|
Süt Terimleri Sözlüğü (P - 1)
Süt Terimleri Sözlüğü (P - 1. Sayfa)
-
P/S Oranı
:
-
Çoklu doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranı P/S ni ...
-
pa
:
-
Poliamid. P.
-
Paçal
:
-
Amaca uygun ürün elde edebilmek için cinsleri, nevileri veya kali ...
-
paçal numune
:
-
Parti veya alt partiden alınan inkremental numunelerin hepsinin b ...
-
paketleme
:
-
Bir veya birden fazla gıdanın bir koruyucu malzemeye, kaba yerleş ...
-
Paketleme Gazı
:
-
Bir veya birden fazla ambalajlanmış gıdanın korunması için ambala ...
-
Pantothenik Asit
:
-
Bir B grubu vitamini. B5 vitamini. C9H17NO5.
-
parafin
:
-
Petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum kıvamında katı bir ...
-
Parazit
:
-
Asalak. Başka bir canlı varlığın içinde veya üzerinde ve onun zar ...
-
Parazitoidler
:
-
Zararlı böceklerin yumurtasına zarar veren organizma.
-
Parlatıcılar
:
-
Yağlayıcılar da dahil gıdaların dış yüzeyine uygulandığında parla ...
-
Parti
:
-
Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalajı, ambalaj büyüklüğü, ...
-
parti büyüklüğü
:
-
Parti içindeki birim ambalaj sayısı.
-
Parti Numarası
:
-
Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalajı, ambalaj büyüklüğü, ...
-
partikül
:
-
Parçacık, zerre.
-
partisyon kromatografisi
:
-
Ayırım çözünürlük esasına göre karışımın sabit ve hareketli faz a ...
-
paslanmaz çelik
:
-
Paslanmaya karşı dayanıklı olan alaşım, çelik.
-
Pasta Kremi
:
-
Şuale hamurunun içine konan gibi süt, yumurta sarısı, şeker ve un ...
-
pastörizasyon
:
-
En az 72 °C’de 15 saniye uygulanan kısa süreli yüksek sıcaklık 20 ...
-
pastörize
:
-
Gıda sanayiinde, gıda maddelerini hastalık yapıcı (patojen) mikro ...
-
Pastörize İçme Sütü
:
-
Çiğ sütün doğal ve biyolojik özelliklerine zarar vermeden 63°C’da ...
-
Patent
:
-
1. Her hangi bir proses, yöntem veya aletin yetkili kurum tarafın ...
-
Patojen
:
-
Hastalık yapıcı özelliği olan mikroorganizma veya madde.
-
Patojen Mikroorganizmalar
:
-
Gıda ve suyla canlıya geçerek belli şartlarda istenmeyen etki olu ...
-
patoloji
:
-
Hastalık bilimi, hastalığın nedenlerini araştıran uzmanlık dalı.
-
Patulin
:
-
A. clavatus, A. terreus, P. expansum tarafından oluşturulan mikot ...
-
-
PCDD
:
-
Poliklorlu dibenzo-p-dioksinler.
-
PCDF
:
-
Poliklorlu dibenzofuranlar.
-
Pcr Polimeraz Zincir Reaksiyonu
:
-
DNA ‘nın istenilen bir parçasının in vitro koşullarda primer deni ...
-
Pearson Karesi Metodu
:
-
İstenilen özelliklere sahip bir paçal elde edebilmek için iki ayr ...
-
pedigri
:
-
Soy kütüğüne kayıt edilen damızlıkların numara, isim, orijin, ırk ...
-
Pektik Enzimler/Pektinazlar
:
-
Pektik enzimler, pektini değişik şekillerde hidrolize ederek koll ...
-
pektin
:
-
Pektin bitkilerin hücre duvarı ve hücre içi tabakalarında bulunan ...
-
pektinaz
:
-
Pektin parçalayan enzim.
-
Pektolitik
:
-
Pektinleri parçalama yeteneğinde olan. Pektinaz enzimi içeren mik ...
-
penetrasyon
:
-
İçine girme, içinden geçme, nüfuz etme.
-
Penicillium
:
-
Yaygın bir küf (mantar) cinsi.
-
Penisilik Asit
:
-
Çok sayıda Penicillium ve Aspergillus türü tarafından oluşturulan ...
-
penta
:
-
Beş anlamında kullanılan ön ek.
-
Pentozanlar ve Hemiselülozlar
:
-
Pentozan ve hemiselüloz terimleri sıklıkla birbirinin yerine kull ...
-
Pentozlar
:
-
Yaygın halde polisakkaritlerin (pentozanlar) yapıtaşı olarak, dah ...
-
pepsin
:
-
Proteinleri asidik çözeltide proteaz, pepton ve peptitlere hidrol ...
-
peptidaz
:
-
Proteinlerin peptit bağlarını kopararak yıkılmasından sorumlu ola ...
-
peptit
:
-
İki veya daha fazla aminoasidin peptit bağlarıyla bağlanmasıyla o ...
-
peptit bağı
:
-
Protein sentezlenirken bir amino asidin amino grubuyla, diğerinin ...
-
pepton
:
-
Proteinlerin mide öz suyunda sindirime uğramış son hali, peptidle ...
-
per
:
-
Protein Yeterlilik Oranı.
-
Perakende
:
-
Ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti, işyeri ve kurum yeme ...
-
Perakende Ambalaj
:
-
Son tüketiciye satılan gıda maddesi ambalaj paketi.
-
pernisiyöz anemi
:
-
B12 vitamini yetersizliğinin yol açtığı kansızlık.
-
peroksidaz
:
-
Hidrojen peroksit ve peroksitlerin mevcudiyetinde substrat oksida ...
-
-
Peroksidaz Testi
:
-
Peroksidaz enzimi 70° C de 2.5 saatte, 75° C de 2.5 dakikada, 78° ...
-
Peroksit
:
-
Yapısında -O-O bağı içeren oksijenli bileşik.
-
peroksit değeri
:
-
1. Tereyağlarında lipit oksidasyonunun derecesini belirlemek için ...
-
Pestisit
:
-
Tarımsal ürünlerin üretimi, işlenmesi, depolanması, taşınması ve ...
-
pestisit kalıntısı
:
-
Bitki koruma ürünlerinin kullanımı sonucu tarımsal ürünlerde ve g ...
-
petri kutusu
:
-
İçerisinde besiyeri olan, bakteri, fungus gibi canlıları üretmekt ...
-
Petroff Hauser Lamı
:
-
Bakterilerin mikroskobik sayımında kullanılan özel bir lam.
-
Peynir
:
-
1. Hammaddenin uygun bir pıhtılaştırıcı kullanılarak pıhtılaştırı ...
-
Peynir Ağacı
:
-
Ebegümecigillerden, tropikal bölgelerde yetişen, kozalarında kısa ...
-
peynir akarı
:
-
Yarım milimetre boyunda ve çok açık kırmızımsı renkte, bayat peyn ...
-
Peynir Çeşni Maddesi
:
-
Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler, tahıllar ...
-
Peynir Hammaddesi
:
-
Peynir üretiminde kullanılan toplam süt proteini/ kazein oranı bo ...
-
Peynir Helvası
:
-
Ana malzemeleri olan peynir, un, şeker, su ya da süt, margarin ve ...
-
peynir kabuğu
:
-
Peynirlerin olgunlaştırılması sırasında, peynir kalıbının dışında ...
-
Peynir Kaplaması
:
-
Olgunlaştırılarak piyasaya arz edilen peynirlerin olgunlaşmanın h ...
-
peynir mayası
:
-
1. Buzağının işkembesinden / şirdeninden yapılan peynir mayası. 2 ...
-
Peynir Reaksiyonu
:
-
Monoamin oksidaz inhibitörü ilaçlar alan bazı hastaların, pressör ...
-
Peynir Salamurası
:
-
İçilebilir su ve tuzun (belli bir oranda) karışımı ile tekniğine ...
-
Peynir Sütüne İlave Edilecek Toplam Maya Miktarı
:
-
Maya miktarı, ml = (2400 x Süt miktarı, ml) / Maya kuvveti x Pıht ...
-
Peynir Üretim Tarihi
:
-
Taze peynirlerin ambalajlandığı, olgunlaştırılmış peynirlerin ise ...
-
Peynir Üretiminde Organik Asit
:
-
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde kullanımına ...
-
Peynir Üretiminde Yabancı Madde
:
-
Peynir üre215 timinde kullanımına izin verilen bileşenler dışında ...
-
Peynir Yüzeyi
:
-
Dilimlenmiş, rendelenmiş veya doğranmış peynirlerin dış kısımları ...
-
Peyniraltı Suyu
:
-
Peynir yaparken arta kalan su, süt serumu. Pıhtı kesimi sonrasınd ...
-
Peyniraltı Suyu Peynirleri
:
-
Peyniraltı suyunda bulunan serum proteinlerinin belirli asitlikle ...
-
-
Peyniraltı Suyu Tozu
:
-
Pıhtıdan ayrılan peynir altı suyundan suyun uzaklaştırılmasıyla e ...
-
Peynirci
:
-
Peynir yapan ya da satan kimse.
-
Peynircilik
:
-
Peynir yapma ya da satma işi.
-
Peynirhane
:
-
Peynir yapılan yer.
-
Peynirin Olgunlaşması
:
-
Her peynir çeşidinin kendine özgü yapı, tat ve aroma gibi özellik ...
-
Peynirleşme
:
-
Sütün pıhtışarak peynir durumuna gelmesi.
-
PFU
:
-
Plaka Oluşturan Birim.
-
Ph
:
-
1’den 14’e kadar değerler alabilen, çözeltinin bir litresindeki h ...
-
PhD
:
-
Bilimde Doktora derecesi.
-
Phil
:
-
“Seven” anlamnda kullanılan son ek.
-
pıhtı
:
-
1. Sütün peynir mayası ya da organik asitler ve/veya starter kült ...
-
Pıhtılaşma
:
-
Sıvı durumdan katı duruma geçme aşaması.
-
Pıhtısı Kırılmış Yoğurt
:
-
İnokülasyon ve inkübasyon işleminden sonra ürünün hemen karıştırı ...
-
pigment
:
-
Hücrelere özgü renk veren madde.
-
pilus
:
-
Bakterinin zemine veya besin maddesine yapışmasını sağlayan ya da ...
-
pinositoz
:
-
Sıvının, sıvı yutucu hücre (Pinosit) tarafından kendi içine alınm ...
-
pipet
:
-
Laboratuvarda belirli miktarda sıvıyı ölçmeye veya transfer etmey ...
-
piranoz
:
-
Şekerlerin halkalı yapılarından biri. Piranoz yapısını oluşturan ...
-
pirüvik asit
:
-
Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında ara ürün olarak ort ...
-
pislik
:
-
Kir, çamur, toz, leke, çöp vs. sıvı ve katı her türlü istenmeyen ...
-
pişirme
:
-
1. Ürün merkez sıcaklığının en az 72°C’ye ulaştığı ısıl işlem (et ...
-
Pişirmeye Hazır
:
-
Gıda maddelerinin pişirilmeye hazır hale gelmiş şekli.
-
Pişme
:
-
Ateşte, fırında, kaynar suda ya da yağda ısı etkisiyle yenilebili ...
-
Piyasa Gözetimi ve Denetimi
:
-
Ürünün piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya ürün piyasada ...
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|