eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (P - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (P - 1. Sayfa)
P/S Oranı
:
Çoklu doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranı P/S ni
...
pa
:
Poliamid. P.
Paçal
:
Amaca uygun ürün elde edebilmek için cinsleri, nevileri veya kali
...
paçal numune
:
Parti veya alt partiden alınan inkremental numunelerin hepsinin b
...
paketleme
:
Bir veya birden fazla gıdanın bir koruyucu malzemeye, kaba yerleş
...
Paketleme Gazı
:
Bir veya birden fazla ambalajlanmış gıdanın korunması için ambala
...
Pantothenik Asit
:
Bir B grubu vitamini. B5 vitamini. C9H17NO5.
parafin
:
Petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum kıvamında katı bir
...
Parazit
:
Asalak. Başka bir canlı varlığın içinde veya üzerinde ve onun zar
...
Parazitoidler
:
Zararlı böceklerin yumurtasına zarar veren organizma.
Parlatıcılar
:
Yağlayıcılar da dahil gıdaların dış yüzeyine uygulandığında parla
...
Parti
:
Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalajı, ambalaj büyüklüğü,
...
parti büyüklüğü
:
Parti içindeki birim ambalaj sayısı.
Parti Numarası
:
Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalajı, ambalaj büyüklüğü,
...
partikül
:
Parçacık, zerre.
partisyon kromatografisi
:
Ayırım çözünürlük esasına göre karışımın sabit ve hareketli faz a
...
paslanmaz çelik
:
Paslanmaya karşı dayanıklı olan alaşım, çelik.
Pasta Kremi
:
Şuale hamurunun içine konan gibi süt, yumurta sarısı, şeker ve un
...
pastörizasyon
:
En az 72 °C’de 15 saniye uygulanan kısa süreli yüksek sıcaklık 20
...
pastörize
:
Gıda sanayiinde, gıda maddelerini hastalık yapıcı (patojen) mikro
...
Pastörize İçme Sütü
:
Çiğ sütün doğal ve biyolojik özelliklerine zarar vermeden 63°C’da
...
Patent
:
1. Her hangi bir proses, yöntem veya aletin yetkili kurum tarafın
...
Patojen
:
Hastalık yapıcı özelliği olan mikroorganizma veya madde.
Patojen Mikroorganizmalar
:
Gıda ve suyla canlıya geçerek belli şartlarda istenmeyen etki olu
...
patoloji
:
Hastalık bilimi, hastalığın nedenlerini araştıran uzmanlık dalı.
Patulin
:
A. clavatus, A. terreus, P. expansum tarafından oluşturulan mikot
...
PCDD
:
Poliklorlu dibenzo-p-dioksinler.
PCDF
:
Poliklorlu dibenzofuranlar.
Pcr Polimeraz Zincir Reaksiyonu
:
DNA ‘nın istenilen bir parçasının in vitro koşullarda primer deni
...
Pearson Karesi Metodu
:
İstenilen özelliklere sahip bir paçal elde edebilmek için iki ayr
...
pedigri
:
Soy kütüğüne kayıt edilen damızlıkların numara, isim, orijin, ırk
...
Pektik Enzimler/Pektinazlar
:
Pektik enzimler, pektini değişik şekillerde hidrolize ederek koll
...
pektin
:
Pektin bitkilerin hücre duvarı ve hücre içi tabakalarında bulunan
...
pektinaz
:
Pektin parçalayan enzim.
Pektolitik
:
Pektinleri parçalama yeteneğinde olan. Pektinaz enzimi içeren mik
...
penetrasyon
:
İçine girme, içinden geçme, nüfuz etme.
Penicillium
:
Yaygın bir küf (mantar) cinsi.
Penisilik Asit
:
Çok sayıda Penicillium ve Aspergillus türü tarafından oluşturulan
...
penta
:
Beş anlamında kullanılan ön ek.
Pentozanlar ve Hemiselülozlar
:
Pentozan ve hemiselüloz terimleri sıklıkla birbirinin yerine kull
...
Pentozlar
:
Yaygın halde polisakkaritlerin (pentozanlar) yapıtaşı olarak, dah
...
pepsin
:
Proteinleri asidik çözeltide proteaz, pepton ve peptitlere hidrol
...
peptidaz
:
Proteinlerin peptit bağlarını kopararak yıkılmasından sorumlu ola
...
peptit
:
İki veya daha fazla aminoasidin peptit bağlarıyla bağlanmasıyla o
...
peptit bağı
:
Protein sentezlenirken bir amino asidin amino grubuyla, diğerinin
...
pepton
:
Proteinlerin mide öz suyunda sindirime uğramış son hali, peptidle
...
per
:
Protein Yeterlilik Oranı.
Perakende
:
Ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti, işyeri ve kurum yeme
...
Perakende Ambalaj
:
Son tüketiciye satılan gıda maddesi ambalaj paketi.
pernisiyöz anemi
:
B12 vitamini yetersizliğinin yol açtığı kansızlık.
peroksidaz
:
Hidrojen peroksit ve peroksitlerin mevcudiyetinde substrat oksida
...
Peroksidaz Testi
:
Peroksidaz enzimi 70° C de 2.5 saatte, 75° C de 2.5 dakikada, 78°
...
Peroksit
:
Yapısında -O-O bağı içeren oksijenli bileşik.
peroksit değeri
:
1. Tereyağlarında lipit oksidasyonunun derecesini belirlemek için
...
Pestisit
:
Tarımsal ürünlerin üretimi, işlenmesi, depolanması, taşınması ve
...
pestisit kalıntısı
:
Bitki koruma ürünlerinin kullanımı sonucu tarımsal ürünlerde ve g
...
petri kutusu
:
İçerisinde besiyeri olan, bakteri, fungus gibi canlıları üretmekt
...
Petroff Hauser Lamı
:
Bakterilerin mikroskobik sayımında kullanılan özel bir lam.
Peynir
:
1. Hammaddenin uygun bir pıhtılaştırıcı kullanılarak pıhtılaştırı
...
Peynir Ağacı
:
Ebegümecigillerden, tropikal bölgelerde yetişen, kozalarında kısa
...
peynir akarı
:
Yarım milimetre boyunda ve çok açık kırmızımsı renkte, bayat peyn
...
Peynir Çeşni Maddesi
:
Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler, tahıllar
...
Peynir Hammaddesi
:
Peynir üretiminde kullanılan toplam süt proteini/ kazein oranı bo
...
Peynir Helvası
:
Ana malzemeleri olan peynir, un, şeker, su ya da süt, margarin ve
...
peynir kabuğu
:
Peynirlerin olgunlaştırılması sırasında, peynir kalıbının dışında
...
Peynir Kaplaması
:
Olgunlaştırılarak piyasaya arz edilen peynirlerin olgunlaşmanın h
...
peynir mayası
:
1. Buzağının işkembesinden / şirdeninden yapılan peynir mayası. 2
...
Peynir Reaksiyonu
:
Monoamin oksidaz inhibitörü ilaçlar alan bazı hastaların, pressör
...
Peynir Salamurası
:
İçilebilir su ve tuzun (belli bir oranda) karışımı ile tekniğine
...
Peynir Sütüne İlave Edilecek Toplam Maya Miktarı
:
Maya miktarı, ml = (2400 x Süt miktarı, ml) / Maya kuvveti x Pıht
...
Peynir Üretim Tarihi
:
Taze peynirlerin ambalajlandığı, olgunlaştırılmış peynirlerin ise
...
Peynir Üretiminde Organik Asit
:
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde kullanımına
...
Peynir Üretiminde Yabancı Madde
:
Peynir üre215 timinde kullanımına izin verilen bileşenler dışında
...
Peynir Yüzeyi
:
Dilimlenmiş, rendelenmiş veya doğranmış peynirlerin dış kısımları
...
Peyniraltı Suyu
:
Peynir yaparken arta kalan su, süt serumu. Pıhtı kesimi sonrasınd
...
Peyniraltı Suyu Peynirleri
:
Peyniraltı suyunda bulunan serum proteinlerinin belirli asitlikle
...
Peyniraltı Suyu Tozu
:
Pıhtıdan ayrılan peynir altı suyundan suyun uzaklaştırılmasıyla e
...
Peynirci
:
Peynir yapan ya da satan kimse.
Peynircilik
:
Peynir yapma ya da satma işi.
Peynirhane
:
Peynir yapılan yer.
Peynirin Olgunlaşması
:
Her peynir çeşidinin kendine özgü yapı, tat ve aroma gibi özellik
...
Peynirleşme
:
Sütün pıhtışarak peynir durumuna gelmesi.
PFU
:
Plaka Oluşturan Birim.
Ph
:
1’den 14’e kadar değerler alabilen, çözeltinin bir litresindeki h
...
PhD
:
Bilimde Doktora derecesi.
Phil
:
“Seven” anlamnda kullanılan son ek.
pıhtı
:
1. Sütün peynir mayası ya da organik asitler ve/veya starter kült
...
Pıhtılaşma
:
Sıvı durumdan katı duruma geçme aşaması.
Pıhtısı Kırılmış Yoğurt
:
İnokülasyon ve inkübasyon işleminden sonra ürünün hemen karıştırı
...
pigment
:
Hücrelere özgü renk veren madde.
pilus
:
Bakterinin zemine veya besin maddesine yapışmasını sağlayan ya da
...
pinositoz
:
Sıvının, sıvı yutucu hücre (Pinosit) tarafından kendi içine alınm
...
pipet
:
Laboratuvarda belirli miktarda sıvıyı ölçmeye veya transfer etmey
...
piranoz
:
Şekerlerin halkalı yapılarından biri. Piranoz yapısını oluşturan
...
pirüvik asit
:
Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında ara ürün olarak ort
...
pislik
:
Kir, çamur, toz, leke, çöp vs. sıvı ve katı her türlü istenmeyen
...
pişirme
:
1. Ürün merkez sıcaklığının en az 72°C’ye ulaştığı ısıl işlem (et
...
Pişirmeye Hazır
:
Gıda maddelerinin pişirilmeye hazır hale gelmiş şekli.
Pişme
:
Ateşte, fırında, kaynar suda ya da yağda ısı etkisiyle yenilebili
...
Piyasa Gözetimi ve Denetimi
:
Ürünün piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya ürün piyasada
...