|
Süt Terimleri Sözlüğü (L - 1)
Süt Terimleri Sözlüğü (L - 1. Sayfa)
-
Labil
:
-
Kararsız, değişken, stabil olmayan, duyarlı. Duyarlı anlamında ku ...
-
labne peyniri
:
-
Tuzu olmayan yumuşak krem peynir. Daha çok tatlılarda ve pastacıl ...
-
Laboratuar Yardımcı Personeli
:
-
Gıda bilimi konusunda iki yıllık ön lisans eğitimi almış personel ...
-
laboratuvar
:
-
Kamu, gerçek veya tüzel kişilerin yönetiminde gıda maddeleri ile ...
-
Laboratuvar Birim Sorumlusu
:
-
Laboratuvar birimlerinin faaliyet ve görev alanına giren konulard ...
-
Laboratuvar Kuruluş İzni
:
-
İlgili Yönetmelik esaslarına göre faaliyette bulunmak üzere kurul ...
-
Laboratuvar Numunesi
:
-
Paçal numuneyi temsil edebilecek miktardaki numunenin laboratuvar ...
-
Laboratuvar Personeli
:
-
Laboratuvarların faaliyet ve görev alanına uygun olarak gıda bili ...
-
Laboratuvar Sorumlu Yöneticisi
:
-
Laboratuvarın yönetim ve işletmesinden sorumlu, gıda bilimi konus ...
-
lag fazı
:
-
Bakteri kültüründe, mikroorganizma büyümesinin çok az ya da hiç o ...
-
laktalbumin
:
-
Süt proteinlerinden biri, süt albumini. Diğerleri kazein ve lakto ...
-
laktam
:
-
-COOH ve -NH2 gruplarından 1 mol suyun ayrılmasıyla oluşan halkal ...
-
laktare
:
-
Emme, emzirme.
-
laktasidemi
:
-
Kanda laktik asit bulunması.
-
Laktasyon
:
-
Süt veren hayvanların süt verme devresi.
-
Laktasyon Devamlılık İndeksi
:
-
Laktasyonun maksimum döneminden sonraki süt verimindeki azalma hı ...
-
laktasyon dönemi
:
-
Hayvanların etkin olarak süt salgıladıkları doğum ile kuru dönem ...
-
laktasyon ortalaması
:
-
İneklerde 305 gün olan laktasyon dönemindeki ortalama süt miktarı ...
-
laktasyonun uyarılması
:
-
Östrojen, progesteron ve kortizol gibi hormonlar kullanarak lakta ...
-
laktaz
:
-
Laktozun glukoz ve galaktoza ayrılmasını sağlayan enzim.
-
Laktiferaus
:
-
Süt veren, süt salgılayan, süt taşıyıcı.
-
Laktik Antogonizim
:
-
Laktik asit bakterilerinin ürettiği bakteriyosin gibi maddelerin, ...
-
Laktik Asidozis
:
-
Ağır egzersiz sırasında ve glikoneogenezise katılan enzimlerin ge ...
-
Laktik Asiduri
:
-
İdrarda laktik asidin bulunması.
-
laktik asit
:
-
Laktozun fermentasyonu ile oluşan asit. Aynı zamanda laktik asit ...
-
Laktik Asit Bakterileri
:
-
Gram pozitif, Sporolactobacillus inulinus dışında spor oluşturmay ...
-
-
Laktik Asit Fermantasyonu
:
-
Laktik asit bakterileri tarafından şekerlerin (laktoz, glikoz vd. ...
-
Lakto
:
-
Süt ile ilgili anlamı veren ön ek.
-
Lakto Ovo Vejeteryan
:
-
Et, balık tüketmeyen ancak yumurta ve süt ürünlerini tüketen veje ...
-
Lakto Vejeteryan
:
-
Süt ve süt ürünleri hariç, hiç bir hayvansal ürünü tüketmeyen vej ...
-
Laktobasil
:
-
İnsanların çoğunlukla normal bağırsak florasında bulunan, Gram po ...
-
Laktobiyoz
:
-
Bakınız: laktoz
-
laktodansimetre
:
-
Sütte özgül ağırlık testi için kullanılan alet.
-
laktoferrin
:
-
Çiğ sütte doğal olarak bulunan, demir elementini bağlama ve bakte ...
-
laktoflavin
:
-
Süt riboflavini. Süt serumundaki yeşilimsi sarımsı flavin pigment ...
-
laktogenez
:
-
Meme bezinin süt sekresyonuna hazırlanma ve süt salgısının başlam ...
-
laktoglobulin
:
-
Sütten elde edilen serum proteinlerinden bir protein.
-
laktojen
:
-
Memelerden süt salgılanmasını uyaran kimyasal bir madde, sütlendi ...
-
laktometre
:
-
Sütün özgül ağırlığını ölçen alet.
-
lakton
:
-
Suyun ayrılması ile bir hidroksi asidin molekül içi kondensasyonu ...
-
Laktoprotein
:
-
Süt proteinleri.
-
laktoz
:
-
Normal olarak, susuz laktoz miktarı, kurumaddede ağırlıkça % 99’d ...
-
Laktoz Hidrolizi
:
-
Laktozun su ile reaksiyona girerek bir mol galaktoz (1) ve bir mo ...
-
Laktoz İnterolansı
:
-
Laktoza duyarlılık. Gıdalarla alınan laktoz, laktaz enziminin eks ...
-
Laktozsuz Süt
:
-
Yapısında laktoz içermeyen süt.
-
laktozüri
:
-
İdrarda laktoz bulunması.
-
lam
:
-
Çeşitli preparatların hazırlanması ve mikroskobik incelemelerin y ...
-
lambda fajı
:
-
E. coli’yi bulaştıran ve klonlama vektörü olarak oldukça sık kull ...
-
lamel
:
-
Mikroskopla yapılan incelemede lamların üstüne kapatılan dört köş ...
-
Laminar
:
-
İnce katmanlardan oluşan.
-
Laminar Akım Kabini
:
-
Hava hızı ayarlanabilen, havadan gelen tanecik kontaminasyonunun ...
-
-
Laminasyon
:
-
1. Baskı yüzeyini koruma amacıyla yapılan plastik (naylon) yüzey ...
-
Laril Sulfat Triptos Broth
:
-
Koliform grup bakterilerin EMS 176 yöntemi ile sayılması için kul ...
-
lateks
:
-
1. Aglütinasyon reaksiyonlarında, eriyebilir protein ya da polisa ...
-
latent
:
-
Uyku halinde olma ve belli şartlar oluşunca gelişme yeteneğinde o ...
-
Latent İnfeksiyon
:
-
Tipik hastalık belirtileri göstermeyen, genel tekniklerle izlenme ...
-
Latent Periyot
:
-
Faj ile bulaşmış bakterinin enfeksiyon zamanı ile fajın hücre dış ...
-
Latent Virüs
:
-
Konakçısında henüz belirgin bir etki yapmadan bulunan virüs.
-
Latte Machıatto
:
-
Buharlanmış sütün içerisine biraz espresso koyma işlemi.
-
laurik asit
:
-
Hindistan cevizi yağında bulunan 12 karbonlu doymuş yağ asidi.
-
LD
:
-
Bakınız: öldürücü doz
-
LD-50
:
-
Hedeflenen popülasyonun % 50’sini öldürücek doz miktarı.
-
LDL
:
-
Düşük yoğunluklu proteinler.
-
lesitin
:
-
Yağ asitleri, gliserin, kolin ve fosforik asitten oluşan bir fosf ...
-
lesitinaz
:
-
Hücre membranında bulunan ve lesitini parçalayan bir enzim.
-
Letal Doz 50
:
-
Toplam denek sayısının yarısının ölümüne neden olan doz. LD50 mg ...
-
levüloz
:
-
Fruktoz veya meyva şekeri ile eş anlamlıdır.
-
Lezzet Vericiler
:
-
1. İnsan tüketimine uygun baharatlar, aromatik bitkiler veya bunl ...
-
lif
:
-
Yenilebilen bitkisel ve hayvansal maddelerin, insanların sindirim ...
-
lifli
:
-
Bakınız: Fibröz
-
likit
:
-
Sıvı, akışkan.
-
linoleik asit
:
-
Omega 6 serisinden 18 karbondan oluşan ve iki adet çift bağ içere ...
-
linolenik asit
:
-
İsolen yapıdaki yağ asitlerinden olan,18 karbondan oluşan ve 3 ad ...
-
lipaz
:
-
Gliserol esterleri (yağları) hidrolize eden enzimler. Pankreasta ...
-
Lipid
:
-
Yapı ve bazı özellikleri yönüyle yağlara benzeyen, suda erimeyen, ...
-
Lipofil
:
-
Yağ sever özelliği.
-
-
lipofilik
:
-
Yağ tipi çözücülerde çözünme özelliği.
-
lipoik asit
:
-
Bir siklik disülfit. Pirüvik asit ve alfaketoglutarik asit gibi a ...
-
Lipokromlar
:
-
Bu grupta karotenlerle, likopen, klorofil ve renk mumları yer alı ...
-
Lipoksijenaz
:
-
Serbest veya bağlı doymamış yağ asitlerini okside ederek serbest ...
-
lipolitik
:
-
Lipit ve lipit türevlerini parçalayabilme özelliği. Lipaz enzimi ...
-
lipoliz
:
-
Sindirim sırasında yağların enzimlerle parçalanması; yağ depoları ...
-
lipoprotein
:
-
Protein ve lipidlerden oluşmuş kompleks bir yapı. Hücre zarı, yum ...
-
Lipovitaminler
:
-
Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin yer aldığı grup.
-
Lisin
:
-
Bir elzem amino asit. Tahılda, özellikle buğdayda yetersizdir.
-
Listeria monocytogenes
:
-
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, çubu ...
-
Litotrof
:
-
Amonyak, hidrojen gibi inorganik maddeleri enerji metabolizmasınd ...
-
liyaz
:
-
C-O, C-C ve C-N gibi bağların hidroliz veya oksidasyondan farklı ...
-
liyofilizasyon
:
-
Gıda maddelerinin dondurarak suyunun uçurulması neticesi kurutulm ...
-
Liyofilizatör
:
-
Gıda maddelerinin suyunu dondurarak uçurmak suretiyle kurutan ale ...
-
lizogen bağışıklık
:
-
Bir profajın, aynı bakteride bir başka fajın yerleşmesini önleme ...
-
lizogeni
:
-
Bakterilerde bir çok faj görevlerinin bastırıldığı profaj olarak ...
-
lizogenik bakteriler
:
-
Fajla enfekte olmuş fakat yaşamaya devam eden bakteriler.
-
lizozim
:
-
Yumurta akı ve göz yaşı gibi farklı kaynaklardan izole edilebilen ...
-
LLDPE
:
-
Doğrusal düşük yoğunluklu poli etilen.
-
lokal
:
-
Yerel. Sınırlı bir yer, alan.
-
Lokasyon
:
-
Bitki yetiştirme açısından iklim, toprak ve diğer ekolojik faktör ...
-
Lokum Kaymağı
:
-
100 gramında en az 60 gram süt yağı bulunan ürün, pastörize krema ...
-
Lophotrichous
:
-
Bakterinin bir ucunda iki ya da daha fazla flagella olması. Lofot ...
-
lor peyniri
:
-
Peynir suyundan yapılan taze olarak yenilen yumuşak ve tuzsuz pey ...
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|