eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (Y - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (Y - 1. Sayfa)
Yabancı Madde ve Bileşikler
:
Gıda maddesi üretiminde kullanılan ve katılmasına izin verilen ma
...
yağ
:
Bileşiminde fosfolipidler dahil olmak üzere stearik, oleik, palmi
...
yağ asitleri
:
Genellikle çift sayıda karbon atomu içeren, düz zincirli ve değiş
...
Yağ Standardizasyonu
:
Yağsız süte separatörden ayrılan krema ilave etmek suretiyle stan
...
yağda çözünen vitaminler
:
A, D, E, K Vitaminleri.
Yağı Azaltılmış
:
Yağ değerlerinde sağlanan en az % 25’lik azalmalar olan ürün.
Yağlı Süttozu
:
Pastörize yağlı inek sütünün kurumaddesi artırılarak püskürtme ve
...
yağsız süt
:
Yağı alınmış süt.
Yağsız Sütlü Çikolata
:
Bileşiminde en fazla % 1 süt yağı içeren sütlü çikolatadır.
Yağsız Süttozu
:
Pastörize yağsız inek sütünün kurumaddesi artırılarak püskürtme v
...
yapay
:
Doğadaki örneklerine benzetilerek insan eliyle yapılan.
Yapay Tatlandırıcılar
:
Gıdalara tatlı bir lezzet sağlayan, şeker dışındaki maddeler. Bes
...
Yapı
:
Parçaları ve öğeleri arasında durağan bağlar ve karşılıklı ilişki
...
Yapı Düzenleyiciler
:
Gıda maddesinin yapısını düzelten maddeler.
Yapım
:
Hammadeyi el veya makine yardımı ile işleyerek yeni bir ürün yapm
...
Yapıştırma Laminasyon
:
Çok katlı ambalaj malzemelerinin içinde bulunan bireysel katmanla
...
Yardımcı Madde
:
Yarı mamul veya mamul maddeleri elde etmek için kullanılan hammad
...
yarı geçirgen
:
Yarı geçirgen olan.
yarı ömür
:
Bir radyoaktif maddenin başlangıçta mevcut olan atom sayısının ya
...
Yarılanma Ömrü
:
Bir maddenin (hormon, radyoaktif madde, ilaç, vb.) bozularak mikt
...
YASA
:
Bakınız: Kanun
Yatay Gıda Kodeksi
:
Gıda katkı maddeleri, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taş
...
yayık
:
Çeşitli biçimlerde olan ve yağını çıkarmak amacıyla içinde, süt,
...
Yayık Ayranı
:
Tereyağının veya kremanın yayıklanmasından (çalkalanmasından) art
...
Yayma Yöntemi ile Koloni Sayımı
:
Petri kutusuna önce agarlı besiyeri dökülüp katılaştıktan sonra s
...
Yedirme
:
Bir malzemeyi başka bir malzemeye uygun şekilde katma ve ilave et
...
Yeknesak
:
Tek düze, tek örnek.
yem
:
Hayvan yiyeceği. Hayvanların ağız yoluyla beslenmesi amacıyla kul
...
Yem Saflığı
:
Hayvan tüketimi için uygun olan.
Yeniden İhracat
:
Bir ülkeye ithal edilen ve o ülkeden başka bir ülkeye ihraç edile
...
yenilebilir asit kazein
:
Teknolojisinde mevzuatta belirtilen asitler kullanılarak elde edi
...
Yenilebilir Buz
:
İçme suyu niteliğindeki sudan yapılan ve insan tüketimine uygun o
...
Yenilebilir Buzlar Kodeks Komitesi
:
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında yenilebilir buzla
...
Yenilebilir Buzlu Ürünler
:
Buz karışımları ve sütlü buz ürünleri.Su buzu: Buz karışımları ge
...
Yenilebilir Film
:
İnsan tüketimine uygun olan film.
Yenilebilir Kaplama
:
İnsan tüketimine uygun olan kaplama.
Yenilebilir Madde
:
Direkt insan tüketimine sunulabilen gıda maddesi.
Yenilebilir Rennet Kazein
:
Teknolojisinde kimozin enzimi veya sütü pıhtılaştıran insan tüket
...
Yerel Marjinal ve Sınırlı Faaliyet
:
Perakendecinin başka bir işletmeye sadece belirlenen sınırlar içe
...
Yerinde Sterilizasyon
:
Üretim hattı veya ekipman sökülmeden yapılan sterilizasyon. Bkz.
...
Yerinde Temizlenebilirlik
:
Sökülmeksizin kolayca temizlenmeye uygunluk. Bkz. CIP.
Yerinde Temizlik
:
Bir gıda üretim bandının veya kapalı devredeki tek bir ekipmanın
...
Yerinden Sökülerek Yapılan Temizlik
:
Yerleşim dışında temizlik. Parçalara ayrılmış ekipmanın elle temi
...
Yersinia Enterokolitika
:
Yersinyosis hastalığına neden olan bakteri.
Yeşil Nokta
:
Almanya’da ambalaj atıklarının genel çöp kapsamından çıkarılmasın
...
Yeşil Sülfür Bakterileri
:
Klorozom, bakteriyoklorofil ve gerçek klorofil içeren anoksijenik
...
Yeterli ve Dengeli Beslenme
:
Gıdalardan vücudun gereksinimi kadar enerji, protein, karbonhidra
...
Yeterlilik Testi
:
Bir laboratuvarın performansını veya sonuçlarını kontrol eden ulu
...
Yetkilendirilmiş Veteriner Hekim
:
Yetkili otoritede görevli veteriner hekimler dışında, verilecek r
...
Yetkili Laboratuvar
:
Gıda maddelerinin özelliğine ve yapılacak analizin türüne göre ye
...
YGDS
:
Yağ miktarı düzeltilmiş süt.
yoğunluk
:
Herhangi bir maddenin bir birim hacminin kütlesi.
yoğunluk ölçer
:
Sıvıların yoğunluğunu ölçen alet.
yoğurt
:
1. Fermentasyonda spesifik olarak Streptococcus thermophilus ve L
...
yoğurt çalmak
:
Yoğurt yapmak için süte yoğurt mayası ilave etmek.
Yoğurt Kültürü
:
Yoğurt yapımında kullanılan Lactobacillus delbrueckii subsp. bulg
...
yönetim
:
Bir kuruluşun veya bir işin idare ve kontrolü için koordine edile
...
Yönetmelik
:
Türk hukuk sisteminde Yasa ve Tüzüğün uygulanmasını sağlamak amac
...
Yüksek Hijyen
:
Ürünlerin ve bileşenlerinin işlenme, muamele görme, el sürme veya
...
Yüksek Risk Alanı
:
Patojenlerin yüksek oranda mevcut olduğu bir alan. Örneğin, taze
...
yükseltgen
:
Bakınız: oksitleyici madde
yükseltgenme
:
Bakınız: Oksitlenme
yüze soğurma
:
Bakınız: Absorbsiyon
Yüze Tutunma
:
Bakınız: Adsorbsiyon
yüzey
:
Bir cismi ayıran dış ve yaygın bölüm, satıh.