|
Süt Terimleri Sözlüğü (O - 1)
Süt Terimleri Sözlüğü (O - 1. Sayfa)
-
Obesite Eylem Planı
:
-
Obesite konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem pl ...
-
Obez
:
-
Bakınız: Şişman
-
Obezite
:
-
Bakınız: Şişmanlık
-
obje
:
-
Nesne, cisim.
-
objektif
:
-
1. Bir konuya tarafsız bakabilme yetisi. 2. Mikroskopta, numuneye ...
-
obur
:
-
Gıdalara karşı aşırı istek duyan ve çok yiyen kişi.
-
Oda Sıcaklığı
:
-
Bir ısıtma veya soğutma işlemi olmaksızın normal koşullarda bulun ...
-
okratoksin A
:
-
Gıda ve yemlerde sık rastlanan mikotoksinlerden biri. Mısır, buğd ...
-
Okratoksinler
:
-
Kimyasal olarak, L-‚-fenilalanin’in amino grubuna bağlı bir amid ...
-
oksalat
:
-
Oksalik asidin tuzu. Kalsiyumla birleşerek emilmeyen kalsiyum tuz ...
-
oksidant
:
-
Oksijen içeren ve oksijenin yeni maddeler oluşturmak için kimyasa ...
-
oksidasyon
:
-
1. Fazla oksijene maruz kalmaktan dolayı oluşan gıda hatası. 2. Y ...
-
Oksidasyonla Karartılmış Zeytin
:
-
Yeşil, siyah veya rengi dönük zeytinin alkali ile işlemden geçiri ...
-
Oksidasyonu Hızlandırıcı
:
-
Oksitlenmeyi hızlandırıcı madde.
-
Oksidasyonu Önleyici
:
-
Oksitlenmeyi önleyen madde.
-
oksidaz
:
-
Bileşimleri okside eden enzim. Hidrojeni ayırıp oksijene ekleyere ...
-
oksidoredüktaz
:
-
Bakınız: oksidaz
-
Oksijenli
:
-
Oksijenli ortam.
-
Oksijensiz
:
-
Oksijensiz ortam.
-
Oksitlenme-Redüklenme
:
-
Moleküle oksijen eklenmesi, artı değerin artması ve molekülden hi ...
-
Oksitlenmeyi Önleyiciler
:
-
Oksidasyonun neden olduğu bozulmaları önleyerek gıdaların raf ömü ...
-
Oksitleyici
:
-
Bakınız: oksitleyici madde
-
oksotrof
:
-
Yabani (doğal) suşlardan gelişmeleri için ilave besin maddesi ger ...
-
Okul Sütü
:
-
Belirli yaş gruplarında okul çağındaki çocukların tüketimi amacıy ...
-
okzalik asit
:
-
Bir cok sebzede bulunan en kücük dikarboksilik asit ailesi üyesi ...
-
oleik asit
:
-
Bitkisel ve hayvansal yağlarda bulunan, Omega 9 serisinden, 18 ka ...
-
-
olein
:
-
Trioleik gliserol esteri.
-
Olgun Peynir
:
-
Çeşidine göre belirli sıcaklık, rutubet ve sürede bekletilerek ke ...
-
olgunlaşma
:
-
Her peynir çeşidinin kendine özgü yapı, tat ve aroma gibi özellik ...
-
Olgunlaştırılmamış Peynir
:
-
Bakınız: Taze Peynir
-
Olgunlaştırılmış Peynir
:
-
Olgunlaşma sürecinden sonra piyasaya arz edilen peynirler.
-
olgunlaştırma
:
-
Gıda maddesinin tuz ve katkı maddeleriyle birlikte uygun klimatik ...
-
oligosakkarit
:
-
Enzimatik proses yoluyla veya büyük polisakkaritlerden elde edile ...
-
Oluklu Mukavva
:
-
Gıda maddelerinin dış ambalajında kullanılan ambalaj malzemesi.
-
Olumsuz Etki Gözlenmeyen Doz
:
-
Gıda maddeleri tüketildiğinde olumsuz etki gözlenmeyen doz.
-
omnivor
:
-
Hem hayvansal ve hem de bitkisel gıdalarla beslenen.
-
Omofaji
:
-
Gıdaları çiğ yeme alışkanlığı.
-
Onaylanmamış
:
-
Yetkili otorite tarafından onaylanmamış olma durumu.
-
Onaylı İşletme
:
-
Yetkili otorite tarafından belirli ürünleri işleyen onay almış iş ...
-
onkovirüsler
:
-
Retrovirüslere dahil tümör oluşuna yol açan bir grup virüs.
-
opak
:
-
Donuk, şeffaf olmayan.
-
Oportunistik İnfeksiyon
:
-
Oportunistik patojenler tarafından oluşturulan infeksiyon.
-
Oportunistik Patojen
:
-
Normal koşullarda hastalık yapamayan ancak, o mikroorganizmaya ka ...
-
oportünist
:
-
Bk. Fırsatçı.
-
Optik Yoğunluk Tayini İle Sayım
:
-
Standarda dayalı indirekt bir sayım yöntemi.
-
Optimum
:
-
Bir organizmanın tam gelişmesi için en uygun bir seri çevre faktö ...
-
Optimum Beslenme
:
-
Günlük beslenme modelinin, besin öğesi olan ve besin öğesi olmaya ...
-
Oral Besleme
:
-
Gıdaların ağız yoluyla alınması.
-
oran
:
-
Büyüklük, nicelik, derece bakımından iki şey arasında veya parça ...
-
organel
:
-
Hücre içinde belirli bir görevi yapmak üzere özelleşmiş ve zarla ...
-
Organik Gıda
:
-
Organik üretim ve yetiştirme tekniği ile kontrol ve/veya sertifik ...
-
-
Organik Hayvansal Üretim
:
-
Damızlık hayvan veya dölleme materyali kullanılarak hayvan üretil ...
-
organik madde
:
-
Doğal olarak bulunmayıp canlı organizmalar tarafından yapılan mad ...
-
Organik Tarım
:
-
Bitkisel ve hayvansal ürünler, su ürünleri ve girdilerin organik ...
-
Organik Tarım Faaliyetleri
:
-
Toprak, su, bitki, hayvan ve doğal kaynaklar kullanılarak organik ...
-
Organik Ürün
:
-
Organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilmiş ham, ...
-
Organik Ürün Danışman Kuruluşu
:
-
Gıda ve gıda maddeleri konusunda yeterli teknik personele sahip, ...
-
Organik Ürün Etiketi
:
-
Organik ürün veya ambalajı üzerinde yer alan, 203 ürünü tanıtan v ...
-
Organik Ürün Geçiş Süreci
:
-
Organik üretime başlanmasından, organik ürünün belgelendirilmesin ...
-
Organik Ürün Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu
:
-
Organik ürünün, üretiminden son tüketiciye ulaşıncaya kadar olan ...
-
Organik Ürün Kontrolörü
:
-
Komite tarafından yetkilendirilerek, organik tarım metodunun uygu ...
-
Organo
:
-
Organik anlamı veren ön ek.
-
Orizenin
:
-
Gluten grubundan pirinçte bulunan majör protein.
-
Orta Hijyen
:
-
Ürünler için bulaşmaya karşı hassas olan fakat tüketici grubunun ...
-
Orta Zincirli Trigliseridler
:
-
Orta zincirli trigliseritler, laurik asitten daha kısa yağ asitle ...
-
ortak gümrük tarifesi
:
-
Ortak Gümrük Tarifesi her yıl, bir Konsey Tüzüğü ekinde yayınlana ...
-
Ortak Odaklı Lazer Tarama Mikroskopisi
:
-
Tuzlu beyaz peynirin yapısı hakkındaki çalışmayı ortak odaklı laz ...
-
ortak tarım politikası
:
-
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tarım politikalarının tek Pazar, t ...
-
ortalama değer
:
-
Adı geçen gıda maddesinin besin öğelerinin mevsime, tüketim eğili ...
-
Ortalama Doz
:
-
Belli kütledeki gıdanın birim hacminde dozimetrelerin yerleştiril ...
-
Ortalama Verim
:
-
Bir malın üretilen miktarının, bunu meydana getirmek için gerekli ...
-
Ortanca
:
-
Bir ölçüm takımındaki tek sayıdaki veriler için merkezdeki değer, ...
-
Orthomyxoviridae
:
-
Grip virüslerinin dahil olduğu, 80-200 nm büyüklüğünde, çok iplik ...
-
Osmoz
:
-
Suyun yoğunluğunun çok olduğu yerden az olduğu yere doğru, yarı g ...
-
osteoporoz
:
-
Daha çok kadınları tehdit eden bir kemik hastalığı. Kemik miktarı ...
-
otokataliz
:
-
Kimyasal bir tepkime sonucunda oluşan bir ürünün kendi oluşum hız ...
-
-
otoklav
:
-
Sterilizasyon için genellikle 121 0C ‘da (15 psi) kullanılan, bas ...
-
Otoksidasyon
:
-
Havada oksitlenme.
-
otoliz
:
-
Kendiliğinden lize olma. Hücre veya dokunun çıkardığı enzimler ne ...
-
ototrof
:
-
Kendi besinini kendi yapabilen canlılar.
-
Ozmofil Mikroorganizma
:
-
Yüksek konsantrasyonlarda iyonize olmamış organik maddelerin (şek ...
-
ozmofilik
:
-
Yüksek ozmotik basınçlı çözeltilerle bağlantı kurma eğilimi göste ...
-
ozmolalite
:
-
1000 g çözücüde çözünmüş maddenin osmol-gram sayısı, ozmolal çöze ...
-
ozmotik basınç
:
-
Eriyikteki birçok maddenin su molekülleri ya da solvent üzerine o ...
-
ozmotolerant
:
-
Yüksek şeker konsantrasyonuna dayanıklı. Daha çok mayalar için ku ...
-
ozmoz
:
-
Bir maddenin, seyreltilmiş bir solüsyondan çok daha konsantre bir ...
-
Ozon
:
-
Simgesi O3 . Üç oksijen atomundan oluşan molekülleriyle zehirli, ...
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|