eng

Süt Terimleri Sözlüğü (O)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
O Harfi 1. Sayfa
Obesite Eylem Planı :
Obesite konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem pl ...
Obez :
Bakınız: Şişman
Obezite :
Bakınız: Şişmanlık
obje :
Nesne, cisim.
objektif :
1. Bir konuya tarafsız bakabilme yetisi. 2. Mikroskopta, numuneye ...
obur :
Gıdalara karşı aşırı istek duyan ve çok yiyen kişi.
Oda Sıcaklığı :
Bir ısıtma veya soğutma işlemi olmaksızın normal koşullarda bulun ...
okratoksin A :
Gıda ve yemlerde sık rastlanan mikotoksinlerden biri. Mısır, buğd ...
Okratoksinler :
Kimyasal olarak, L-‚-fenilalanin’in amino grubuna bağlı bir amid ...
oksalat :
Oksalik asidin tuzu. Kalsiyumla birleşerek emilmeyen kalsiyum tuz ...
oksidant :
Oksijen içeren ve oksijenin yeni maddeler oluşturmak için kimyasa ...
oksidasyon :
1. Fazla oksijene maruz kalmaktan dolayı oluşan gıda hatası. 2. Y ...
Oksidasyonla Karartılmış Zeytin :
Yeşil, siyah veya rengi dönük zeytinin alkali ile işlemden geçiri ...
Oksidasyonu Hızlandırıcı :
Oksitlenmeyi hızlandırıcı madde.
Oksidasyonu Önleyici :
Oksitlenmeyi önleyen madde.
oksidaz :
Bileşimleri okside eden enzim. Hidrojeni ayırıp oksijene ekleyere ...
oksidoredüktaz :
Bakınız: oksidaz
Oksijenli :
Oksijenli ortam.
Oksijensiz :
Oksijensiz ortam.
Oksitlenme-Redüklenme :
Moleküle oksijen eklenmesi, artı değerin artması ve molekülden hi ...
Oksitlenmeyi Önleyiciler :
Oksidasyonun neden olduğu bozulmaları önleyerek gıdaların raf ömü ...
Oksitleyici :
Bakınız: oksitleyici madde
oksotrof :
Yabani (doğal) suşlardan gelişmeleri için ilave besin maddesi ger ...
Okul Sütü :
Belirli yaş gruplarında okul çağındaki çocukların tüketimi amacıy ...
okzalik asit :
Bir cok sebzede bulunan en kücük dikarboksilik asit ailesi üyesi ...
oleik asit :
Bitkisel ve hayvansal yağlarda bulunan, Omega 9 serisinden, 18 ka ...
olein :
Trioleik gliserol esteri.
Olgun Peynir :
Çeşidine göre belirli sıcaklık, rutubet ve sürede bekletilerek ke ...
olgunlaşma :
Her peynir çeşidinin kendine özgü yapı, tat ve aroma gibi özellik ...
Olgunlaştırılmamış Peynir :
Bakınız: Taze Peynir
Olgunlaştırılmış Peynir :
Olgunlaşma sürecinden sonra piyasaya arz edilen peynirler.
olgunlaştırma :
Gıda maddesinin tuz ve katkı maddeleriyle birlikte uygun klimatik ...
oligosakkarit :
Enzimatik proses yoluyla veya büyük polisakkaritlerden elde edile ...
Oluklu Mukavva :
Gıda maddelerinin dış ambalajında kullanılan ambalaj malzemesi.
Olumsuz Etki Gözlenmeyen Doz :
Gıda maddeleri tüketildiğinde olumsuz etki gözlenmeyen doz.
omnivor :
Hem hayvansal ve hem de bitkisel gıdalarla beslenen.
Omofaji :
Gıdaları çiğ yeme alışkanlığı.
Onaylanmamış :
Yetkili otorite tarafından onaylanmamış olma durumu.
Onaylı İşletme :
Yetkili otorite tarafından belirli ürünleri işleyen onay almış iş ...
onkovirüsler :
Retrovirüslere dahil tümör oluşuna yol açan bir grup virüs.
opak :
Donuk, şeffaf olmayan.
Oportunistik İnfeksiyon :
Oportunistik patojenler tarafından oluşturulan infeksiyon.
Oportunistik Patojen :
Normal koşullarda hastalık yapamayan ancak, o mikroorganizmaya ka ...
oportünist :
Bk. Fırsatçı.
Optik Yoğunluk Tayini İle Sayım :
Standarda dayalı indirekt bir sayım yöntemi.
Optimum :
Bir organizmanın tam gelişmesi için en uygun bir seri çevre faktö ...
Optimum Beslenme :
Günlük beslenme modelinin, besin öğesi olan ve besin öğesi olmaya ...
Oral Besleme :
Gıdaların ağız yoluyla alınması.
oran :
Büyüklük, nicelik, derece bakımından iki şey arasında veya parça ...
organel :
Hücre içinde belirli bir görevi yapmak üzere özelleşmiş ve zarla ...
Organik Gıda :
Organik üretim ve yetiştirme tekniği ile kontrol ve/veya sertifik ...
Organik Hayvansal Üretim :
Damızlık hayvan veya dölleme materyali kullanılarak hayvan üretil ...
organik madde :
Doğal olarak bulunmayıp canlı organizmalar tarafından yapılan mad ...
Organik Tarım :
Bitkisel ve hayvansal ürünler, su ürünleri ve girdilerin organik ...
Organik Tarım Faaliyetleri :
Toprak, su, bitki, hayvan ve doğal kaynaklar kullanılarak organik ...
Organik Ürün :
Organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilmiş ham, ...
Organik Ürün Danışman Kuruluşu :
Gıda ve gıda maddeleri konusunda yeterli teknik personele sahip, ...
Organik Ürün Etiketi :
Organik ürün veya ambalajı üzerinde yer alan, 203 ürünü tanıtan v ...
Organik Ürün Geçiş Süreci :
Organik üretime başlanmasından, organik ürünün belgelendirilmesin ...
Organik Ürün Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu :
Organik ürünün, üretiminden son tüketiciye ulaşıncaya kadar olan ...
Organik Ürün Kontrolörü :
Komite tarafından yetkilendirilerek, organik tarım metodunun uygu ...
Organo :
Organik anlamı veren ön ek.
Orizenin :
Gluten grubundan pirinçte bulunan majör protein.
Orta Hijyen :
Ürünler için bulaşmaya karşı hassas olan fakat tüketici grubunun ...
Orta Zincirli Trigliseridler :
Orta zincirli trigliseritler, laurik asitten daha kısa yağ asitle ...
ortak gümrük tarifesi :
Ortak Gümrük Tarifesi her yıl, bir Konsey Tüzüğü ekinde yayınlana ...
Ortak Odaklı Lazer Tarama Mikroskopisi :
Tuzlu beyaz peynirin yapısı hakkındaki çalışmayı ortak odaklı laz ...
ortak tarım politikası :
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tarım politikalarının tek Pazar, t ...
ortalama değer :
Adı geçen gıda maddesinin besin öğelerinin mevsime, tüketim eğili ...
Ortalama Doz :
Belli kütledeki gıdanın birim hacminde dozimetrelerin yerleştiril ...
Ortalama Verim :
Bir malın üretilen miktarının, bunu meydana getirmek için gerekli ...
Ortanca :
Bir ölçüm takımındaki tek sayıdaki veriler için merkezdeki değer, ...
Orthomyxoviridae :
Grip virüslerinin dahil olduğu, 80-200 nm büyüklüğünde, çok iplik ...
Osmoz :
Suyun yoğunluğunun çok olduğu yerden az olduğu yere doğru, yarı g ...
osteoporoz :
Daha çok kadınları tehdit eden bir kemik hastalığı. Kemik miktarı ...
otokataliz :
Kimyasal bir tepkime sonucunda oluşan bir ürünün kendi oluşum hız ...
otoklav :
Sterilizasyon için genellikle 121 0C ‘da (15 psi) kullanılan, bas ...
Otoksidasyon :
Havada oksitlenme.
otoliz :
Kendiliğinden lize olma. Hücre veya dokunun çıkardığı enzimler ne ...
ototrof :
Kendi besinini kendi yapabilen canlılar.
Ozmofil Mikroorganizma :
Yüksek konsantrasyonlarda iyonize olmamış organik maddelerin (şek ...
ozmofilik :
Yüksek ozmotik basınçlı çözeltilerle bağlantı kurma eğilimi göste ...
ozmolalite :
1000 g çözücüde çözünmüş maddenin osmol-gram sayısı, ozmolal çöze ...
ozmotik basınç :
Eriyikteki birçok maddenin su molekülleri ya da solvent üzerine o ...
ozmotolerant :
Yüksek şeker konsantrasyonuna dayanıklı. Daha çok mayalar için ku ...
ozmoz :
Bir maddenin, seyreltilmiş bir solüsyondan çok daha konsantre bir ...
Ozon :
Simgesi O3 . Üç oksijen atomundan oluşan molekülleriyle zehirli, ...