eng

Süt Terimleri Sözlüğü (Y)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
Y Harfi 1. Sayfa
Yabancı Madde ve Bileşikler :
Gıda maddesi üretiminde kullanılan ve katılmasına izin verilen ma ...
yağ :
Bileşiminde fosfolipidler dahil olmak üzere stearik, oleik, palmi ...
yağ asitleri :
Genellikle çift sayıda karbon atomu içeren, düz zincirli ve değiş ...
Yağ Standardizasyonu :
Yağsız süte separatörden ayrılan krema ilave etmek suretiyle stan ...
yağda çözünen vitaminler :
A, D, E, K Vitaminleri.
Yağı Azaltılmış :
Yağ değerlerinde sağlanan en az % 25’lik azalmalar olan ürün.
Yağlı Süttozu :
Pastörize yağlı inek sütünün kurumaddesi artırılarak püskürtme ve ...
yağsız süt :
Yağı alınmış süt.
Yağsız Sütlü Çikolata :
Bileşiminde en fazla % 1 süt yağı içeren sütlü çikolatadır.
Yağsız Süttozu :
Pastörize yağsız inek sütünün kurumaddesi artırılarak püskürtme v ...
yapay :
Doğadaki örneklerine benzetilerek insan eliyle yapılan.
Yapay Tatlandırıcılar :
Gıdalara tatlı bir lezzet sağlayan, şeker dışındaki maddeler. Bes ...
Yapı :
Parçaları ve öğeleri arasında durağan bağlar ve karşılıklı ilişki ...
Yapı Düzenleyiciler :
Gıda maddesinin yapısını düzelten maddeler.
Yapım :
Hammadeyi el veya makine yardımı ile işleyerek yeni bir ürün yapm ...
Yapıştırma Laminasyon :
Çok katlı ambalaj malzemelerinin içinde bulunan bireysel katmanla ...
Yardımcı Madde :
Yarı mamul veya mamul maddeleri elde etmek için kullanılan hammad ...
yarı geçirgen :
Yarı geçirgen olan.
yarı ömür :
Bir radyoaktif maddenin başlangıçta mevcut olan atom sayısının ya ...
Yarılanma Ömrü :
Bir maddenin (hormon, radyoaktif madde, ilaç, vb.) bozularak mikt ...
YASA :
Bakınız: Kanun
Yatay Gıda Kodeksi :
Gıda katkı maddeleri, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taş ...
yayık :
Çeşitli biçimlerde olan ve yağını çıkarmak amacıyla içinde, süt, ...
Yayık Ayranı :
Tereyağının veya kremanın yayıklanmasından (çalkalanmasından) art ...
Yayma Yöntemi ile Koloni Sayımı :
Petri kutusuna önce agarlı besiyeri dökülüp katılaştıktan sonra s ...
Yedirme :
Bir malzemeyi başka bir malzemeye uygun şekilde katma ve ilave et ...
Yeknesak :
Tek düze, tek örnek.
yem :
Hayvan yiyeceği. Hayvanların ağız yoluyla beslenmesi amacıyla kul ...
Yem Saflığı :
Hayvan tüketimi için uygun olan.
Yeniden İhracat :
Bir ülkeye ithal edilen ve o ülkeden başka bir ülkeye ihraç edile ...
yenilebilir asit kazein :
Teknolojisinde mevzuatta belirtilen asitler kullanılarak elde edi ...
Yenilebilir Buz :
İçme suyu niteliğindeki sudan yapılan ve insan tüketimine uygun o ...
Yenilebilir Buzlar Kodeks Komitesi :
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında yenilebilir buzla ...
Yenilebilir Buzlu Ürünler :
Buz karışımları ve sütlü buz ürünleri.Su buzu: Buz karışımları ge ...
Yenilebilir Film :
İnsan tüketimine uygun olan film.
Yenilebilir Kaplama :
İnsan tüketimine uygun olan kaplama.
Yenilebilir Madde :
Direkt insan tüketimine sunulabilen gıda maddesi.
Yenilebilir Rennet Kazein :
Teknolojisinde kimozin enzimi veya sütü pıhtılaştıran insan tüket ...
Yerel Marjinal ve Sınırlı Faaliyet :
Perakendecinin başka bir işletmeye sadece belirlenen sınırlar içe ...
Yerinde Sterilizasyon :
Üretim hattı veya ekipman sökülmeden yapılan sterilizasyon. Bkz. ...
Yerinde Temizlenebilirlik :
Sökülmeksizin kolayca temizlenmeye uygunluk. Bkz. CIP.
Yerinde Temizlik :
Bir gıda üretim bandının veya kapalı devredeki tek bir ekipmanın ...
Yerinden Sökülerek Yapılan Temizlik :
Yerleşim dışında temizlik. Parçalara ayrılmış ekipmanın elle temi ...
Yersinia Enterokolitika :
Yersinyosis hastalığına neden olan bakteri.
Yeşil Nokta :
Almanya’da ambalaj atıklarının genel çöp kapsamından çıkarılmasın ...
Yeşil Sülfür Bakterileri :
Klorozom, bakteriyoklorofil ve gerçek klorofil içeren anoksijenik ...
Yeterli ve Dengeli Beslenme :
Gıdalardan vücudun gereksinimi kadar enerji, protein, karbonhidra ...
Yeterlilik Testi :
Bir laboratuvarın performansını veya sonuçlarını kontrol eden ulu ...
Yetkilendirilmiş Veteriner Hekim :
Yetkili otoritede görevli veteriner hekimler dışında, verilecek r ...
Yetkili Laboratuvar :
Gıda maddelerinin özelliğine ve yapılacak analizin türüne göre ye ...
YGDS :
Yağ miktarı düzeltilmiş süt.
yoğunluk :
Herhangi bir maddenin bir birim hacminin kütlesi.
yoğunluk ölçer :
Sıvıların yoğunluğunu ölçen alet.
yoğurt :
1. Fermentasyonda spesifik olarak Streptococcus thermophilus ve L ...
yoğurt çalmak :
Yoğurt yapmak için süte yoğurt mayası ilave etmek.
Yoğurt Kültürü :
Yoğurt yapımında kullanılan Lactobacillus delbrueckii subsp. bulg ...
yönetim :
Bir kuruluşun veya bir işin idare ve kontrolü için koordine edile ...
Yönetmelik :
Türk hukuk sisteminde Yasa ve Tüzüğün uygulanmasını sağlamak amac ...
Yüksek Hijyen :
Ürünlerin ve bileşenlerinin işlenme, muamele görme, el sürme veya ...
Yüksek Risk Alanı :
Patojenlerin yüksek oranda mevcut olduğu bir alan. Örneğin, taze ...
yükseltgen :
Bakınız: oksitleyici madde
yükseltgenme :
Bakınız: Oksitlenme
yüze soğurma :
Bakınız: Absorbsiyon
Yüze Tutunma :
Bakınız: Adsorbsiyon
yüzey :
Bir cismi ayıran dış ve yaygın bölüm, satıh.