddesi üretilirken kullanılan gıda maddesinin muhafaza süre ...
İşlenmemiş Gıdalar :
Bölünen, parçalanan, koparılan, dilimlenen, kemiklerinden ayrılan ...
İşlenmiş Gıdalar :
Ham maddelerin işlenmesi sonucu elde edilen ve üretimleri için ge ...
İşlenmiş Su :
İşlenmiş içme suyu, işlenmiş maden suyu ve yapay soda.
İşyeri :
Gıda maddelerinin hammaddeden başlayarak tasnif, işleme, değerlen ...
İthal Permisi :
Zirai Karantina Mevzuatına göre dış ülkelerden ekim, dikim ve çoğ ...
ithalatçı :
Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunulmuş olan ...
itici gazlar :
Gıdanın, bulunduğu kaptan dışarı çıkmasını sağlayan hava dışındak ...
İyi Laboratuvar Uygulamaları :
Laboratuvar analizlerine ait sonuçların doğruluğu ve güvenilirliğ ...
İyi Laboratuvar Uygulamaları (İLU) :
Klinik çalışmalar dışındaki sağlık ve çevre güvenliği çalışmaları ...
İyi Laboratuvar Uygulamaları İzleme Birimi :
Test laboratuvarlarının iyi laboratuvar uygulamalarına uygunluğun ...
İyi Tarım Uygulamaları :
Uygulamanın yapıldığı iklim bölgesinde, ruhsatlı bitki koruma ürü ...
İyi Uygulama Rehberleri :
Birincil üretim dahil olmak üzere ürüne ait üretim, işleme ve dağ ...
İyi Üretim Uygulamaları :
Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin, öngörülen kullanım koş ...
İyodofil :
İyot ile kolayca boyanabilme.