eng

Süt Terimleri Sözlüğü (L)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
L Harfi 1. Sayfa
Labil :
Kararsız, değişken, stabil olmayan, duyarlı. Duyarlı anlamında ku ...
labne peyniri :
Tuzu olmayan yumuşak krem peynir. Daha çok tatlılarda ve pastacıl ...
Laboratuar Yardımcı Personeli :
Gıda bilimi konusunda iki yıllık ön lisans eğitimi almış personel ...
laboratuvar :
Kamu, gerçek veya tüzel kişilerin yönetiminde gıda maddeleri ile ...
Laboratuvar Birim Sorumlusu :
Laboratuvar birimlerinin faaliyet ve görev alanına giren konulard ...
Laboratuvar Kuruluş İzni :
İlgili Yönetmelik esaslarına göre faaliyette bulunmak üzere kurul ...
Laboratuvar Numunesi :
Paçal numuneyi temsil edebilecek miktardaki numunenin laboratuvar ...
Laboratuvar Personeli :
Laboratuvarların faaliyet ve görev alanına uygun olarak gıda bili ...
Laboratuvar Sorumlu Yöneticisi :
Laboratuvarın yönetim ve işletmesinden sorumlu, gıda bilimi konus ...
lag fazı :
Bakteri kültüründe, mikroorganizma büyümesinin çok az ya da hiç o ...
laktalbumin :
Süt proteinlerinden biri, süt albumini. Diğerleri kazein ve lakto ...
laktam :
-COOH ve -NH2 gruplarından 1 mol suyun ayrılmasıyla oluşan halkal ...
laktare :
Emme, emzirme.
laktasidemi :
Kanda laktik asit bulunması.
Laktasyon :
Süt veren hayvanların süt verme devresi.
Laktasyon Devamlılık İndeksi :
Laktasyonun maksimum döneminden sonraki süt verimindeki azalma hı ...
laktasyon dönemi :
Hayvanların etkin olarak süt salgıladıkları doğum ile kuru dönem ...
laktasyon ortalaması :
İneklerde 305 gün olan laktasyon dönemindeki ortalama süt miktarı ...
laktasyonun uyarılması :
Östrojen, progesteron ve kortizol gibi hormonlar kullanarak lakta ...
laktaz :
Laktozun glukoz ve galaktoza ayrılmasını sağlayan enzim.
Laktiferaus :
Süt veren, süt salgılayan, süt taşıyıcı.
Laktik Antogonizim :
Laktik asit bakterilerinin ürettiği bakteriyosin gibi maddelerin, ...
Laktik Asidozis :
Ağır egzersiz sırasında ve glikoneogenezise katılan enzimlerin ge ...
Laktik Asiduri :
İdrarda laktik asidin bulunması.
laktik asit :
Laktozun fermentasyonu ile oluşan asit. Aynı zamanda laktik asit ...
Laktik Asit Bakterileri :
Gram pozitif, Sporolactobacillus inulinus dışında spor oluşturmay ...
Laktik Asit Fermantasyonu :
Laktik asit bakterileri tarafından şekerlerin (laktoz, glikoz vd. ...
Lakto :
Süt ile ilgili anlamı veren ön ek.
Lakto Ovo Vejeteryan :
Et, balık tüketmeyen ancak yumurta ve süt ürünlerini tüketen veje ...
Lakto Vejeteryan :
Süt ve süt ürünleri hariç, hiç bir hayvansal ürünü tüketmeyen vej ...
Laktobasil :
İnsanların çoğunlukla normal bağırsak florasında bulunan, Gram po ...
Laktobiyoz :
Bakınız: laktoz
laktodansimetre :
Sütte özgül ağırlık testi için kullanılan alet.
laktoferrin :
Çiğ sütte doğal olarak bulunan, demir elementini bağlama ve bakte ...
laktoflavin :
Süt riboflavini. Süt serumundaki yeşilimsi sarımsı flavin pigment ...
laktogenez :
Meme bezinin süt sekresyonuna hazırlanma ve süt salgısının başlam ...
laktoglobulin :
Sütten elde edilen serum proteinlerinden bir protein.
laktojen :
Memelerden süt salgılanmasını uyaran kimyasal bir madde, sütlendi ...
laktometre :
Sütün özgül ağırlığını ölçen alet.
lakton :
Suyun ayrılması ile bir hidroksi asidin molekül içi kondensasyonu ...
Laktoprotein :
Süt proteinleri.
laktoz :
Normal olarak, susuz laktoz miktarı, kurumaddede ağırlıkça % 99’d ...
Laktoz Hidrolizi :
Laktozun su ile reaksiyona girerek bir mol galaktoz (1) ve bir mo ...
Laktoz İnterolansı :
Laktoza duyarlılık. Gıdalarla alınan laktoz, laktaz enziminin eks ...
Laktozsuz Süt :
Yapısında laktoz içermeyen süt.
laktozüri :
İdrarda laktoz bulunması.
lam :
Çeşitli preparatların hazırlanması ve mikroskobik incelemelerin y ...
lambda fajı :
E. coli’yi bulaştıran ve klonlama vektörü olarak oldukça sık kull ...
lamel :
Mikroskopla yapılan incelemede lamların üstüne kapatılan dört köş ...
Laminar :
İnce katmanlardan oluşan.
Laminar Akım Kabini :
Hava hızı ayarlanabilen, havadan gelen tanecik kontaminasyonunun ...
Laminasyon :
1. Baskı yüzeyini koruma amacıyla yapılan plastik (naylon) yüzey ...
Laril Sulfat Triptos Broth :
Koliform grup bakterilerin EMS 176 yöntemi ile sayılması için kul ...
lateks :
1. Aglütinasyon reaksiyonlarında, eriyebilir protein ya da polisa ...
latent :
Uyku halinde olma ve belli şartlar oluşunca gelişme yeteneğinde o ...
Latent İnfeksiyon :
Tipik hastalık belirtileri göstermeyen, genel tekniklerle izlenme ...
Latent Periyot :
Faj ile bulaşmış bakterinin enfeksiyon zamanı ile fajın hücre dış ...
Latent Virüs :
Konakçısında henüz belirgin bir etki yapmadan bulunan virüs.
Latte Machıatto :
Buharlanmış sütün içerisine biraz espresso koyma işlemi.
laurik asit :
Hindistan cevizi yağında bulunan 12 karbonlu doymuş yağ asidi.
LD :
Bakınız: öldürücü doz
LD-50 :
Hedeflenen popülasyonun % 50’sini öldürücek doz miktarı.
LDL :
Düşük yoğunluklu proteinler.
lesitin :
Yağ asitleri, gliserin, kolin ve fosforik asitten oluşan bir fosf ...
lesitinaz :
Hücre membranında bulunan ve lesitini parçalayan bir enzim.
Letal Doz 50 :
Toplam denek sayısının yarısının ölümüne neden olan doz. LD50 mg ...
levüloz :
Fruktoz veya meyva şekeri ile eş anlamlıdır.
Lezzet Vericiler :
1. İnsan tüketimine uygun baharatlar, aromatik bitkiler veya bunl ...
lif :
Yenilebilen bitkisel ve hayvansal maddelerin, insanların sindirim ...
lifli :
Bakınız: Fibröz
likit :
Sıvı, akışkan.
linoleik asit :
Omega 6 serisinden 18 karbondan oluşan ve iki adet çift bağ içere ...
linolenik asit :
İsolen yapıdaki yağ asitlerinden olan,18 karbondan oluşan ve 3 ad ...
lipaz :
Gliserol esterleri (yağları) hidrolize eden enzimler. Pankreasta ...
Lipid :
Yapı ve bazı özellikleri yönüyle yağlara benzeyen, suda erimeyen, ...
Lipofil :
Yağ sever özelliği.
lipofilik :
Yağ tipi çözücülerde çözünme özelliği.
lipoik asit :
Bir siklik disülfit. Pirüvik asit ve alfaketoglutarik asit gibi a ...
Lipokromlar :
Bu grupta karotenlerle, likopen, klorofil ve renk mumları yer alı ...
Lipoksijenaz :
Serbest veya bağlı doymamış yağ asitlerini okside ederek serbest ...
lipolitik :
Lipit ve lipit türevlerini parçalayabilme özelliği. Lipaz enzimi ...
lipoliz :
Sindirim sırasında yağların enzimlerle parçalanması; yağ depoları ...
lipoprotein :
Protein ve lipidlerden oluşmuş kompleks bir yapı. Hücre zarı, yum ...
Lipovitaminler :
Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin yer aldığı grup.
Lisin :
Bir elzem amino asit. Tahılda, özellikle buğdayda yetersizdir.
Listeria monocytogenes :
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, çubu ...
Litotrof :
Amonyak, hidrojen gibi inorganik maddeleri enerji metabolizmasınd ...
liyaz :
C-O, C-C ve C-N gibi bağların hidroliz veya oksidasyondan farklı ...
liyofilizasyon :
Gıda maddelerinin dondurarak suyunun uçurulması neticesi kurutulm ...
Liyofilizatör :
Gıda maddelerinin suyunu dondurarak uçurmak suretiyle kurutan ale ...
lizogen bağışıklık :
Bir profajın, aynı bakteride bir başka fajın yerleşmesini önleme ...
lizogeni :
Bakterilerde bir çok faj görevlerinin bastırıldığı profaj olarak ...
lizogenik bakteriler :
Fajla enfekte olmuş fakat yaşamaya devam eden bakteriler.
lizozim :
Yumurta akı ve göz yaşı gibi farklı kaynaklardan izole edilebilen ...
LLDPE :
Doğrusal düşük yoğunluklu poli etilen.
lokal :
Yerel. Sınırlı bir yer, alan.
Lokasyon :
Bitki yetiştirme açısından iklim, toprak ve diğer ekolojik faktör ...
Lokum Kaymağı :
100 gramında en az 60 gram süt yağı bulunan ürün, pastörize krema ...
Lophotrichous :
Bakterinin bir ucunda iki ya da daha fazla flagella olması. Lofot ...
lor peyniri :
Peynir suyundan yapılan taze olarak yenilen yumuşak ve tuzsuz pey ...