eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (O - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (O - 1. Sayfa)
Obesite Eylem Planı
:
Obesite konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem pl
...
Obez
:
Bakınız: Şişman
Obezite
:
Bakınız: Şişmanlık
obje
:
Nesne, cisim.
objektif
:
1. Bir konuya tarafsız bakabilme yetisi. 2. Mikroskopta, numuneye
...
obur
:
Gıdalara karşı aşırı istek duyan ve çok yiyen kişi.
Oda Sıcaklığı
:
Bir ısıtma veya soğutma işlemi olmaksızın normal koşullarda bulun
...
okratoksin A
:
Gıda ve yemlerde sık rastlanan mikotoksinlerden biri. Mısır, buğd
...
Okratoksinler
:
Kimyasal olarak, L-‚-fenilalanin’in amino grubuna bağlı bir amid
...
oksalat
:
Oksalik asidin tuzu. Kalsiyumla birleşerek emilmeyen kalsiyum tuz
...
oksidant
:
Oksijen içeren ve oksijenin yeni maddeler oluşturmak için kimyasa
...
oksidasyon
:
1. Fazla oksijene maruz kalmaktan dolayı oluşan gıda hatası. 2. Y
...
Oksidasyonla Karartılmış Zeytin
:
Yeşil, siyah veya rengi dönük zeytinin alkali ile işlemden geçiri
...
Oksidasyonu Hızlandırıcı
:
Oksitlenmeyi hızlandırıcı madde.
Oksidasyonu Önleyici
:
Oksitlenmeyi önleyen madde.
oksidaz
:
Bileşimleri okside eden enzim. Hidrojeni ayırıp oksijene ekleyere
...
oksidoredüktaz
:
Bakınız: oksidaz
Oksijenli
:
Oksijenli ortam.
Oksijensiz
:
Oksijensiz ortam.
Oksitlenme-Redüklenme
:
Moleküle oksijen eklenmesi, artı değerin artması ve molekülden hi
...
Oksitlenmeyi Önleyiciler
:
Oksidasyonun neden olduğu bozulmaları önleyerek gıdaların raf ömü
...
Oksitleyici
:
Bakınız: oksitleyici madde
oksotrof
:
Yabani (doğal) suşlardan gelişmeleri için ilave besin maddesi ger
...
Okul Sütü
:
Belirli yaş gruplarında okul çağındaki çocukların tüketimi amacıy
...
okzalik asit
:
Bir cok sebzede bulunan en kücük dikarboksilik asit ailesi üyesi
...
oleik asit
:
Bitkisel ve hayvansal yağlarda bulunan, Omega 9 serisinden, 18 ka
...
olein
:
Trioleik gliserol esteri.
Olgun Peynir
:
Çeşidine göre belirli sıcaklık, rutubet ve sürede bekletilerek ke
...
olgunlaşma
:
Her peynir çeşidinin kendine özgü yapı, tat ve aroma gibi özellik
...
Olgunlaştırılmamış Peynir
:
Bakınız: Taze Peynir
Olgunlaştırılmış Peynir
:
Olgunlaşma sürecinden sonra piyasaya arz edilen peynirler.
olgunlaştırma
:
Gıda maddesinin tuz ve katkı maddeleriyle birlikte uygun klimatik
...
oligosakkarit
:
Enzimatik proses yoluyla veya büyük polisakkaritlerden elde edile
...
Oluklu Mukavva
:
Gıda maddelerinin dış ambalajında kullanılan ambalaj malzemesi.
Olumsuz Etki Gözlenmeyen Doz
:
Gıda maddeleri tüketildiğinde olumsuz etki gözlenmeyen doz.
omnivor
:
Hem hayvansal ve hem de bitkisel gıdalarla beslenen.
Omofaji
:
Gıdaları çiğ yeme alışkanlığı.
Onaylanmamış
:
Yetkili otorite tarafından onaylanmamış olma durumu.
Onaylı İşletme
:
Yetkili otorite tarafından belirli ürünleri işleyen onay almış iş
...
onkovirüsler
:
Retrovirüslere dahil tümör oluşuna yol açan bir grup virüs.
opak
:
Donuk, şeffaf olmayan.
Oportunistik İnfeksiyon
:
Oportunistik patojenler tarafından oluşturulan infeksiyon.
Oportunistik Patojen
:
Normal koşullarda hastalık yapamayan ancak, o mikroorganizmaya ka
...
oportünist
:
Bk. Fırsatçı.
Optik Yoğunluk Tayini İle Sayım
:
Standarda dayalı indirekt bir sayım yöntemi.
Optimum
:
Bir organizmanın tam gelişmesi için en uygun bir seri çevre faktö
...
Optimum Beslenme
:
Günlük beslenme modelinin, besin öğesi olan ve besin öğesi olmaya
...
Oral Besleme
:
Gıdaların ağız yoluyla alınması.
oran
:
Büyüklük, nicelik, derece bakımından iki şey arasında veya parça
...
organel
:
Hücre içinde belirli bir görevi yapmak üzere özelleşmiş ve zarla
...
Organik Gıda
:
Organik üretim ve yetiştirme tekniği ile kontrol ve/veya sertifik
...
Organik Hayvansal Üretim
:
Damızlık hayvan veya dölleme materyali kullanılarak hayvan üretil
...
organik madde
:
Doğal olarak bulunmayıp canlı organizmalar tarafından yapılan mad
...
Organik Tarım
:
Bitkisel ve hayvansal ürünler, su ürünleri ve girdilerin organik
...
Organik Tarım Faaliyetleri
:
Toprak, su, bitki, hayvan ve doğal kaynaklar kullanılarak organik
...
Organik Ürün
:
Organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilmiş ham,
...
Organik Ürün Danışman Kuruluşu
:
Gıda ve gıda maddeleri konusunda yeterli teknik personele sahip,
...
Organik Ürün Etiketi
:
Organik ürün veya ambalajı üzerinde yer alan, 203 ürünü tanıtan v
...
Organik Ürün Geçiş Süreci
:
Organik üretime başlanmasından, organik ürünün belgelendirilmesin
...
Organik Ürün Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu
:
Organik ürünün, üretiminden son tüketiciye ulaşıncaya kadar olan
...
Organik Ürün Kontrolörü
:
Komite tarafından yetkilendirilerek, organik tarım metodunun uygu
...
Organo
:
Organik anlamı veren ön ek.
Orizenin
:
Gluten grubundan pirinçte bulunan majör protein.
Orta Hijyen
:
Ürünler için bulaşmaya karşı hassas olan fakat tüketici grubunun
...
Orta Zincirli Trigliseridler
:
Orta zincirli trigliseritler, laurik asitten daha kısa yağ asitle
...
ortak gümrük tarifesi
:
Ortak Gümrük Tarifesi her yıl, bir Konsey Tüzüğü ekinde yayınlana
...
Ortak Odaklı Lazer Tarama Mikroskopisi
:
Tuzlu beyaz peynirin yapısı hakkındaki çalışmayı ortak odaklı laz
...
ortak tarım politikası
:
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tarım politikalarının tek Pazar, t
...
ortalama değer
:
Adı geçen gıda maddesinin besin öğelerinin mevsime, tüketim eğili
...
Ortalama Doz
:
Belli kütledeki gıdanın birim hacminde dozimetrelerin yerleştiril
...
Ortalama Verim
:
Bir malın üretilen miktarının, bunu meydana getirmek için gerekli
...
Ortanca
:
Bir ölçüm takımındaki tek sayıdaki veriler için merkezdeki değer,
...
Orthomyxoviridae
:
Grip virüslerinin dahil olduğu, 80-200 nm büyüklüğünde, çok iplik
...
Osmoz
:
Suyun yoğunluğunun çok olduğu yerden az olduğu yere doğru, yarı g
...
osteoporoz
:
Daha çok kadınları tehdit eden bir kemik hastalığı. Kemik miktarı
...
otokataliz
:
Kimyasal bir tepkime sonucunda oluşan bir ürünün kendi oluşum hız
...
otoklav
:
Sterilizasyon için genellikle 121 0C ‘da (15 psi) kullanılan, bas
...
Otoksidasyon
:
Havada oksitlenme.
otoliz
:
Kendiliğinden lize olma. Hücre veya dokunun çıkardığı enzimler ne
...
ototrof
:
Kendi besinini kendi yapabilen canlılar.
Ozmofil Mikroorganizma
:
Yüksek konsantrasyonlarda iyonize olmamış organik maddelerin (şek
...
ozmofilik
:
Yüksek ozmotik basınçlı çözeltilerle bağlantı kurma eğilimi göste
...
ozmolalite
:
1000 g çözücüde çözünmüş maddenin osmol-gram sayısı, ozmolal çöze
...
ozmotik basınç
:
Eriyikteki birçok maddenin su molekülleri ya da solvent üzerine o
...
ozmotolerant
:
Yüksek şeker konsantrasyonuna dayanıklı. Daha çok mayalar için ku
...
ozmoz
:
Bir maddenin, seyreltilmiş bir solüsyondan çok daha konsantre bir
...
Ozon
:
Simgesi O3 . Üç oksijen atomundan oluşan molekülleriyle zehirli,
...